Εξυπνες λύσεις ή εύκολο κέρδος;...


Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («“Πύλες απολύμανσης” απ’ τον τόπο σου κι ας είναι και... άχρηστες») σχετικά με την «έξυπνη πύλη απολύμανσης» κόστους 14.260 ευρώ που έχει εγκατασταθεί στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο... υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει άλλες δέκα σε μεγάλα δικαστήρια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σιγή ιχθύος και από τα περισσότερα ΜΜΕ, που χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τη λίστα Πέτσα.

Ωστόσο, πρόκειται για άλλο ένα σκάνδαλο του επιτελικού κράτους. Τα μηχανήματα με το υπέρογκο κόστος τα παρέχει στο Δημόσιο με απευθείας ανάθεση η νεοσύστατη «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» που ανήκει σε συντοπίτη του υπουργού, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές διαβεβαιώσεις για το αν προστατεύουν από τον κορονοϊό ή αν είναι βλαβερά για την υγεία. Οι πύλες κάνουν απολύμανση μέσω ψεκασμού-εκνέφωσης, υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και πλάσματος.

Τις αντιρρήσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών διαδέχτηκε χθες η παράταξη «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή», η οποία έχει ζητήσει από τον ΔΣΑ «να εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι στη μεθόδευση του υπουργείου Δικαιοσύνης για “κατεπείγουσα” έκφραση γνώμης των Συλλόγων με σκοπό την τάχιστη τοποθέτηση των “πυλών”». Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει με την υγεία και τη ζωή των πολιτών, προκειμένου να προωθήσει ιδιωτικά συμφέροντα ημετέρων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που έχει προβεί στην αγορά τέτοια πύλης από την ίδια εταιρεία. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εγκαταστήσει αντίστοιχο μηχάνημα στην είσοδό της και προμηθεύτηκε πρόσφατα άλλες δυο πύλες για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση FIFA Basketball Champions League, συνολικής αξίας 19.840 ευρώ. Τέτοιες πύλες βέβαια, με μια πρόχειρη ματιά στο Διαδίκτυο, βρίσκει κάποιος και με 2.000 ευρώ.

Εξουδετερώνει... τον κοινό νου

Στην περιγραφή της για την πύλη αυτόματης απολύμανσης η «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» αναφέρει ότι «είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνει απολύμανση όλων των μερών του σώματος καθώς και των αντικειμένων που τη διαπερνούν. Διαθέτει αισθητήρα για αυτόματη εκκίνηση λειτουργίας. Είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτο ατσάλι, υλικό ανθεκτικό στην οξείδωση και την παραμόρφωση. Είναι ελαφριά, λειτουργεί σε δίκτυο 220V και η εγκατάστασή της είναι απλή. Φέρει συσκευή μέτρησης θερμοκρασίας με ειδοποίηση όταν εντοπίσει υψηλή θερμοκρασία και μη χρήση προστατευτικής μάσκας». Ωστόσο, άρθρο του καθηγητή Επιδημιολογίας, Θεοκλή Ζαούτη, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης (gov.gr) δεν συνηγορεί με όσα αναφέρει η εταιρεία για την αποτελεσματικότητα του μηχανήματος. «Κανείς δεν γνωρίζει αν οποιοδήποτε είδος υπεριώδους φωτός επηρεάζει ή απενεργοποιεί τον κορονοϊό», σημειώνει το άρθρο.

Σε διαφημιστικό βίντεο της εταιρείας μιλούν ο δήμαρχος περιοχής που χτυπήθηκε από κορονοϊό και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος τροφίμων. «H πύλη εξουδετερώνει τον ιό, οποιονδήποτε ιό και φυσικά τον κορονοϊό [...] Οι πελάτες μας με την απολύμανση αισθάνονται απολύτως προστατευμένοι», λέει ο καταστηματάρχης. Ο φόβος για την πανδημία πιθανότατα τον οδήγησε να προμηθευτεί την πύλη όπως και τα αντισηπτικά προϊόντα της «πρωτοποριακής εταιρείας», όπως χαρακτηρίζεται στη διαφήμιση. Είναι βέβαια θεμιτό να παρουσιάζει μια εταιρεία τα προϊόντα της με τα καλύτερα λόγια. Είναι όμως μάλλον αθέμιτη πρακτική διαφήμισης και προώθησης να τους αποδίδει ανύπαρκτες ιδιότητες, έστω και διά στόματος τρίτων.

Αν όμως είναι κατανοητό ότι κάποιοι επιχειρηματίες μέσα στην απελπισία τους πείστηκαν για τις απολυμαντικές ιδιότητες της πύλης, δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί πώς πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις μιας νεοσύστατης εταιρείας ο γιατρός περιφερειάρχης Αττικής ή ο γιατρός υπουργός Δικαιοσύνης και έσπευσαν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για μηχανήματα που προστέθηκαν στους καταλόγους της μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Πάντως η εταιρεία, παρότι νεοσύστατη, διαθέτει σωρεία προϊόντων τα οποία διαφημίζει με το σλόγκαν «Εξυπνη λύση». Ενα από αυτά είναι «η έξυπνη βάση που νίκησε τον άνεμο» και αφορά βάση στήριξης ομπρέλας θαλάσσης...

efsyn.gr
Σχόλια