ΕΕ: Αυστηροί «πράσινοι» κανονισμοί στην αυτοκινητοβιομηχανία...


Οι κατασκευαστικές αυτοκινήτων θα υποχρεούνται πλέον να πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα στα όρια εκπομπών ρύπων των οχημάτων τους για να κρίνονται ως βιώσιμες επενδύσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι... κάτι τέτοιο θα υποβαθμίσει την επενδυτική δραστηριότητα στην ομαλή πράσινη μετάβαση της αυτοκινητοβιομαχανίας.

Στο ρυθμιστικό πλαίσιο της πράσινης χρηματοδότησης που θα ισχύσει από το τέλος του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίζει ποιες επενδύσεις είναι «βιώσιμες», βάσει κριτηρίων που απαιτούν οι επενδύσεις να «συμβάλλουν βιώσιμα» στην αναχαίτιση ή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ επιχειρεί να υποχρεώσει τους επενδυτές να αποκαλύπτουν ποιες επενδύσεις πληρούν τα παραπάνω κριτήρια ώστε να αποφευχθεί το «πράσινο ξέπλυμα» ή η παρουσίαση ενός οχήματος ως φιλικού για το περιβάλλον ενώ δεν είναι, και να στραφεί η επενδυτική δραστηριότητα σε εργασίες χαμηλού άνθρακα.

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Παρασκευή, προτάσεις για τους κανόνες που δρομολογεί, για να τεθούν σε δημόσιο διάλογο πριν ολοκληρωθεί το τελικό σχέδιο στο τέλος του έτους. Οι κανόνες προβλέπουν πως βιώσιμη επένδυση θα συνιστά η κατασκευή αυτοκινήτων που εκπέμπουν λιγότερα από 50 γρ. μονοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χλμ. Η εφαρμογή αυτού του πλαισίου θα αφορά σε αυτοκίνητα και φορτηγά ελαφρύτερα των 3,5 τόνων. 


Βέβαια, από το 2026, μόνο τα μηδενικών ρύπων οχήματα σε αυτές τις κατηγορίες προβλέπεται να κατηγοριοποιούνται ως βιώσιμα, που σημαίνει ότι θα υβριδικά οχήματα δεν θα αποτελούν πλέον «πράσινα». Τα όρια που ορίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο θέτει σαφώς χαμηλότερα όρια από εκείνα που έχει αυτή τη στιγμή η ΕΕ για τα νέα αυτοκίνητα -περίπου 95 γρ. CO2/χλμ.- που υποχρεούνται να κατασκευάζουν οι εταιρείες για να μην πληρώσουν κάποιο πρόστιμο.

Από τη μεριά της, ο αυτοκινητιστικός σύνδεσμος «Ένωση Ευρωπαίων Αυτοκινητοπραγαγών» ανέφερε πως οι νέοι κανόνες πράσινης χρηματοδότησης κινδυνεύουν να δυσχεράνουν την προσπάθεια των παραγωγών να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για την «εξυγίανση» των στόλων τους. «Ο αυτοκινητιστικός τομέας ανησυχεί πως η ρύθμιση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα για τους επενδυτές την ίδια στιγμή που χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση για τη μετάβαση σε πιο καθαρές λύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του συνδέσμου. 

Σήμερα, οι εκπομπές διοξειδίου από τις μεταφορές στην Ευρώπη είναι αρκετά μεγαλύτερες από τη δεκαετία του '90. Αναγνωρίζεται η ανάγκη να αντιστραφεί αυτή η τάση προκειμένου η ΕΕ να εκπληρώσει τον μακροοινονομικό της στόχο για μηδενικό ποσοστό εκπομπών ρύπου μέχρι το 2050.

Οι μεταφορές παράγουν σχεδόν το 30% των συνολικών ευρωπαϊκών εκπομπών άνθρακα, με τα 3/4 να καταλαμβάνονται από τις οδικές μεταφορές.

Ήδη, αυτοκινητιστικές στην Ευρώπη εντάσσουν στον σχεδιασμό τους οχήματα μηδενικών εκπομπών. Για παράδειγμα, η Peugeot δήλωσε πως θα σταματήσει να επενδύει σε μηχανές εσωτερικής καύσης.

Τέλος, παρόλο που οι πωλήσεις σε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 71,2% στα πρώτα 3/4 του 2020, καταλάμβαναν μόνο το 4% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων.
Σχόλια