Θα μας ξελασπώσει η δαπανηρή διπλωματία των εξοπλισμών;



Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης

Η Τουρκία, στον τομέα της εξωτερικής και εξοπλιστικής πολιτικής, έχει διαχρονικά αποδείξει, ότι διαθέτει συνέπεια λόγων και έργων, ότι υλοποιεί σε βάθος χρόνου της υποσχέσεις της, δηλαδή δεν "μπλοφάρει". Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είναι ειλικρινής στα όσα δηλώνει, σχετικά με την προώθηση στα πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής, τα νεοοθωμανικά οράματα της "Γαλάζιας Πατρίδας", της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και την "εξαφάνιση" της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι υπουργοί Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και Άμυνας Χ. Ακάρ και ο φιλοερντογανικός τύπος. Τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν στοχευμένα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, σε εφημερίδες που απηχούν κυρίως τις απόψεις του σκληρού πυρήνα του συστήματος εξουσίας του Ερντογάν, που εντάσσονται στην πολιτική προπαγάνδας (ψυχολογικές επιχειρήσεις με στόχο να προκαλέσουν φόβο, πανικό και ένα ηττοπαθές κλίμα), με στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο.

"Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν τον Καραμπάχ", αυτός είναι ο τίτλος άρθρου γνωστής φιλοερντογανικής εφημερίδας. Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα στην Ελλάδα, και στην περιοχή της Θράκης, που να θυμίζει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία, χωρίς καν διπλωματικά προσχήματα, στοχοποιεί ελληνικά νησιά ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους. Στο στόχαστρο της Τουρκίας είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Θάσος, η Μεγίστη, ο Άγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, Πάτμος, Κως και η Ρόδος!
Επίσης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu , ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι, «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το πρόγραμμά της και θα προστατεύσει τα δικαιώματά της».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Χουλουσί Ακάρ τη χαρακτήρισε "εθνικό ζήτημα" και τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες που απορρέουν από τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα που θα παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Και σημείωσε ότι, Ελλάδα και ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν θα πρέπει να ξεχνούν το 1922, ούτε το 1974.

Η εδαφική ακεραιότητα δεν είναι δεδομένη

Η ελληνική κυβέρνηση, αξιολογεί την Τουρκική απειλή, ως ιδιαιτέρως σοβαρή. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, δεν είναι πλέον δεδομένη καθότι, οι αξιώσεις της Τουρκίας, ιταμές μεν, αλλά είναι και πολύ συγκεκριμένες. Η Τουρκία επιδιώκει την ανατροπή του υφιστάμενου συνοριακού (νομικού και κυριαρχικού) καθεστώτος στο Αιγαίο, με την απειλή ή και τη χρήση στρατιωτικής βίας, ενώ ακόμη χειρότερα, για τον κυπριακό ελληνισμό, είναι τα σχέδια του Ερντογάν για την Κύπρο. Η διχοτόμηση της Κύπρου, που προωθεί ο Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε από την Αμμόχωστο, αποτελεί το πρώτο βήμα προς τον πλήρη έλεγχο, πολιτικό και στρατιωτικό, της Κύπρου.

Και μία σημαντική εξέλιξη είναι, ότι κάποιοι "αφελείς" των Αθηνών διαπίστωσαν, επιτέλους, ότι η ΕΕ, κυρίως η Γερμανία, δεν "ενοχλούνται" από τις παράνομες, επιθετικές και σαφώς επεκτατικές πολιτικο-στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η κυπριακή Δημοκρατία, ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και απειλούνται ευθέως, από την Τουρκία, αφήνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με πρώτη τη Γερμανία παγερά αδιάφορους! Και φυσικά το ΝΑΤΟ "σφυρίζει" φάλτσα, αλλά εμμονικά φιλοτουρκικά.
Διπλωματία των εξοπλισμών

Μέσα σε αυτό το δυσμενές για την χώρα μας, διεθνοπολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να "ενεργοποιήσει", την διπλωματία των εξοπλισμών. "Ανοίγει επαφές" για την προμήθεια οπλικών συστημάτων με γαλλικές και αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ένοπλων Δυνάμεων και κυρίως, να "αγοράσει" παράλληλα και διεθνή πολιτικό-στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Γαλλία.


Σημαντική θα είναι λοιπόν, η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής μας Αεροπορίας, εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και ενταχθούν στη δύναμή της, τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, το γαλλικής κατασκευής Rafale και το αμερικανικής F-35 και εφόσον ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών η αναβάθμιση των MIRAZE 2000-5 και των F-16 VIPER.

Ήδη, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη προμήθεια 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα). Στη συμφωνία προβλέπεται ότι θα αναβαθμιστούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale τα οποία έχει υπό παραγγελία η Ελλάδα και θα αρχίσουν τα παραδίδονται το 2021. Μάλιστα, θα διαθέτουν και βλήματα αέρος-αέρος Meteor τεχνολογίας ramjet με ακτίνα δράσης περί τα 110 χλμ., καθώς και με βλήματα MICA NG.

Το κόστος απόκτησης των 18 μαχητικών έκδοσης Rafale F3R υπολογίζεται στα 1,9 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου αρχικού πακέτου τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης (συμπεριλαμβάνεται και ένας εξομοιωτής εδάφους), ενώ στα 500 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει ο εξοπλισμός τους με τα λεγόμενα "έξυπνα" βλήματα.
F-35 και F-16 Viper

Τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35 (Στελθ), περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της πολεμικής Αεροπορίας. Η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request - LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά 18 με 24 αεροσκαφών F-35.

Στην επίσημη ελληνική επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: «Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)». Το κόστος των καινούργιων F-35 Joint Strike Fighter, υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια το ένα.

Με αρκετή χρονοκαθυστέρηση, προχωρά(;) το τρέχον πρόγραμμα αναβάθμισης F-16V GR, προϋπολογισθέντος μέγιστου κόστους 1,528 δισ. δολάρια. Tα αναβαθμισμένα F-16 VIPER , θα διαθέτουν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας LINK 16, εξελιγμένες βόμβες αέρος-αέρος, σύγχρονους αισθητήρες αλλά και προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Το κόστος των παραπάνω, συνολικά, εκτιμάται ότι δεν τα υπερβεί τα 7 δισεκ. ευρω. Ωστόσο, πρόκειται για τεράστια δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αμυντική θωράκιση της χώρας και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας λόγω κορονοϊού και αυξημένων δαπανών στον τομέα της υγείας, αλλά και λόγω εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, που έχουν επιδεινωθεί και από την γενικότερη οικονομική κρίση. Άρα, το επιτακτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της πολεμικής μας Αεροπορίας, πιθανόν να μείνει στα χαρτιά, λόγω κόστους. Ίδωμεν...

slpress
Σχόλια