Η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που έβαλε τη σημαία της στη Σελήνη...

Η Κίνα έγινε η δεύτερη χώρα που έβαλε τη σημαία της στη Σελήνη... Τη σημαία της στη Σελήνη «κάρφωσε» η Κίνα, 50 και πλέον χρόνια αφότου πρώτες




Τη σημαία της στη Σελήνη «κάρφωσε» η Κίνα, 50 και πλέον χρόνια αφότου πρώτες οι ΗΠΑ έβαλαν την αστερόεσσα εκεί.

Οι εικόνες από... τη Δίοικηση Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας δείχνουν ακίνητη την κόκκινη σημαία με τα πέντε αστέρια στην απάνεμη επιφάνεια της Σελήνης.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από κάμερα στο διαστημικό ανιχνευτή Chang'e-5 προτού φύγει, την Πέμπτη, από τη Σελήνη με δείγματα βράχου.

Δύο προηγούμενες κινεζικές αποστολές είχαν επίσης σημαίες, όμως καμιά δεν κατάφερε να τοποθετηθεί στο φεγγάρι αφού ήταν πάνω στα σκάφη και όχι υφασμάτινες.

Οι ΗΠΑ τοποθέτησαν εκεί την πρώτη σημαία κατά την επανδρωμένη αποστολή Apollo 11 το 1969. Μέχρι το 1972 σε ακόλουθες διαστημικές αποστολές τοποθετήθηκαν άλλες πέντε αμερικανικές σημαίες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Το 2012 η Nasa τράβηξε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι πέντε από τις σημαίες εξακολουθούσαν να στέκονται, αλλά οι ειδικοί ανέφεραν πως πιθανόν έχουν ξεθωριάσει σε λευκό από το έντονο φως του ήλιου.

Η κινεζική κρατική εφημερίδα «Global Times» δήλωσε ότι η κινεζική σημαία ήταν μια υπενθύμιση του «ενθουσιασμού και της έμπνευσης» κατά τη διάρκεια των αποστολών του Apollo.

Η κινεζική σημαία έχει πλάτος 2 μέτρα και ύψος 90 εκατοστά και ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Σε όλα τα μέρη της σημαίας δόθηκαν χαρακτηριστικά όπως προστασία από τις κρύες θερμοκρασίες, δήλωσε ο επικεφαλής της συγκεκριμένης αποστολής Li Yunfeng στους Global Times. «Μια συνηθισμένη εθνική σημαία στη Γη δεν θα επιβιώσει από το σοβαρό σεληνιακό περιβάλλον», δήλωσε ο προγραμματιστής της αποστολής Τσενγκ Τσανγκ.

Η αποστολή του Chang'e-5 ήταν η τρίτη επιτυχημένη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη σε επτά χρόνια.


nonews-NEWS
Σχόλια