Big Brother για οχήματα και όχι μόνο..


Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δηλώσεις ακινησίας οχημάτων, χωρίς αυτοπρόσωπη παράδοση πινακίδων, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή, ενώ η συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνει τη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπηρεσιών, να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, μακριά από τα γκισέ των εφοριών και με ελέγχους hi tech.

Η διάταξη για την ακινησία είναι σαφής: όποιος εντοπιστεί να κυκλοφορεί ή και να έχει σταθμεύσει το επίμαχο όχημα σε διαφορετική θέση από το σημείο που είχε δηλωθεί, θα τρώει στο κεφάλι πρόστιμο 10.000 ευρώ. “Και πώς θα με πιάσουν;” μπορεί να σκεφτεί ο... πονηρός. Η απάντηση έρχεται λίγα εδάφια παρακάτω, με το στήσιμο ειδικής βάσης δεδομένων, που θα επιτρέπει τον έλεγχο εξ αποστάσεως, μόνο με τα στοιχεία της πινακίδας.


Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), όπου με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας τους στο μητρώο οχημάτων της Α.Α.Δ.Ε., θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με:
την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα
την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους
τυχόν δήλωσή τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Στο στήσιμο αυτής της βάσης δεδομένων, δεν θα συμβάλει μόνο η ΑΑΔΕ με τα στοιχεία της αλλά και άλλοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς, μετατρέποντας έτσι τη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε ένα ηλεκτρονικό υπερόπλο για ελέγχους με το πάτημα ενός κουμπιού. Το προφανές είναι ότι αν το εγχείρημα “τρέξει” με την προσδοκώμενη επιτυχία, τότε θα υπάρχει, πλέον, το μοντέλο για ανάλογους ελέγχους σε άλλα πεδία.
Νέες διευκολύνσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Η τροπολογία φέρνει, όμως και διευκολύνσεις, ενώ ξεκαθαρίζει τις “γκρίζες” ζώνες διατάξεων που αφορούν στα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα:

Όσοι έχασαν τις 100 ή τις 120 δόσεις, επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν δόσεις στο διάστημα Μαρτίου- Νοεμβρίου, μπορούν να επανενταχθούν αρκεί να πληρώσουν ως το τέλος του μήνα τη δόση του Δεκεμβρίου. Η ρύθμιση κρίθηκε σκόπιμη, καθώς το Taxis δεν μπόρεσε να υποδεχθεί τις πληρωμές των δόσεων του Νοεμβρίου. Οι “χαμένες” δόσεις θα προστεθούν στην “ουρά” της ρύθμισης, ενώ θα αναβιώσουν εκπτώσεις σε προσαυξήσεις και το “πάγωμα” στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για το υποχρεωτικό “κούρεμα” στα ενοίκια που εισπράττουν, δεν είναι μόνο ακατάσχετες και ανεκχώρητες, αλλά θα μείνουν και αφορολόγητες, καθώς δεν χαρακτηρίζονται εισόδημα. Το μέτρο αφορά, κατ’ αρχάς, στα ποσά (το 50% της απώλειας ενοικίου) που αφορούν στο Νοέμβριο, αλλά είναι προφανές ότι όσο παρατείνεται το “κούρεμα” τόσο θα καλύπτεται και η αντίστοιχη αποζημίωση
Ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη χαρακτηρίζεται και η ειδική επιδότηση που θα πάρουν οι επιχειρήσεις εστίασης, για την προμήθεια θερμαντικών μέσων εξωτερικού χώρου. Το πρόγραμμα ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και τα ποσά φτάνουν ως τις 5.000 ευρώ.


economistas.gr
Σχόλια