Πατέντες Μάχης: Νυχτερινά Άλματα

Σίγουρα θα θυμάστε την ιστορία που είχαμε αναρτήσει πριν μερικούς μήνες στο άρθρο μας «Ιστορίες: Συνεκπαίδευση ΗΠΑ με ΕΤΑ». Από αυτό θα πρέπει να είνα


Το συγκεκριμένο ίσως να ήταν λάθος να το ονομάσουμε «πατέντα μάχης» καθώς είναι πλέον σχεδόν τυποποιημένη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το επίσημο και έτσι θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε αυτή τη κατηγορία αν και ουσιαστικά είναι απλώς μία «καλή πρακτική» στα άλματα αλεξιπτωτιστή. Είναι κάτι που αφορά την επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος στα νυχτερινά άλματα αλεξιπτωτιστών, τη χαμηλή ορατότητα.

Πηγή: U.S. Department of Defense

Σίγουρα θα θυμάστε την ιστορία που είχαμε αναρτήσει πριν μερικούς μήνες στο άρθρο μας «Ιστορίες: Συνεκπαίδευση ΗΠΑ με ΕΤΑ». Από αυτό θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι τη νύχτα, ιδιαίτερα αν δεν έχει φεγγάρι ή μεγάλη φωτορύπανση από κάποια κοντινή πόλη, πρέπει κάπως να μπορούμε να δούμε τους άλλους αλεξιπτωτιστές για την αποφυγή συγκρούσεων.


Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)

Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει ο κανόνας (σε όλους τους τύπους αλεξιπτώτων) ότι όταν βρισκόμαστε σε πορεία σύγκρουσης στρίβουμε πάντα δεξιά. Είναι ένας απλός και αποτελεσματικός διεθνής κανόνας που έχει σώσει ζωές αλεξιπτωτιστών εδώ και δεκαετίες. Αλλά τι γίνεται τη νύχτα;


Πηγή: George Katsoulis, Skydive Magazine

Το πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε είναι το πως μετά την ανάπτυξη του αλεξιπτώτου μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι η μπροστά και πια η πίσω πλευρά του αλεξιπτωτιστή που βρίσκεται εμπρός μας, δίπλα μας ή από κάτω μας. Τη λύση την έδωσαν οι αλεξιπτωτιστές του στρατού αρκετά χρόνια πριν με μία «πατέντα» που χρησιμοποιείται και από τους αθλητές αλεξιπτωτιστές σχεδόν σε όλες τις ζώνες ρίψης. Σήμερα αυτή η μέθοδος θεωρείται «καλή πρακτική» καθώς δεν είναι ακόμα τυποποιημένη.


Πηγή: Staff Sgt. John Raven, 1st Combat Camera Squadron

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι τα γνωστά σε όλους χημικά φώτα. Ανάλογα την ορατότητα λόγω καιρικών συνθηκών ίσως να είναι καλό να τοποθετηθούν παραπάνω από ένα στη κάθε πλευρά αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κατά περίπτωση. Συνήθως, το ένα τοποθετείται στον ιμάντα στήθους, δηλαδή μπροστά, και το άλλο στο πίσω μέρος του κράνους. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο χρωματικός κώδικας που είναι αρκετά απλός.

Πράσινο: Πίσω
Κόκκινο: Μπροστά

Με αυτό τον χρωματικό κώδικα, όταν ένας αλεξιπτωτιστής βλέπει κόκκινο φως κάνει ότι θα έκανε αν έβλεπε έναν αλεξιπτωτιστή να έρχεται κατά πάνω του την ημέρα, θα στρίψει δεξιά! Αντίστοιχα, όταν δει πράσινο τότε γνωρίζει ότι όλα είναι καλά και απλώς βρίσκεται πίσω από έναν άλλο αλεξιπτωτιστή. Έτσι, ανάλογα τη στιγμή μπορεί να κάνει αντίστοιχες ενέργειες. Οπότε με απλά λόγια, βλέπουμε κόκκινο; Στρίβουμε αμέσως δεξιά. Βλέπουμε πράσινο; Συνεχίζουμε τη πορεία μας αλλά είμαστε πιο προσεκτικοί διότι υπάρχει μπροστά μας άλλος αλεξιπτωτιστής.

Πηγή: Osakabe Yasuo, U.S. Air Force

Πέρα από τα χημικά φώτα τα τελευταία χρόνια οι ζώνες ρίψης σε αθλητές αλεξιπτωτιστές συχνά απαιτούν και τη χρήση «στρόμπο» φωτών που με το παλμικό τους φως δίνουν ένα συνεχές ίχνος της θέσης των άλλων αλεξιπτωτιστών. Ένα τέτοιο φως βλέπετε και στο επόμενο βίντεο που διαφημίζει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που χρησιμοποιείται συχνά από αλεξιπτωτιστές στον αθλητικό χώρο.

Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται πλέον και στα στρατιωτικά νυχτερινά άλματα αλεξιπτωτιστών αλλά με τη διαφορά ότι το «στρόμπο» φως είναι πάντα υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR) και άρα όχι άμεσα ορατό με γυμνό μάτι αλλά πολύ εύκολα ορατό μέσα από τις διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης που φέρουν οι αλεξιπτωτιστές σε νυχτερινά άλματα. Εδώ βλέπετε ένα άλμα με διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, χημικά φώτα και «στρόμπο» φώτα υπέρυθρης (IR) ακτινοβολίας όπως ακριβώς τα περιγράψαμε παραπάνω. Το βίντεο είναι από τις 21 Απριλίου του 2015 κατά την άσκηση Emerald Warrior. Βλέπετε ένα νυχτερινό άλμα στη ζώνη ρίψης Χέρλμπερτ στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Οι στρατιώτες είναι από το Β’ Λόχο της 2ης Μοίρας από την 7η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ και το αεροσκάφος είναι ένα Βρετανικό C-130J τακτικών μεταφορών.

Σήμερα, ειδικά στο χώρο του αθλητικού αλεξιπτωτισμού υπάρχουν και έτοιμα φώτα ακριβώς για αυτή τη χρήση που λειτουργούν με μπαταρίες και είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις απαιτήσεις των αλεξιπτωτιστών. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα από φως ειδικά σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται σε κράνος αλεξιπτωτιστή στην επόμενη φωτογραφία.


Πηγή: SoldiersSystems.net

Ωστόσο, τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει τα χημικά φώτα στο θέατρο των επιχειρήσεων. Όπως μάλλον ήδη γνωρίζετε έχουν αμέτρητες χρήσεις σε τακτικό επίπεδο. Μία ακόμα χρήση τους παρουσιάσαμε σε αυτή τη «πατέντα μάχης», είναι μία πατέντα-καλή πρακτική που έχει σώσει πολλούς αλεξιπτωτιστές και ελπίζουμε σύντομα να τυποποιηθεί.

Πηγή: Ed, United States Special Forces
Σχόλια