Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο το 2021 - Σε ποια θέση βρίσκεται το ελληνικό


Της Ρούλας Κωνσταντοπούλου

Ισχυρά διαβατήρια 2021, πανδημία, μετανάστευση, ιθαγένεια, ελίτ και διεθνείς επενδύσεις. Στην φετινή κατάταξη για τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου, ρόλο έπαιξε και η πανδημία.
Και αυτό αποτυπώνεται στις πρώτες θέσεις του Henley Passport Index, για το α΄3μηνο του έτους.
Πρωταγωνιστούν χώρες που ανέκαμψαν σύντομα από την πανδημία, με αποτέλεσμα και την οικονομική ανάπτυξη τους. Κάτι που φαίνεται να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους διεθνείς επενδυτές.
Η ελκυστικότητα της μετανάστευσης των επενδύσεων παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Παγκόσμια Έκθεση Κινητικότητας 2021.
Με τις χώρες που προσφέρουν προγράμματα διαμονής και υπηκοότητας να συνεχίζουν να έχουν πολύ καλή πορεία στον δείκτη.
Φέτος ο δείκτης συμπεριλαμβάνει δεδομένα από την αξιολόγηση κινδύνου και ασφάλειας Covid-19. Σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και υγειονομική σταθερότητα 250 χωρών και περιοχών.

Τάση για μετακίνηση και μετανάστευση

Ο Henley Passport Index δείχνει ότι ενώ η πανδημία έχει περιορίσει προσωρινά τη διακρατική κίνηση, η τάση για μετακίνηση και μετανάστευση παραμένει.
Με τους ανθρώπους να στρέφονται σε δημιουργικές λύσεις για την προστασία των παγκόσμιων προνομίων τους την μετα-Covid εποχή.

Διεθνικές ελίτ και ιθαγένεια

Σχολιάζοντας την αυξανόμενη τάση για την απόκτηση δεύτερης ιθαγένειας, ο Πίτερ Σπάιρο, καθηγητής Νομικής του Charles Weiner στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple, λέει ότι η πανδημία «αποδείχθηκε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στο σύστημα κινητικότητας μετά την παγκοσμιοποίηση».
Και ότι αυτό θα «επιταχύνει τελικά τις προϋπάρχουσες τάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Καθώς οι διεθνικές ελίτ θέλουν να ασφαλιστούν έναντι μελλοντικών γεγονότων σοκ».

Μετανάστευση ταλέντων

Σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στη μετανάστευση ταλέντων, ο Γκρεγκ Λίντσεϊ , Διευθυντής Εφαρμοσμένης Έρευνας στο New Cities, επισημαίνει την άνοδο των λεγόμενων «ψηφιακών νομάδων».
«Τα στοιχεία είναι σαφή, τονίζει. Και συμπεριλαμβάνουν αριθμούς ρεκόρ Αμερικανών που ζητούν δεύτερη ιθαγένεια. Καθώς και Βρετανούς που θέλουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην ΕΕ λόγω Brexit».

Επενδυτική μετανάστευση

Εν μέσω αυτών των δυναμικών μετατοπίσεων, η ελκυστικότητα της μετανάστευσης των επενδύσεων παραμένει σταθερή, με τις χώρες που προσφέρουν προγράμματα διαμονής και υπηκοότητας να συνεχίζουν να έχουν πολύ καλή πορεία στον δείκτη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners Δρ. Γιούργκ Στέφεν λέει ότι η μεταβλητότητα που οδήγησε ο Covid-19 ώθησε στα ύψη τη σταθερά αυξανόμενη μετανάστευση των επενδύσεων.
Όπως επισημαίνει «η εναλλακτική κατοικία και η ιθαγένεια γίνονται πλέον αντιληπτά από την άποψη της αξιοσημείωτης δυνατότητας τους για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου. Για πρόσβαση σε παγκόσμιες επενδύσεις και επιχειρήσεις. Καθώς και τη δημιουργία μιας νέας κληρονομιάς και ταυτότητας για την οικογένεια.
Τα απροσδόκητα και άνευ προηγουμένου γεγονότα του 2020 έχουν φέρει στην επιφάνεια παράγοντες όπως πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Και είναι τα θέματα που πλέον προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία από ποτέ».

Χώρες και διαβατήρια Henley Passport Index Q1 2021

Η Ασία-Ειρηνικός (APAC) κυριαρχεί το 2021 στο Henley Passport Index. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η περιοχή αναδύθηκε πρώτη από την πανδημία.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ιαπωνία έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον Henley Passport Index με βαθμολογία 191 για είσοδο σε χώρες χωρίς βίζα/βίζα κατά την άφιξη.
Η Σιγκαπούρη διατηρεί τη 2η θέση της με σκορ 190.
Η Νότια Κορέα πέφτει στην 3η θέση παράλληλα με τη Γερμανία, δίνοντας στους κατόχους διαβατηρίων πρόσβαση χωρίς βίζα / βίζα κατά την άφιξη σε 189 προορισμούς παγκοσμίως.


Στα top 10, η Φινλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία μοιράζονται μεταξύ άλλων την 4η θέση, με σκορ 188.


Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους στην κατάταξη του δείκτη.
Ενώ και οι δύο χώρες παραμένουν στην πρώτη δεκάδα, η κοινή θέση τους στην 7η θέση είναι μια σημαντική πτώση από την πρώτη θέση που κατείχαν από κοινού το 2015.
 
Ακολουθεί στην 8η θέση η Ελλάδα, μαζί με την Αυστραλία και την Μάλτα μεταξύ άλλων και πρόσβαση χωρίς βίζα / βίζα κατά την άφιξη σε 184 προορισμούς.
 
Η χώρα με την ιστορική επιτυχία

Η ιστορική επιτυχία του δείκτη παραμένει η σταθερή ανάβαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).
Η χώρα υπέγραψε αρκετές αμοιβαίες συμφωνίες παραίτησης από την υποχρέωση θεώρησης πέρυσι. Συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών ορόσημων με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ.
Τα ΗΑΕ βρίσκονται φέτος στην 16η θέση με σκορ 173 στην κατάταξη. Αυτή είναι μια εκπληκτική άνοδος σε σχέση με τη θέση 62η που κατείχε κατά την έναρξη του δείκτη το 2006, με μόλις 35 περιοχές χωρίς βίζα / βίζα κατά την άφιξη.

Νέες συμμαχίες και μια μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή

Οικονομικές συμφωνίες και μνημόνια δεν προέκυψαν μόνο στα ΗΑΕ. Το Σουδάν -η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική χώρα- ομαλοποίησε τις σχέσεις με το Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2020. Σύμφωνα με τους αναλυτές και άλλες αραβικές χώρες ενδέχεται να προχωρήσουν σε παρόμοιες συμφωνίες τους επόμενους μήνες του 2021.

Πηγή: www.tourismtoday.gr
bankingnews.gr
Σχόλια