Ο North Star «τάζει» 700 εκατ. επενδύσεις στον Σκαραμαγκά


FOSPHOTOS / Alexandros Katsis


Επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο όμιλος North Star στην περίπτωση που κατακυρωθεί υπέρ του η πώληση της ναυπηγικής μονάδας. Οι ενδιαφερόμενοι για το ναυπηγικό συγκρότημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους για τα ΕΝΑΕ μέχρι τις 27 Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα έχουν δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον τους ο όμιλος North Star του Έλληνα εφοπλιστή Θεόφιλου Πυριόβολου και η ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σύρου και έχει εμπλακεί και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο όμιλος της North Star αποφάσισε, όπως επισημαίνει, να εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον ανεξάρτητο πλειοδοτικό διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), διά της εταιρείας του Pyletech Shipyards (μέλους της Pyletech Technologies). Όπως προσθέτει, πήρε αυτή την πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψη τη μελέτη της IHS Markit, για τους κλάδους προς τους οποίους θα πρέπει να στοχεύουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα (ναυπήγηση σκαφών υψηλής τεχνολογίας, εξαρτήματα αεροναυπηγικής και διαστήματος, ρομποτική κ.λπ.) και έχοντας πολυετή εμπειρία ναυπήγησης δεκάδων πλοίων.

Η Pyletech Shipyards εταιρεία αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων, όπως και η Pyletech Technologies, εμφανίζεται να έχει εκπονήσει ένα λεπτομερές επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο όπως υποστηρίζει κινείται σε τέσσερις άξονες:

Ο πρώτος είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ναυπηγείου, ώστε να είναι διεθνώς ανταγωνιστικό. Ο δεύτερος είναι η δημιουργία, μέσα στον χώρο του ναυπηγείου, ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της επιστήμης, θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και νέα υλικά και θα ενισχύει τις ικανότητες κατασκευής και απόδοσης του ναυπηγείου. Ο τρίτος είναι η προσθήκη νέων υποδομών σε συγγενείς τομείς, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές της νέας επιχείρησης και ο τέταρτος είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τη συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού, την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και την αξιοποίηση της διεθνούς και εγχώριας εμπειρίας σε συνεργασία με ΑΕΙ και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Κέντρα. 

Σε ορίζοντα τετραετίας, η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης, οι επενδύσεις της Pyletech Technologies θα έχουν σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική οικονομία, υπογραμμίζει ο όμιλος North Star.

Ο όμιλος North Star δηλώνει ότι θέλει να δημιουργήσει στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και ναυτιλιακό τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας. Επίσης, όπως διευκρινίζει, ο Όμιλος North Star έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, αν και δεν είναι ακόμη γνωστοί οι ακριβείς όροι και οι προϋποθέσεις και για το ακίνητο στον Σκαραμαγκά που περιλαμβάνει και τη δεξαμενή Νο5, το οποίο έχει στην κατοχή της η ΕΤΑΔ. 


Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

naftemporiki.gr

Σχόλια