ΠΟΙΑ Η ΣΧΈΣΗ ΥΕΜΕΝΗΣ ΚΙΝΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ


Το χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν δεν πρόκειται να γίνει πριν τελείωσει  ο πόλεμος στην Υεμένη. Η Υεμένη βρίσκεται νότια της Σαουδικής Αραβίας και εκτός Περσικου κόλπου.
Ο πόλεμος εναντίον της  άρχισε το 2015 όταν οι Ιρανοί βοήθησαν με όλα τα μέσα την σιιτικη μερίδα του πληθυσμού να επαναστατήσει ενάντια στο σουνιτικο καθεστώς που κατείχε όλες τις κυβερνητικές θέσεις.
Ο λόγος που το Ιράν θέλει τους ομόδοξους σιιτες της Υεμένης να πάρουν την διακυβέρνηση της χώρας είναι για να αποφευχθεί η έξοδος της Σαουδικής Αραβίας στα λιμάνια της Υεμένης παρακάμπτοντας τον Περσικό κόλπο.
Η Σαουδική Αραβία είχε σχέδιο να ενώσει τα λιμάνια της Υεμένης με αγωγό πετρελαίου. Εάν η Σαουδική Αραβία κατάφερνε να εξάγει το πετρέλαιο της από την Υεμένη τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χτυπήσουν το Ιράν χωρίς να δημιουργηθεί πετρελαϊκή κρίση λόγω πολέμου στον Περσικο ή τουλάχιστον θα μειώνονταν οι αρνητικές επιπτώσεις.
Ωστόσο οι σαουδαραβες δεν κατάφεραν μετά από τέσσερα χρόνια να νικήσουν και μάλιστα το Ιράν δήλωσε επίσημα προχθές ότι βοηθά του σιιτες Χουτι της Υεμένης.
Η Τουρκία έλαβε ένα δις δολάρια βοήθεια από την Κίνα, κάτι που ανακοινώθηκε επίσημα
Η Κίνα έχει διεισδύσει οικονομικά σε όλη τη μαύρη Αφρική αλλά χρειάζεται την Τουρκία ως στρατιωτικό σκέλος αυτής της διείσδυσης. Έτσι η Τουρκία εκτός από αγαπημένο παιδί του Κατάρ το οποίο της δίνει κάθε έτος 10 δις δολάρια, έγινε κι αγαπημένο παιδί της Κίνας. Γιαυτό και η Τουρκία διατηρεί βάσεις σε Κατάρ, Σομαλία και ετοιμάζει σε Σουδάν και όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε την παρουσία της στη Λιβύη . Παράλληλα η Τουρκία λειτουργεί ως στρατιωτικός ακόλουθος της Κίνας σε όλες τις χώρες της Αφρικής που οι Κινέζοι έχουν εδραιωθεί δρώντας ως άτυπο ΔΝΤ χορηγώντας δάνεια.
Η Κίνα έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την Αφρική και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην ήπειρο αυτή αποτελεί ακόμα ένα καρφί στο γόητρο των Αμερικανών.
Η Κίνα έχει τις ίδιες επεκτατικές ανησυχίες που έχει η Τουρκία. Η Κίνα διεξάγει ασύμμετρο πόλεμο με οικονομικά διπλωματικά στρατιωτικά και τεχνολογικά μέσα εναντίον των χωρών που βρέχονται από την σινικη θάλασσα με στόχο την καταπάτηση των κυριαρχικων δικαιωμάτων τους στα υποθαλάσσια κοιτάσματα.
Η Τουρκία εισάγει από την Κίνα τεχνογνωσία σχετικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας Ελλάδας Κύπρου στη θάλασσα.
Η Κίνα στήριζε το Ιράν διότι αποτελεί τον καλύτερο πελάτη του.
Η Κίνα δεν θέλει πόλεμο στον Περσικο διότι έχει κλείσει πολύ συμφέροντα συμβόλαια πετρελαίου με το Ιράν.
Συνεπώς η Κίνα εντάσσεται στον άξονα Ρωσίας Ιράν Τουρκίας Κατάρ και βρίσκεται ενάντια σε αυτόν των ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας.
Όπως εγώ έχω γράψει πρώτος ,στο hellenic sunrise 2 η Κίνα έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με Πακιστάν και Ιράν σύμφωνα με το οποίο ο κινέζικος στρατός και αεροπορία έχουν δικαίωμα να διασχίζουν το Πακιστάν και Ιράν με τα όπλα τους οπότε κριθεί απαραίτητο.
Η Κίνα συνορεύει με το Πακιστάν στον βορά αυτού στο Κασμίρ. Από κει αρχίζει ένα αυτοκίνητο δρόμος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί όγδοο θαύμα του κόσμου διότι ενώνει την Κίνα και το Πακιστάν μέσα από τους πρόποδες του Έβερεστ. Ο δρόμος αυτός έγινε με επίβλεψη και χρήμα των Κινέζων για να έχουν την ευκαιρία να ξεχύνονται στην μέση ανατολή αν χρειαστεί.
Γιαυτό και έχει φούντωσε πάλι η διαμάχη Πακιστάν Ινδίας στο Κασμίρ  διότι οι ΗΠΑ θέλουν ένταση στη περιοχή για να μη μπορεί η Κίνα να κινηθεί από ξηράς προς το Ιράν.
Οι αντιγραφείς μου θα χαρούν πολύ με όλα αυτά. Δεν είναι λίγο να ξύνεις τα απαυτα σου και να γράφει ο άλλος ότι θα αντιγράψεις για να βγάλεις μεροκάματο.Οι φίλοι ξέρουν.
Όσοι διατηρούν ιστολογια που αντιγράφουν συστηματικά τη δουλειά των άλλων βασίζονται στην αφέλεια σας. 

hellenicsunrise2.blogspot.com
Σχόλια