Τι είναι τελικά αυτή η 5η γενιά ασύρματων δικτύων;

Εκτός από την κατακόρυφη αύξηση της ταχύτητας, που δεν θα συγκρίνεται με την 4G, έχουμε με αυτό το δίκτυο και το λεγόμενο «Internet of Things (IoT)».

Εκτός από την κατακόρυφη αύξηση της ταχύτητας, που δεν θα συγκρίνεται με την 4G, έχουμε με αυτό το δίκτυο και το λεγόμενο «Internet of Things (IoT)». Όπου θα είναι συνδεδεμένα όλα τα αντικείμενα που ξέρουμε. Από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τις συσκευές του σπιτιού (φούρνους – ψυγεία – καλοριφέρ κλπ), μέχρι τους πάσης φύσεως αισθητήρες σε δρόμους και τη φύση, όπως τα έξυπνα εργοστάσια, τη γεωργία και την σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές), Και όλα αυτά θα τα συνδράμει η τεχνητή νοημοσύνη.

Τι καινούργιο άραγε φέρνει αυτή η 5η γενιά δικτύων που έχει φέρει τέτοια αναστάτωση;

Εκτός από την κατακόρυφη αύξηση της ταχύτητας, που δεν θα συγκρίνεται με την 4G, έχουμε με αυτό το δίκτυο και το λεγόμενο «Internet of Things (IoT)». Όπου θα είναι συνδεδεμένα όλα τα αντικείμενα που ξέρουμε. Από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τις συσκευές του σπιτιού (φούρνους – ψυγεία – καλοριφέρ κλπ), μέχρι τους πάσης φύσεως αισθητήρες σε δρόμους και τη φύση, όπως τα έξυπνα εργοστάσια, τη γεωργία και την σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA, σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές), Και όλα αυτά θα τα συνδράμει η τεχνητή νοημοσύνη.


Ίσως δούμε πράγματα που τα βλέπουμε μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως τρισδιάστατα ολογράμματα.

Σε μία πόλη της Κίνας την Σεντσέν, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι, εγκαταστάθηκε η Huawei και τώρα είναι μια μοντέρνα πόλη όπου γίνονται εγχειρήσεις από απόσταση με τη βοήθεια της 5G, διότι ο χρόνος απόκρισης ή καθυστέρησης (latency) από τη στιγμή της εντολής μέχρι την πραγματοποίησή της στην άλλη άκρη έχει φθάσει να είναι κάτω από τα 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στη Σκανδιναβία ονειρεύονται ήδη ρομποτική αποκομιδή των σκουπιδιών με κάδους που θα πηγαίνουν μόνοι τους μέχρι το αυτοκίνητο της αποκομιδής καθώς αυτό θα περνάει, και στη Γερμανία θα εμφανίζουν σε οθόνες στα γήπεδα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του παιχνιδιού. Με πλήρη στατιστικά του αγώνα πχ την ταχύτητα της μπάλας.

Απεριόριστες είναι και οι δυνατότητες που δίνονται για εικονικά ταξίδια, περιηγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κλπ, με παροχή χρηστικών πληροφοριών, ενώ επίσης προσφέρεται η ευκαιρία στον συνδρομητή για μία ξεχωριστή εικονική περιήγηση. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως τα ειδικά γυαλιά.

Ήδη σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα έγιναν από τις τρεις μεγάλες εταιρείες – παρόχους δοκιμές (Καλαμάτα, Τρικάλων και Ζωγράφου). Όπως γράφτηκε, πέτυχαν κυκλοφορία δεδομένων στο δίκτυο με ταχύτητες μέχρι και τα 20.480 Mbps όταν κατεβάζει κανείς δεδομένα και 10.240 Mbps όταν ανεβάζει.

Ειδικότερα, η COSMOTE στου Ζωγράφου επέδειξε:

* εφαρμογή Internet of Skills για προσομοίωση ιατρικής επέμβασης από απόσταση μέσω μάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR),
* ολογραφική μεταφορά (Hologram Transfer), όπου άνθρωποι που βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία συζητούσαν στον ίδιο χώρο, σε πραγματικό χρόνο,
* χρήση αυτοματισμών 5G real time και συνεργασία ρομποτικής για την ισορροπία μιας μπάλας,
* 360° live feed σε ανάλυση 4Κ, μέσω εικονικής πραγματικότητας και
* εκτέλεση πέναλτι σε πραγματικό χρόνο μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR).

Όμως αυτό θα κοστίζει. Στη Γερμανία όποιος θέλει προς το παρόν να απολαύσει 5G θα πρέπει να αγοράσει νέο κινητό των 900 ευρώ τουλάχιστον και να πληρώνει συνδρομή 75 ή 85 ευρώ.

Για την Ελλάδα δεν γνωρίζουμε ακόμα. είναι πολύ νωρίς ακόμη να συζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα δεν είμαστε Γερμανία. Φαίνεται δε πως θα χρησιμοποιηθούν δύο περιοχές συχνοτήτων, μία στα 700 MHz και μία στα 3,5 GHz. Ενώ στις ΗΠΑ θα έχουν 600 MHz και 28 GHz. Στην Ευρώπη 3,4 – 3,8 GHz και 24,25 – 27,5 GHz με προοπτική για αργότερα και τα 31,8 – 33,4 GHz.

Ας σημειωθεί ότι μπορεί μία πολυκατοικία ή μία εταιρεία ή ένα υπουργείο να έχει στην ταράτσα του μικρές κεραίες για να λαμβάνει αξιόπιστο σήμα το κινητό. Πχ στην πόλη της Κίνας την Σεντσέν στους στύλους του φωτισμού στους δρόμους τοποθετούν επιπλέον και κάποιες μικρές κεραίες στο μέγεθος που έχουν τα κουτάκια της μπίρας

Με τη διαφορά πως εδώ οι μικρές αυτές κεραίες λειτουργώντας με την τεχνολογία beamforming εστιάζουν τα σήματά τους μόνο προς μία κατεύθυνση (και όχι προς κάθε κατεύθυνση σκορπώντας ακόμη περισσότερη ακτινοβολία) έτσι ώστε τα δεδομένα να φθάνουν στον παραλήπτη και να μην απλώνονται δεξιά και αριστερά στην ατμόσφαιρα.

Επίσης είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι θα επιβαρύνουν τις ακτινοβολίες από τα 4G αυτές των 5G διότι ακριβώς η νέα γενιά, με την κατευθυντικότητα των μικρών αυτών κεραιών και την τεχνολογία ΜΙΜΟ (Multiple In Multiple Out), έχει σκοπό με μικρότερη ενέργεια ακτινοβολίας να βρίσκει με μεγαλύτερη ακρίβεια περισσότερους στόχους.

Μία ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο;

Ναι μπορεί, είναι η απάντηση, αν έχει αρκετή ενέργεια ώστε να προκαλέσει σπάσιμο δεσμών σε ζωτικά μόρια όπως είναι αυτό του DNA, προκαλώντας μεταλλάξεις και αυτές με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε καρκινογένεση. Από εδώ όμως και πέρα πρέπει να προσέξουμε πολύ για ποια ακτινοβολία μιλάμε. Οι ακτίνες-Χ, οι υπεριώδεις ακτίνες, οι ακτίνες-γ έχουν αρκετή ενέργεια ώστε να σπάσουν δεσμούς μορίων και να κάνουν ζημιά. Άλλες ακτινοβολίες σε διαφορετικές συχνότητες δεν μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο.

Η Σουηδία έχει έναν οργανισμό υγείας με παγκόσμιο κύρος όπως είναι το Karolinska Institut. Και δημοσιεύει κάθε χρόνο τον αριθμό των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις αυξομειώσεις. Ετσι, χάρη σε μελέτη του Karolinska έγινε φανερό ότι από το 1970 έως το 2017 δεν υπήρξε μεταβολή στον αριθμό διαγνώσεων καρκίνου του εγκεφάλου σε άτομα από 19 έως 69 ετών. Με άλλα λόγια, από το 1985 που τα κινητά μπήκαν στη ζωή των Σουηδών μέχρι το 2017 δεν υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με την προ κινητών εποχή. Την ίδια άποψη έχουν και στο International Agency for Research on Cancer (IARC) που με εντολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν έρευνα για τη σχέση κινητών και καρκίνου. Υπάρχει και επώνυμη δήλωση του επικεφαλής της έρευνας, Γιόαχιμ Σουτζ. Επίσης αξίζει να ρίξει μια ματιά όποιος ενδιαφέρεται και στον ιστότοπο του αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Σε αντίστοιχη ερώτηση που έκαναν γερμανοί δημοσιογράφοι για τις τυχόν επιπτώσεις από τη λειτουργία του δικτύων με τεχνολογία 5G, ο Αλεξάντερ Λερχλ, καθηγητής Βιολογίας στο Jacobs University της Βρέμης, απάντησε πως αν οι ακτινοβολίες από τις εκπομπές των κεραιών δεν υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί δεν θα έχουν κάποιο βλαπτικό αποτέλεσμα στην ανθρώπινη υγεία. Πέρα από την υπερθέρμανση των κυττάρων που μπορεί να προκαλέσουν όταν δεν είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, δεν είναι γνωστοί άλλοι απειλητικοί μηχανισμοί εξαιτίας αυτής της τεχνολογίας. Η απαιτούμενη ενέργεια για να προκαλέσει μεταλλάξεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, βρίσκεται «μίλια μακριά» από την ενέργεια που εκπέμπεται με τις κεραίες της 5G.

physics4u.gr/blog
Σχόλια