ΑΣΤΡΟΠΛΙΆΣ Ή ΚΆΣΤΡΟ ΤΩΝ ΚΟΥΕΡΊΝΙΛέγεται Αστροπλιάς ή Κάστρο των Κουερίνι. Χτίστηκε από τη βενετσιάνικη οικογένεια των Querini πάνω στην αρχαία ακρόπολη της Αστυπάλαιας.
Την οριστική του μορφή πήρε τον 15ο αιώνα. Μέσα στο κάστρο βρίσκονται οι περίφημες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου [1853] και του Αγίου Γεωργίου [1790].
Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κάστρου έγιναν το 1453. Πρέπει να έγιναν και άλλες επισκευές και προσθήκες σε μεταγενέστερες εποχές. Δεν είναι γνωστό αν ο σεισμός του 1493 από το δυτικό τμήμα του Ρήγματος Κω προκάλεσε ζημιές.
Το κάστρο κατά καιρούς ήταν πυκνοκατοικημένο. Στα τέσσερα στρέμματά του ζούσαν κατά μέσο όρο 2.500 άτομα, ενώ φαίνεται ότι οι κάτοικοί του έφτασαν και τις 4.000.
Απο το 16ο έως το 19ο αιώνα ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1943 άρχισε να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του, ενώ οι τελευταίοι το εγκατέλειψαν με τον καταστρεπτικό σεισμό του 1956.
Όταν χτύπησε ο μεγάλος σεισμός της Αμοργού το 1956,7.5 βαθμών σηκώνοντας παλιρροϊκό κύμα 20 μ. στην Αστυπάλαια], τα περισσότερα σπίτια στον λόφο κατέρρευσαν, συμπαρασύροντας το ένα το άλλο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 35χλμ. βορειοδυτικά του κάστρου. Φωτογραφία-G.Gerola,1912ΓεωδίφηςTo Κάστρο της Αστροπαλιάς την δεκαετία του 20;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας