Επίθεση χάκερ στα συστήματα εφοδιασμού των εμβολίων COVID-19...

Επίθεση χάκερ στα συστήματα εφοδιασμού των εμβολίων COVID-19... Άγνωστοι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση με στόχο την... ψυχρή αλυσίδα τροφοδοσ



Άγνωστοι πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση με στόχο την... ψυχρή αλυσίδα τροφοδοσίας που απαιτείται για τη μεταφορά και παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως αναφέρει έκθεση της IBM η οποία περιγράφει αναλυτικά μια αναβαθμισμένη μεθοδική επιχείρηση, πιθανώς υποκινούμενη από κάποιο κράτος. Οι άγνωστοι χάκερ φέρεται να προσπαθούσαν να αλλοιώσουν ή να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τις ζωτικής σημασίας διαδικασίες διατήρησης των εμβολίων σε ψυχρές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους από τα εργοστάσια παραγωγής στα νοσοκομεία και τα ατομικά ιατρεία.

Σύμφωνα με την έκθεση που κατάρτισε η ειδική ομάδα διασφάλισης πληροφοριών της IBM, που συμβουλεύει τις εταιρίες και τον ιδιωτικό τομέα σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, οι δράστες στοχοποίησαν οργανισμούς με σύστημα ψυχρής αλυσίδας, επικουρούμενους από τη ΣΔΙΤ με όνομα «Συμμαχία για το Εμβόλιο (GAVI)», η οποία είναι υπεύθυνη για την ανοσοποίηση φτωχότερων χωρών. Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία των εμβολίων, η συντήρησή τους σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.


Τα εμβόλια των Pfizer & BionTech και της Moderna, που παράχθηκαν πρώτα στην κούρσα του εμβολίου και πρόκειται να εγκριθούν για μαζική διανομή στην αγορά, έχουν ορισμένους αυστηρούς περιορισμούς.

Για παράδειγμα το εμβόλιο της πρώτης χρειάζεται να διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των 70-80 oC, ενώ αυτό της Moderna τουλάχιστον στους -20 oC. Οι χάκερ υποδύθηκαν στέλεχος κινεζικής παρόχου ψυγείων ακραία χαμηλών θερμοκρασιών στο πλαίσιο μιας συντονισμένης επαγγελματικής επιχείρησης ηλεκτρονικής απαλλοτρίωσης ονομάτων πρόσβασης και κωδικών στα συστήματα των εφοδιαστικών εταιρειών, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την IBM η εφοδιαστική αλυσίδα τέτοιου τύπου είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και πολυεπίπεδη δομή, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια «νέα κρίσιμη παγκόσμια υποδομή». Από τη μεριά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εκφράστηκαν προειδοποιήσεις νωρίτερα φέτος ότι εξαπολύονται συντονισμένες κρατικά πριμοδοτούμενες επιχειρήσεις κυβερνοεπιθέσεων με αφετηρία την Κίνα και τη Ρωσία. Σύμφωνα με την αφήγησή τους, οι δύο τελευταίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τη φαρμακευτική και ακαδημαϊκή έρευνα που διεξάγεται για τη θεραπεία του κορονοϊού, στην οποία υπάγεται και η έρευνα για τα εμβόλια, χαρακτηρίζοντας την διακρατική αυτή αντιπαράθεση ως «πόλεμο διανοητικής ιδιοκτησίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο οι ΗΠΑ άσκησαν ποινική δίωξη για κλοπή εμπορικών απορρήτων σε δύο Κινέζους χάκερ, που ομολογουμένως παρενέβησαν σε αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες διεξήγαγαν έρευνα για τον κορονοϊό.

Παράλληλα, η Wall Street Journal ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα είχε συμπράξει στο συντονισμό επιθέσεων εναντίον έξι παρασκευαστών εμβολίου, περιλαμβανομένων των Johnson και Novavax στις ΗΠΑ, της AstraZeneca στη Μ. Βρετανία, και ορισμένων νοτιοκορεάτικων εταιρειών. Συμπληρωματικά, η έκθεση της IBM περιγράφει μια εκστρατεία χάκινγκ με εύρος 6 χωρών και βασικούς στόχους τη μονάδα δασμών και φορολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Η ειδική ομάδα της IBM ανακάλυψε την εκστρατεία τον Οκτώβρη, ένα μήνα μετά την έναρξή της.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιη αν οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα των εταιρειών και να αποσπάσουν τελικά πληροφορίες. Ο κολοσσός πληροφορικής κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς, τα κράτη και τις εταιρείες να οχυρωθούν στο μέγιστο βαθμό όσον αφορά στην κυβερνοασφάλειά τους, καθώς αυτή η παράμετρος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέλος, το FBI έχει λάβει γνώση του περιστατικού και θα κινήσει όλα τα απαραίτητα μέσα, ενώ η GAVI διαβεβαίωσε πως έχει αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας για την απόκρουση τέτοιων επιθέσεων, τα οποία θα συνεχίσει να βελτιστοποιεί...


efsyn.gr - Με πληροφορίες από Financial Times
Σχόλια