Εκδόσεις εταιρικών ομολόγων άνω του 1 δισ. το 2021 - Κρίσιμο τεστ η ΔΕΗ θα αντλήσει κεφάλαια για τις Ανανεώσιμες Πηγές

Οι ευνοϊκές προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων, όπως της UBS για αποδόσεις το 2021 έως και 9,4% στις αναδυόμενες αγορές έναντι 4% την τελευταία 15ετ


Εκδόσεις εταιρικών ομολόγων άνω του 1 δισ. ευρώ το 2021

Οι ευνοϊκές προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων, όπως της UBS για αποδόσεις το 2021 έως και 9,4% στις αναδυόμενες αγορές έναντι 4% την τελευταία 15ετία θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των εισροών κεφαλαίων και προς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα κα).
Αυτή η στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων σε αγορές όπως η ελληνική θα είναι υψηλότερη σύμφωνα με τραπεζικές πηγές καθώς η ελληνική αγορά δεν είναι αμιγώς αναδυόμενη αγορά καθώς διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, σε ότι αφορά τα προβλήματα, αλλά και τις ευκαιρίες.
Δεδομένων των παραπάνω συνθηκών και εφόσον δεν προκύψει μια νέα ανατροπή στις αγορές, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν το ευνοϊκό κλίμα για άντληση φθηνότερων κεφαλαίων – αν και οι εταιρείες που διαθέτουν επιτυχημένο ιστορικό εκδόσεων με χαμηλές αποδόσεις είναι ελάχιστες.
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις με ικανά μεγέθη θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν την συγκυρία προκειμένου μειώσουν το κόστος χρέους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις σε ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, κατασκευές.

Μόνο στην ενέργεια οι επενδύσεις που προγραμματίζονται ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι, οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι επισφαλείς τα κεφάλαια που θα αντληθούν σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ - δίχως να υπολογίζονται οι εκδόσεις Tier II απο τις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μια έκδοση απο ελληνική εισηγμένη - η οποία είχε αναβληθεί λόγω του ιου – και αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου εφόσον το κλίμα στις αγορές παραμείνει θετικό (λόγω των εμβολίων) και, κυρίως, αν το κόστος αναχρηματοδότησης είναι χαμηλότερο.
Τις διεθνείς αγορές είναι πιθανόν να δοκιμάσει και η ΔΕΗ εν όψει του νέου επενδυτικού προγράμματος με τις ΑΠΕ, αλλά και τους νέους τομείς δραστηριοποίησης.

Καλύτερα κινήθηκαν τα ελληνικά ομόλογα λόγω της στήριξης απο την ΕΚΤ

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας το 2020, παρά την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία, τρεις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις άντλησαν, μέσω έκδοσης ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, κεφάλαια συνολικής ονομαστικής αξίας 610 εκατ. ευρώ, με μεσοσταθμικό κουπόνι (τοκομερίδιο) 4,47%.
Επίσης, στην εγχώρια εταιρική αγορά ομολόγων πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδόσεις, μέσω των οποίων αντλήθηκαν συνολικά 1 δισεκ. ευρώ με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 2,8%.
Συνολικά απο το 2013 έως σήμερα στις διεθνείς αγορές οι ελληνικές εταιρείες έχουν αντλήσει 10,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει ότι, οι αγορές αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης χρέους για βιομηχανίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Με την εξάπλωση της πανδημίας η μεσοσταθμική απόδοση ελληνικών διεθνών εταιρικών ομολόγων σημείωσε άνοδο κατά περίπου 450 μονάδες βάσης, εξαιτίας της αναταραχής στις διεθνείς αγορές, ωστόσο οι αποδόσεις άλλων ομολόγων εταιριών με έδρα στην ευρωζώνη και πιστοληπτική διαβάθμιση κάτω από ΒΒΒ-/Baa3 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 590 μονάδες βάσης.
Η αιτία, όπως και στις αγορές κρατικών ομολόγων, έτσι και για τα εταιρικά ομόλογα – είναι πως οι παρεμβάσεις κυρίως των κεντρικών τραπεζών και δευτερευόντως των κυβερνήσεων εξομάλυναν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Δημήτρης Παφίλας
bankingnews.gr
Σχόλια