Η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία μολύνει περισσότερο άτομα κάτω των 20 ετών

Μελέτη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, αποκάλυψε πως μολύνει σε μεγαλύτερο ποσοστό άτομα κάτω των 20 ετών. Μελέτη

© AP Photo / Oded Balilty

Μελέτη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, αποκάλυψε πως μολύνει σε μεγαλύτερο ποσοστό άτομα κάτω των 20 ετών.

Μελέτη για το νέο στέλεχος του κορονοϊού, τη μετάλλαξη η οποία ονομάστηκε Β.1.1.7 και η οποία εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία τον περασμένο μήνα, πραγματοποίησαν ερευνητές.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες παραλλαγές και έχει ήδη εντοπιστεί σε τουλάχιστον 33 χώρες και τουλάχιστον σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.
Τα συμπεράσματα της μελέτης – Άτομα κάτω των 20 ετών οι περισσότεροι νοσούντες

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στην υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger, στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και η COVID-19 Genomics UK Consortium χρησιμοποίησαν στατιστική ανάλυση, ώστε να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ μετάδοσης και συχνότητας της νέας παραλλαγής σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που περιγράφει τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα κάτω των 20 ετών αποτελούν υψηλότερο ποσοστό περιπτώσεων Β.1.1.7, το οποίο η μελέτη αποκαλεί «παραλλαγή ανησυχίας» (VOC- variant of concern), από τις αντίστοιχες μεταλλάξεις VOC.

Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές εξακολουθούν να δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για τον «προσδιορισμό του μηχανισμού πίσω από αυτήν την αλλαγή».

​Όπως εξηγεί το δελτίο Τύπου, «Ερμηνεύουν [οι ερευνητές] ότι μπορεί εν μέρει, να επηρεάστηκε από τις παραλλαγές που εξαπλώθηκαν ταυτόχρονα με μια περίοδο κατά την οποία το lockdown ήταν σε ισχύ αλλά τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη συγκεκριμένη φύση τυχόν αλλαγών, στον τρόπο με τον οποίο ο ιός επηρεάζει αυτήν την ηλικιακή ομάδα»

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν επίσης προτείνει ότι η νέα παραλλαγή του ιού, εξαπλώνεται 50% έως 70% γρηγορότερα από άλλα στελέχη.

Η συγκεκριμένη μελέτη εκτιμά πως, ο αριθμός αναπαραγωγής για τη νέα παραλλαγή είναι μεταξύ 1,4 και 1,8, ο οποίος είναι 0,4 έως 0,7 υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του ιού. Ο αριθμός αναπαραγωγής, είναι ο δείκτης του αριθμού των ατόμων που αναμένεται να μολυνθούν από ένα άτομο σε έναν ομοιογενή πληθυσμό.

«Αυτές οι αναλύσεις, οι οποίες προωθήθηκαν ώστε να ληφθούν υπόψη στον βρετανικό σχεδιασμό της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή ανησυχίας, B.1.1.7, έχει σημαντικά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τους προηγούμενους ιούς SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα κάνει τον έλεγχο πιο δύσκολο και θα τονίσει περαιτέρω τον επείγοντα χαρακτήρα του εμβολιασμού όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου στο δελτίο Τύπου.


© AFP 2020 / THOMAS COEX

Ακόμα μια μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική

Εκτός από την παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια άλλη νέα παραλλαγή του κορονοϊού έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική. Με την ονομασία 501.V2, η παραλλαγή φέρει μεταλλάξεις στην ακίδα της πρωτεΐνης, η οποία επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει στα κύτταρα ξενιστές και να προκαλέσει μόλυνση.

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, προειδοποίησε ότι η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι πιο ανησυχητική από αυτή που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανησυχώ απίστευτα για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή και γι 'αυτό κάναμε τη δράση που κάναμε για να περιορίσουμε όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Χάνκοκ στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio.

sputniknews.gr
Σχόλια