Το ρομπότ Cira-03 και το ρομπότ Spot κάνουν covid-19 tests και άλλες εξετάσεις


Mε ακρίβεια και ταχύτητα για την ασφαλή πρόληψη μετάδοσης του ιού. Τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς κάνουν δοκιμές και περιορίζουν την έκθεση του ιατρικού προσωπικού στον ιό.

στην Αίγυπτο, βόρεια του Καΐρου, στην πόλη Tanta, σε μια ιδιωτική κλινική, εμφανίστηκε ένας ασυνήθιστος γιατρός...πρόκειται για το ρομπότ Cira-03.

Ο 23χρονος εφευρέτης Mahmoud el-Komy, σχεδίασε και συναρμολόγησε το ρομπότ, που ονομάζεται Cira-03, για να βοηθήσει στον περιορισμό της έκθεσης σε λοίμωξη και στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

Η δημιουργία του, το ρομπότ Cira-03, έχει κεφάλι με ανθρώπινο πρόσωπο και ρομποτικούς βραχίονες, μπορεί να κάνει αιματολογικές εξετάσεις, να κάνει ηχοκαρδιογραφήματα και ακτινογραφίες και να εμφανίσει τα αποτελέσματα σε ασθενείς, σε μια οθόνη συνδεδεμένη στο στήθος του.

Το Cira-03 βοηθάει τους τοπικούς ειδικούς κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία του ασθενούς, να ελέγξει για το COVID-19 και ακόμη να επιπλήξει άτομα που δεν φορούν μάσκα!

Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε πολλές χώρες. Γι 'αυτό πολλοί μηχανικοί άρχισαν να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και να κατασκευάζουν ρομπότ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς.

Ο δημιουργός του Cira-03 λέει ότι, ο στόχος του δεν ήταν μόνο να βοηθήσει τους γιατρούς σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά και να διευκολύνει τη ζωή των ασθενών που υποφέρουν ενώ περιμένουν βοήθεια.

«Προσπάθησα να κάνω το ρομπότ πιο ανθρώπινο, ώστε οι ασθενείς να μην φοβούνται», σχολιάζει ο El-Komi.
Ο μηχανικός λέει ότι η αντίδραση των ασθενών ήταν θετική και ότι, οι περισσότεροι δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο Cira-03 από ότι στους γιατρούς, επειδή το ρομπότ είναι πιο ακριβές από ένα άτομο.

Ο El-Komi σημειώνει επίσης ότι το ρομπότ δεν είναι μόνο ικανό να μετρά τη θερμοκρασία και να εκτελεί δοκιμές, αλλά μπορεί επίσης να πάρει αίμα, να βγάλει ακτινογραφίες και να εμφανίσει τα αποτελέσματα σε μια οθόνη στο στήθος του.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2020, η Αίγυπτος έχει αναφέρει 115 911 περιπτώσεις λοίμωξης από COVID-19 (+370 ανά ημέρα). Τον Μάρτιο, απαγορεύθηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις στη χώρα, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και άλλα ιδρύματα έκλεισαν. Οι αρχές απαιτούν τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε όλες τις εγκαταστάσεις, ενώ οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 250 $.

Ο Abu Bakr El-Mihi, επικεφαλής ενός ιδιωτικού νοσοκομείου όπου δοκιμάζεται το ρομπότ, δήλωσε ότι το χρησιμοποιούν, για να πάρουν τη θερμοκρασία σε όποιον υποψιάζονται ότι έχει COVID-19.
πηγές 25-11-20

https://www.popmech.ru/technologies/news-648503-v-egipetskoy-bolnice-na-pomoshch-vracham-prishel-doktor-robot/

https://esoreiter.ru/news/1220/doktor-robot-prishel-na-pomoshch-vracham-egipetskoy-bolnicy.html

το σχετικό βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=2K5eP6hCZGk

Τα ρομπότ έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τις δοκιμές, περιορίζοντας ταυτόχρονα την έκθεση στον ιό.

τα νοσοκομεία Harvard Medical School's Brigham και Women's Hospital στη Μασαχουσέτη χρησιμοποιούν το ρομπότ Spot, που μοιάζει με σκύλο της Boston Dynamics, για να πάρει τα ζωτικά
σήματα "patients' vitals" και τα κλινικά συμπτώματα των ασθενών από απόσταση άνω των έξι ποδιών.

Ένα tablet που είναι τοποθετημένο στο «πρόσωπο» του Spot επιτρέπει στους γιατρούς να μιλούν με ασθενείς που πλησιάζουν το νοσοκομείο και να περιθάλπουν αυτούς που χρειάζονται άμεση φροντίδα.

στην Ταϊβάν, οι μηχανικοί έχουν αναπτύξει ένα ρομποτικό βραχίονα που μπορεί να εκτελεί τεστ με ρινικά επιχρίσματα (nasal swab tests autonomously)

Σχεδιασμένο από τον Brain Navi, η τεχνολογία συνδυάζει προγραμματισμό αναγνώρισης προσώπου και τρισδιάστατη απεικόνιση με το αυτόνομο σύστημα πλοήγησης εγκεφάλου χειρουργικής.

Ο Brain Navi ισχυρίζεται ότι το μηχάνημα μπορεί να ολοκληρώσει μια δοκιμή COVID-19 σε πέντε λεπτά, σε σύγκριση με 15 λεπτά όταν χορηγείται από έναν άνθρωπο.


https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9003149/Robot-nurse-human-like-face-perform-coronavirus-tests-reminds-patients-wear-mask.html
Σχόλια