Σήμερα 29 Δεκεμβρίου η πρόσκληση για τη δημιουργία e-shop από τις επιχειρήσεις - Στα 5.000 ευρώ η επιδότηση


Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο

Σήμερα, Τρίτη 29/12 αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η προδημοσίευση της πρόσκλησης για το πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία e - shop για τα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Όσον αφορά τη δημοσίευση της καθεαυτής πρόσκλησης η οποία προβλέπει επιδότηση για τη δημιουργία e-shops από τα μικρά καταστήματα, αναμένεται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο, καθώς οι υπηρεσίες καλύπτονται από υφιστάμενη δράση.
Με το νέο πρόγραμμα, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μιας λιανεμπορικής επιχείρησης, για όλη τη δαπάνη θα φτάνει μέχρι τα 5.000 ευρώ και το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί γι’ αυτή τη δράση θα είναι 80 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθεί μελλοντικά.
Σήμερα από το σύνολο των μικρών καταστημάτων μόνο το 10% διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι τόσο μεγάλο που οι εταιρείες πληροφορικής αν έρθει ένας πελάτης να τους ζητήσει τον σχεδιασμό ενός νέου e shop, δίνουν χρόνο παράδοσης από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.
Η αναγκαίότητα ύπαρξης e - shop από τις επιχειρήσεις επισημάνθηκε χτες από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος αναφερόμενος στο μέτρο του «click away» εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις που λειτούργησαν με τη μέθοδο αυτή δεν ξεπέρασαν το 10% του περσινού τζίρου, επισημαίνοντας και πάλι τη δυσκολία εφαρμογής σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς πληροφορικής το ποσό των 5.000 είναι επαρκές για την δημιουργία ενός βασικού ηλεκτρονικού καταστήματος.
Σε περίπτωση που οι απαιτήσεις του πελάτη είναι μεγαλύτερες, τότε το ποσό που απαιτείται αυξάνεται κατακόρυφα.

Τρέχουν οι πωλήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ανοδικές τάσεις, μεγαλύτερες από την πρώτη φάση του lockdown, καταγράφει το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 100%.
Τις τελευταίες ημέρες οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έχουν κορυφωθεί, με αποτέλεσμα να έχουν φέρει στα όρια τους τόσο τις εταιρείες όσο και τις εταιρίες logistics.
Πολλές κατηγορίες καταστημάτων έχουν διπλασσιάσει τις πωλήσεις τους, καθώς σύμφωνα με τον Μάκη Σαββίδη, Αντιπρόεδρο της Ενωσης Ηλεκτρονικού Εμπορίου GRECA, πλέον σε αυτή την φάση που διανύουμε έχει εκλείψει ο φόβος που υπήρχε στο πρώτο lockdown.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, στην Ελλάδα οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2020 αναμένεται να ανέλθουν στα 10,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 3,2 δις ευρώ.
Η άνοδος πάντως του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πυκνώσει και τα φαινόμενα εξαπάτησης που γίνονται μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει επιβάλει διοικητικά πρόστιμα άνω των 2 εκατ ευρώ από τις αρχές του έτους.
Από τα χρήματα αυτά είναι άγνωστο πόσα εισπράττονται αφού πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα κάνουν συχνά την επανεμφάνιση τους με διαφορετικό ΚΑΔ.

Ελένη Μπότα
bankingnews.gr
Σχόλια