Τουρκία: Σημαντικές αναβαθμίσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας


Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin F-35 Lightning II τις τελευταίες εβδομάδες, με βάση τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών σχολιάστηκε το αίτημα ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο υψηλότερο επίπεδο χαιρέτισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει τα F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σηματοδοτήσαμε την υποστήριξή μας για την απόκτηση και εργαζόμαστε από κοινού για ένα μελλοντικό πρόγραμμα εξαγοράς που θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα αυξήσει την περιφερειακή σταθερότητα.

»Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο υψηλό όλων των εποχών και μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη. Είμαστε πολύ περήφανοι για την εταιρική μας άμυνα και ασφάλεια με την Ελλάδα και εργαζόμαστε για να την ενισχύσουμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης του F-35 από την Ελλάδα. Ο δρόμος για την απόκτηση του F-35 είναι φυσικά μια πολυετής διαδικασία που θα βασιστεί στην επιτυχία του προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper της Ελλάδας».

Το αίτημα της Ελλάδας για τα αεροσκάφη F-35

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέβαλε επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες για την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς  5ου F-35 Lightning II, που αναπτύχθηκε από την Lockheed Martin.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ελλάδα φιλοδοξούσε για 6 αεροσκάφη F-35A, τα οποία αρχικά κατασκευάστηκαν για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και δεν παραδόθηκαν λόγω  του εμπάργκο. Η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθευτεί 18 ακόμη F-35A στην περίπτωση της προμήθειας των 6.

Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί με 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Γαλλία.

 

 Εκσυγχρονισμός των ελληνικών  F-16 Block 70


Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αναβαθμίσει 85 αεροσκάφη F-16 Blok 52+ jet στο επίπεδο των F-16 Blok 70/72, όπως προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Τα εκσυγχρονισμένα τζετ F-16 Block 70/72 ταξινομούνται γενικά ως γενιάς 4+, καθώς αναβαθμίζονται τόσο σε υλικό όσο και δομή σε σύγκριση με άλλα F-16. 

Το πιο σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό Viper θα είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος ραντάρ με το ραντάρ APG-83 Active Phase Array (AESA) από τη Northrop Grumman. 

Το ραντάρ AESA προσφέρει υψηλότερη επίγνωση κατάστασης, ευελιξία και ταχύτερη στόχευση σε όλες τις καιρικές συνθήκες. 

Λόγω της συνεργασίας υλικού και λογισμικού με τα ραντάρ APG-83, F-22 και F-35 AESA, φέρνει τις δυνατότητες ραντάρ των αεροσκαφών 5ης γενιάς στο F-16.

Η πρώτη παράδοση F-16 Block 70/72 στην Ελλάδα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2022, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


TAH Sanvunma, Savunmasanayi.org

echedoros-a.gr

Σχόλια