Έρχεται το 2022 ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη

Λιγότερη γραφειοκρατία και περιορισμό της φοροδιαφυγής υπόσχεται η κυβέρνηση, με το σχέδιό της για τη δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού. Μια ταυτότητ


Λιγότερη γραφειοκρατία και περιορισμό της φοροδιαφυγής υπόσχεται η κυβέρνηση, με το σχέδιό της για τη δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού.

Μια ταυτότητα που θα αντικαταστήσει μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, θα επιτρέπει όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αυτόματα και τις δηλώσεις θανάτου στις Δημόσιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο νέος προσωπικός αριθμός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας, αλλά δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. «Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός »

Στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν «check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα.

Όπως έχει εκτιμήσει ο υπουργός το σύστημα πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία, είχε αναφέρει ο κ. Πιερακκάκης εξηγώντας ότι είναι κάτι που ήδη υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, αλλά για να μπει στη ζωή μας ο νέος 12ψηφιος κωδικό που θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή, θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια ακόμη.

Τα στοιχεία που θα είναι «περασμένα» στον Προσωπικό Αριθμό θα μπορούν να επικαιροποιούνται μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια, θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός, τα αρχεία του οποίου θα είναι καταχωρισμένα στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

ΠΗΓΗ


Σχόλια