Το δήθεν φιλικό Ισραήλ με την Ελλάδα? Μαγειρεύει πίσω από την πλάτη της Ελλάδος?

Το δήθεν φιλικό Ισραήλ με την Ελλάδα? Μαγειρεύει πίσω από την πλάτη της Ελλάδος? Η Τουρκία ανοίγει ένα μυστικό κανάλι για να διορθώσει τους δεσμο



Η Τουρκία ανοίγει ένα μυστικό κανάλι για να διορθώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα είναι τόσο επιεική στην Τουρκία όσο και η απερχόμενη κυβέρνηση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει τη χώρα του όλο και πιο απομονωμένη.
Αυτός ο συνδυασμός εικόνων που δημιουργήθηκε την 1η Απριλίου 2018, δείχνει μια φωτογραφία αρχείου που τραβήχτηκε στις 19 Νοεμβρίου 2017, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Λ) και μια φωτογραφία αρχείου που τραβήχτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία από τους RONEN ZVULUN, OZAN KOSE / AFP μέσω Getty Images.

@amberinzaman
Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με ισραηλινούς αξιωματούχους, μέρος μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από την Τουρκία για εξομάλυνση των σχέσεων, σύμφωνα με πηγές στο Al-Monitor.
Μιλώντας στο Al-Monitor υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ταυτοποιηθούν ονομαστικά, τρεις πηγές επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τις τελευταίες εβδομάδες με τον Hakan Fidan να εκπροσωπεί την Τουρκία σε τουλάχιστον μία από αυτές, αλλά αρνήθηκαν να πουν πού.
Οι κυβερνήσεις συνήθως αρνούνται να σχολιάσουν επίσημα θέματα που σχετίζονται με πληροφορίες.
Μία από τις πηγές είπε, «Η κίνηση [μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ] συνεχίζεται», αλλά δεν ανέφερε.
Δεν υπήρξε πρεσβευτής σε καμία χώρα από τον Μάιο του 2018, όταν η Τουρκία έδειξε στον πρέσβη του Ισραήλ την πόρτα για τις αιματηρές επιθέσεις της στη Γάζα και την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Ο Φιντάν πιστεύεται ότι είχε πραγματοποιήσει αρκετές τέτοιες συναντήσεις στο παρελθόν, για να συζητήσει μεταξύ άλλων ζητήματα ασφάλειας στη Συρία και τη Λιβύη, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Al-Monitor , αλλά οι πηγές ανέφεραν ότι ο τελευταίος γύρος αποσκοπούσε ειδικά στην αναβάθμιση των δεσμών με τον πρέσβη επίπεδο.
Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα ότι η επικείμενη διοίκηση Τζο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο επιδοκιματική για την επιφυλακή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει δει την Τουρκία να πραγματοποιεί τρεις ξεχωριστές επιδρομές ενάντια στους Σύρους Κούρδους από το 2016, να στέλνει στρατεύματα και συριακούς μισθοφόρους στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν και κλειδώστε κέρατα με την Ελλάδα στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν θα προστατεύσει την Τουρκία από κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και για τον πρωταρχικό ρόλο του τουρκικού κρατικού δανειστή Halkbank στη διευκόλυνση του παράνομου πετρελαίου του Ιράν για το εμπόριο χρυσού.
«Ο υπολογισμός είναι ότι το να κάνεις καλό με το Ισραήλ θα τους κερδίσει με την ομάδα του Μπάιντεν», δήλωσε ένας δυτικός αξιωματούχος που δεν μιλάει για απόδοση. «Είναι σαν τη Λούσι και το ποδόσφαιρο . λειτουργεί κάθε φορά », είπε, αναφερόμενος σε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στην παγκοσμίου φήμης ταινία κινουμένων σχεδίων« Φιστίκια ».


Η Gallia Lindenstrauss, ανώτερος ερευνητής στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφαλείας, συμφωνεί ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γυρίσετε τη σελίδα.
«Νομίζω ότι θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο κρατών να μην υπερεκτιμούν το νόημα του βήματος επαναφοράς των πρεσβευτών.
Καθώς οι σχέσεις δεν υποβαθμίστηκαν το 2018, είναι από τη σκοπιά του διπλωματικού πρωτοκόλλου ένα απλό βήμα. «
«Και τα δύο κράτη μπορούν να το παρουσιάσουν ως βήμα καλής θέλησης για την επικείμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία πιθανότατα θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη χαλάρωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν προωθούσε καθόλου αυτήν την ατζέντα», πρόσθεσε ο Λίντνστρους σε ηλεκτρονικά σχόλια στο Al-Monitor.
Οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών – που χαρακτηρίζονται ως οι μόνες φιλο-κοσμικές δημοκρατίες στη Μέση Ανατολή έως ότου ο Ερντογάν πήρε μια απότομη αυταρχική στροφή – παρέμειναν ανέπαφοι.
Ωστόσο, μία από τις πηγές εξέδωσε σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές μιας πραγματικής επαναφοράς «για όσο διάστημα η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η παγκόσμια έδρα της Χαμάς ».
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες πράκτορες της Χαμάς, μεταξύ των οποίων τρομοκράτες που έχουν οριστεί από τις ΗΠΑ και έχουν σχεδιάσει επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους, έχουν προσφερθεί καταφύγιο και σε ορισμένες περιπτώσεις τουρκική ιθαγένεια από την Άγκυρα.
Τον Αύγουστο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε την Άγκυρα επειδή φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
«Η συνεχής επικοινωνία του Προέδρου Ερντογάν προς αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.
Η Αίγυπτος, η οποία είχε επίσης δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία από την εκδίωξη του Μωάμεθ Μόρσι, κατηγορεί επίσης την Τουρκία ότι φιλοξενεί τους αντιπάλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η επικρατούσα συναίνεση είναι ότι η αποδυνάμωση της διπλωματικής και στρατιωτικής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή έχει μετριάσει αυτό που πολλοί θεωρούν ως τουρκικό παραβίαση στις πρώην οθωμανικές κυριαρχίες του.
Ωστόσο, παρά την επιτυχία του στον περιορισμό των κουρδικών φιλοδοξιών στη Συρία, διάσωση της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης από τα σαγόνια ενός αντιπάλου πολέμου και βοηθώντας το Αζερμπαϊτζάν να νικήσει την Αρμενία, η Τουρκία βρέθηκε όλο και πιο απομονωμένη.
Το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενωθεί ενάντια στις τρέχουσες επιχειρήσεις γεώτρησης αερίου της Άγκυρας σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενός συνδυασμού συμφωνιών οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας.
Ευρύτερα, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συγκεκριμένα πιέζουν ενάντια στις προσπάθειες του Ερντογάν να επεκτείνει τη στρατιωτική ηγεμονία της Τουρκίας σε ολόκληρο το Λεβάντο, το Μαγκρέμπ και το Κέρας της Αφρικής.
Η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να δημιουργήσουν διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ – που κερδίζουν πόντους brownie στην Ουάσιγκτον είναι επίσης μέρος του λογισμού τους – έχει αφήσει την Τουρκία να φαίνεται ακόμη πιο φιλική.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα βιαστεί να ανταπεξέλθει στην Άγκυρα, καθώς φλερτάρει τους εχθρούς του Κόλπου της Τουρκίας.
Οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας εμφανίζονται στη ρίζα των προσπαθειών του Ερντογάν να αλλάξει πορεία. Αυτά είναι έτοιμα να αυξηθούν απότομα, παρά τη συνεχιζόμενη καλοσύνη του Κατάρ σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ. Λέγοντας, η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό σκάφος εξερεύνησης, το Oruc Reis , από τα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου στις 30 Νοεμβρίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Δεκεμβρίου και όπου θα σταθμιστούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Σε μια περαιτέρω ανάβαση, η Άγκυρα έχει φτάσει στη Σαουδική Αραβία.
Ο Ερντογάν μίλησε με τον Βασιλιά του Σαουδάρα Σαλμάν μπιν Αμπντουλ-Αζίντ Αλ Σαουντ στις 21 Νοεμβρίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.
Τούρκοι αξιωματούχοι που ανέφερε το Middle East Eye ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ζήτησε τη βοήθειά του για να τερματίσει ένα ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών αγαθών που αρχίζει να έχει φόρο.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο βασίλειο μειώθηκαν κατά 15% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τον τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, ανέφερε το Bloomberg.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έδωσαν το θάνατο μετά τη φονική δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο Σαουδικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία ηγήθηκε μιας θορυβώδους εκστρατείας για να αποκαλύψει τον υποτιθέμενο ρόλο του Σαουδάραβου πρίγκιπα Mohammed bin Salman στην υπόθεση.
Την περασμένη εβδομάδα ένα τουρκικό δικαστήριο πρόσθεσε έξι νέους κατηγορούμενους – συμπεριλαμβανομένων δύο στενών βοηθών του πρίγκιπα – στους 20 Σαουδάραβες που δικάζονται σε ερήμην για τη φερόμενη συμμετοχή τους στη δολοφονία και στη συνέχεια αποσυναρμολογούν τον Khashoggi.
Ο Ερντογάν απέρριψε τις παρακλήσεις του Σαλμάν για να θάψει την ιστορία τις ημέρες μετά το θάνατο του Κασόγκι.
Η παγκόσμια εικόνα του πρίγκιπα δεν έχει επιλυθεί, με τα Ηνωμένα Έθνη και τη CIA να δείχνουν την συνενοχή του.
Ωστόσο, παραμένει ισχυρότερος από ποτέ με πολλούς Σαουδάραβες να συσπειρώνονται πίσω από τον πρίγκιπα τους μπροστά σε αυτό που βλέπουν ως παγκόσμια συνωμοσία.
Ο στόχος της Τουρκίας ήταν να αποτρέψει την προσχώρηση του πρίγκιπα στο θρόνο, θεωρεί ο Ali Shihabi , εμπειρογνώμονας στη Μέση Ανατολή με έδρα τη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας του «The Saudi Kingdom: Between the Jihadi Hammer and the Iran Anvil».
«Αυτό που εκτέθηκε πέρα ​​από όλα η υπόθεση Khashoggi ήταν η έλλειψη κατανόησης του Ερντογάν για το πώς λειτουργεί η διαδοχή της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Shihabi στο Al-Monitor σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Επιπλέον, η ιδέα ότι οποιαδήποτε σφήνα θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ του βασιλιά και του γιου του δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική.
Ενώ οι Σαουδάραβες είναι ανοιχτοί για να φέρουν τις σχέσεις σε «επίπεδο εγκάρδιας», υποστήριξε ο Shihabi, η σταθερή στάση ενοχλητικών αποδεικτικών στοιχείων κατά του πρίγκιπα μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης «άφησε μια πολύ κακή γεύση».
«Δεν βλέπω ότι η δυσπιστία του Ερντογάν εξαφανίζεται σύντομα. Όχι πριν ο Ερντογάν μετριάσει τις τοπικές του φαντασιώσεις», προέβλεψε ο Σιχάμπι.
Σχόλια