Ιράν: «Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια του εχθρού», προειδοποιεί ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης


Το Ιράν θα απαντήσει “σε οποιαδήποτε ενέργεια του εχθρού”, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, της μονάδας ελίτ του ιρανικού στρατού, αναφερόμενος στην αυξανόμενη ένταση με τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των στρατευμάτων που σταθμεύουν σε ένα νησί στον Κόλπο.

“Είμαστε εδώ σήμερα για να σας διαβεβαιώσουμε για τη ναυτική μας ισχύ ενάντια στους εχθρούς που καυχώνται και μας απειλούν”, τόνισε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί από το νησί Αμού Μούσα, σύμφωνα με το Sepahnews, τον επίσημο ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης.

“Θα απαντήσουμε με την ίδια ισχύ (…) σε οποιαδήποτε ενέργεια του εχθρού εναντίον μας”, υπογράμμισε.

Το νησί Αμπού Μούσα βρίκσεται κοντά στην είσοδο των στρατηγικής σημασίας στενών του Χορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το ένα πέμπτη της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Η ένταση με τις ΗΠΑ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ οξύνθηκε καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου 2020.

Το Ιράν είχε τότε απαντήσει εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον ιρακινών βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες.

Στα τέλη Νομεβρίου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναπτύχθηκε στον Κόλπο και δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πέταξαν πάνω από την περιοχή στις 10 Δεκεμβρίου, σε μια επίδειξη δύναμης.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ έχει ζητήσει την επιστροφή του αεροπλανοφόρου, ένα μήνυμα “αποκλιμάκωσης” προς την Τεχεράνη προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο.

Την Πέμπτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι επιζητεί να βρει “μια πρόφαση” για να ξεκινήσει “έναν πόλεμο” πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγές ΑΜΠΕ, AFP, naftemporiki.gr

Σχόλια