Τα ιταλικά αεροσκάφη P-72B και η χρήση τους στην Ελλάδα

Πρόσφατα είδαμε ένα εκ των τεσσάρων αεροσκαφών P-72B της εταιρίας ATR που υπάγονται στην ιταλική υπηρεσία «Guardia di Finanza» (Οικονομική Ασφάλεια)


Πρόσφατα είδαμε ένα εκ των τεσσάρων αεροσκαφών P-72B της εταιρίας ATR που υπάγονται στην ιταλική υπηρεσία «Guardia di Finanza» (Οικονομική Ασφάλεια) να κάνει περιπολίες στην Ελλάδα. Η υπηρεσία «Guardia di Finanza», ή για συντομία GdF, για όσους δε το γνωρίζουν είναι μία μεγάλη υπηρεσία επιβολής του νόμου με στρατιωτική δομή που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, και ανάμεσα στα άλλα έχει αρμοδιότητα τη περιπολία των θαλάσσιων συνόρων της Ιταλίας για λαθρεμπόριο και εμπόριο ναρκωτικών. Για αυτό το λόγο η GdF επίσημα περιγράφεται ως παραστρατιωτική κρατική υπηρεσία, ενώ διαθέτει παραπάνω από 600 σκάφη και πλοία, και 100 αεροσκάφη. Ωστόσο, μόλις τέσσερα αεροσκάφη P-72B.

Πηγή: Liguria.bizjournal.it

Τόσο το Σάββατο 20 Ιουνίου του 2020, όσο και τη Τετάρτη 24 Ιουνίου του 2020, είδαμε το ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη P-72B της ιταλικής «Guardia di Finanza» να απογειώνεται από την αεροπορική βάση Καλαμάτας, και να κάνει περιπολία νοτίως της Ελλάδος. Το αεροσκάφος είχε όνομα κλήσης «I2311», και βλέπετε την ακριβή πορεία του στη συνέχεια. Για την ακρίβεια, ήταν το αεροσκάφος MM62311, και ο λόγος για αυτές τις πτήσεις είναι ότι η Ιταλία έχει στείλει αυτά τα αεροσκάφη εις την Ελλάδα ως μέρος της ευρωπαϊκής αποστολής συνοριακής φύλαξης Frontex.

Πηγή: Twitter.com/ItaMilRadar (επεξεργασμένη)

Τον Ιούλιο του 2019 η GdF παρήγγειλε το πρώτο της P-72B για αποστολές παρακολουθήσεων, θαλάσσιας περιπόλου, και έρευνας & διάσωσης. Πολύ σύντομα, τον Οκτώβριο του 2019 μεγάλωσε αυτή τη παραγγελία κατά 3 ακόμη αεροσκάφη ίδιου τύπου και διαμόρφωσης. Τα πρώτα δύο από αυτή τη παραγγελία τα παρέλαβε στις 27 Νοεμβρίου του 2019. Στην Ιταλία χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για πτήσεις διάρκειας άνω των 8 ωρών για παρακολούθηση υπόπτων και καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων των εγκληματικών δράσεων τους στα θαλάσσια σύνορα της Ιταλίας.

Πηγή: Twitter.com/ItaMilRadar

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε ξεκάθαρα κάποιες εμφανείς διαφορές του συγκεκριμένου αεροσκάφους P-72B παρακολουθήσεων συγκριτικά με τη συμβατική έκδοση του. Παραθέτουμε εδώ μία επεξηγηματική εικόνα ώστε να δείτε και μόνοι σας αυτά τα χαρακτηριστικά του στα κόκκινα πλαίσια.

Πηγή: Wikipedia.org & Twitter.com/ItaMilRadar (επεξεργασμένη)

Όλα τα σημεία που βλέπετε (πέραν του παραθύρου παρατήρησης) είναι αισθητήρες καταγραφών διαφόρων επικοινωνιών, οπτικοί και υπέρυθροι αισθητήρες, και άλλοι. Τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούν το επεκτάσιμο σύστημα παρακολουθήσεων ATOS (Airborne Tactical Observation and Surveillance, Εναέρια Τακτική Παρατήρηση και Παρακολούθηση) της ιταλικής εταιρίας Leonardo Electronics. Το ίδιο ακριβώς σύστημα στον ίδιο τύπο αεροσκάφους χρησιμοποιούν και οι ένοπλες δυνάμεις της Ιταλίας για τακτικές αναγνωρίσεις και συλλογή πληροφοριών.

Πηγή: EDRMagazine.eu

Το ATOS είναι σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίζει μία πληθώρα αισθητήρων, και ασφαλώς το τι ακριβώς αισθητήρες φέρουν αυτά τα ιταλικά αεροσκάφη δεν είναι διαθέσιμο σε ανοικτές πηγές. Στη παραπάνω, αλλά και στη παρακάτω, φωτογραφία μπορείτε να δείτε πως είναι το εσωτερικό του αεροσκάφους στο χώρο των στελεχών που διενεργούν τις παρακολουθήσεις.

Πηγή: LeonardoCompany.com

Σίγουρα, το να έχει υποστήριξη συμμαχικών κρατών η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό. Από την άλλη πλευρά όμως, το να υπάρχουν αεροσκάφη σχεδιασμένα και εξοπλισμένα για παρακολουθήσεις να πετούν επάνω από την Ελλάδα με την έγκριση του κράτους και της ευρωπαϊκής ένωσης, προκαλεί κάποιες ανησυχίες για το τι άλλες επιχειρήσεις ίσως να εκτελούν με αυτή την ευκαιρία που τους εδόθη. Ελπίζουμε όλες αυτές οι πιθανές απειλές να έχουν μελετηθεί από τις ελληνικές υπηρεσίες και κατάλληλα αντίμετρα, και μέτρα προστασίας να έχουν υλοποιηθεί όπου αυτό απαιτείται.
Σχόλια