ΕΕ: Οι χαμηλές αμυντικές δαπάνες θέτουν σε κίνδυνο τη στρατηγική αυτονομία

ΕΕ: Οι χαμηλές αμυντικές δαπάνες θέτουν σε κίνδυνο τη στρατηγική αυτονομία Οι προοπτικές για τα επίπεδα δαπανών για Έρευνα και Τεχνολογία στον τ



Οι προοπτικές για τα επίπεδα δαπανών για Έρευνα και Τεχνολογία στον τομέα της Άμυνας (Ε & Τ) εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Οι χώρες της ΕΕ δεν δαπανούν αρκετά για την αμυντική έρευνα και την τεχνολογία, αμφισβητώντας την ικανότητά τους να επιτύχουν ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού άμυνας του μπλοκ.
Η ανασκόπηση γράφει το Politico, παρουσιάστηκε στους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ την Παρασκευή 20/11/2020 εν μέσω μιας εντεινόμενης συζήτησης σχετικά με το εάν η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να στοχεύει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία - μια ιδέα που υπερασπίστηκε πρωτίστως ο Γάλλος πρόεδρος Macron - έχει ενταθεί μετά την εκλογή του Biden, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε μια ισχυρή δέσμευση στο ΝΑΤΟ και να συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής.
Ωστόσο, η μελέτη που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 20/11 - η πρώτη ετήσια συντονισμένη ετήσια ανασκόπηση για την άμυνα (CARD) - αποκάλυψε ότι η συζήτηση κινδυνεύει να είναι σε μεγάλο βαθμό ακαδημαϊκή, τουλάχιστον προς το παρόν.
Μια σύνοψη της έκθεσης ανέφερε:
«Οι προοπτικές για τα επίπεδα δαπανών για Έρευνα και Τεχνολογία στον τομέα της Άμυνας (Ε & Τ) εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ».

Oι χώρες της ΕΕ θέτουν τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες στην τρίτη θέση - μετά από εθνικά και ΝΑΤΟ συμφέροντα

Η επισκόπηση διαπίστωσε ότι όσον αφορά τον αμυντικό σχεδιασμό, οι χώρες της ΕΕ θέτουν τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες στην τρίτη θέση - μετά από εθνικά και ΝΑΤΟ συμφέροντα.
Και διαπίστωσε επίσης ότι «υπήρχε μια άνιση κατανόηση της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας».
Πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) και η μελέτη αποτελεί μια επισκόπηση των εθνικών αμυντικών σχεδιασμών και των προσπαθειών ανάπτυξης ικανοτήτων 26 κρατών μελών της ΕΕ. (Η Δανία έχει το δικαίωμα της άμυνας.)
Αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία οικονομική κρίση.
«Συλλογικά, επιστρέψαμε στο συνολικό επίπεδο αμυντικών δαπανών το 2007 μόνο πέρυσι (2019)», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EDA, Jiří Šedivý.
Ωστόσο, είπε, ακόμη και ότι η ανάκαμψη δεν ισχύει για την έρευνα και την τεχνολογία:
«Το μερίδιο της Ε & Τ στους αμυντικούς προϋπολογισμούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι στο παρελθόν το 2007».
Η ΕΕ έχει αυξήσει τις κοινές αμυντικές φιλοδοξίες της τα τελευταία χρόνια με την έναρξη του 2018 ενός νέου στρατιωτικού συμφώνου, που ονομάζεται Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία, ή Pesco, που προβλέπει 47 έργα .
Το μπλοκ δημιούργησε επίσης ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας για την έρευνα και την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού.
Ωστόσο, η διάθεσή της ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επταετούς συμφωνίας προϋπολογισμού που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούλιο 2020 ήταν περίπου 40% χαμηλότερη από εκείνη που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση της Παρασκευής 20/11/2020 ανέφερε ότι "οι πρόσφατες αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη παράγει σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό αμυντικό τοπίο."
Τόνισε επίσης τον κατακερματισμό στην ΕΕ όσον αφορά τα οπλικά συστήματα.


bankingnews.gr
Σχόλια