HUMINT: Η υποσυνείδητη προσφορά


Η στρατολόγηση πρακτόρων-πληροφοριοδοτών γίνεται με διάφορες τεχνικές HUMINT (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές) οι οποίες δεν είναι εύκολο να γραφτούν ως μία σειρά από βήματα γιατί λειτουργούν συνδυαστικά ανάλογα με τον εκάστοτε στόχο προς στρατολόγηση. Εδώ θα δούμε μία τεχνική που κατά την πρώην αξιωματικό υποθέσεων της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), κυρία Έριν Ο’Λάφλιν, ήταν η σημαντικότερη γνώση που αποκόμισε από την εργασία της επί μία δεκαετία στη CIA.

Πηγή: CIA.gov

Όπως είχε πει η ίδια σε ομιλία της, τη τεχνική αυτή τη γνωρίζουμε όλοι μας απλώς ως «να ακούς τον συνομιλητή σου» αλλά στη «Φάρμα» της CIA (η υποδομή στην οποία γίνεται η βασική εκπαίδευση αξιωματικών υποθέσεων του τμήματος Κεκαλυμμένων Υπηρεσιών της CIA, με απλά λόγια, το σχολείο κατασκόπων της CIA) αντιλήφθηκε τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Βλέπετε μία φωτογραφία από τη «Φάρμα» παρακάτω.


Πηγή: CryptoMe.org

Όπως ανέφερε μπήκε στη τάξη 11 (τάξη του 2001) που είχε διάρκεια 12 μηνών και ήτο επί εικοσιτετραώρου βάσεως μία συνεχή δοκιμασία και πολλά μαθήματα με έμφαση στη στρατολόγηση. Άλλες φορές ήταν επίσημες δοκιμές (π.χ. σηκώνονται οι εκπαιδευόμενοι και μπροστά στην αίθουσα προσπαθούν να «στρατολογήσουν» κάποιον εκπαιδευτή) ή μυστικές (π.χ. ένας εκπαιδευτής προσποιείται ότι τη βλέπει ερωτικά στο θάλαμο της για να δει πως θα αντιδράσει). Ο στόχος είναι να μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι από τα λάθη τους για να τα αποφύγουν στο πραγματικό κόσμο. Κάπως έτσι φτάνουμε στη τεχνική που μελετάμε εδώ, και βλέπετε μία φωτογραφία της κυρίας Έριν Ο’Λάφλιν στη συνέχεια.


Πηγή: ISACAConference.ca

Όπως έλεγε, βρίσκονταν σε μία αίθουσα και έπρεπε να στρατολογήσει τον εκπαιδευτή της ενώ άλλοι εκπαιδευτές και οι συνάδελφοι της παρακολουθούσαν την εκπαίδευση. Ο εκπαιδευτής-στόχος της, της είπε κάτι σαν το ακόλουθο.

«Κοίτα θέλω να βοηθήσω να φύγει αυτός ο δικτάτορας και έχω πρόσβαση στα αρχεία που θέλεις, αλλά δεν μπορώ να το κάνω τώρα. Έχω τρεξίματα με την δουλειά, με τη κόρη μου, και δε θέλω να συναντιόμαστε άλλο. Θα έρθω εγώ σε επαφή μαζί σου όταν θα μπορώ να βοηθήσω»

Πηγή: 5StarsTraining.com

Η εκπαιδευόμενη Έριν απάντησε συγκαταβατικά λέγοντας «αν είναι θέμα χρημάτων, το κανονίζουμε» και τότε, όπως λέει, ένας από τους εκπαιδευτές-παρατηρητές τη χτυπάει από πίσω από το κεφάλι με ένα χοντρό βιβλίο που κρατούσε και της φωνάζει «Σταμάτα! Τι λάθος έκανες;» Όπως λέει, τότε ήταν η στιγμή που κατάλαβε τη σπουδαιότητα ενός μαθήματος που μέχρι και σήμερα το θεωρεί το σημαντικότερο απ’όσα έμαθε στη CIA. Όταν είπε ότι δεν ήταν σίγουρη τι της διέφυγε, ο εκπαιδευτής της λέει.

«Όταν συνομιλείς με κάποιον για στρατολόγηση, πρέπει να κτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης γιατί αυτός ο άνθρωπος θα βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο για εσένα, θα βασίζεται σε εσένα όταν θα έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, την ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον για τη μυστική ζωή του ως πράκτορας.

Όταν σου μιλάει κάποιος, κάθε φράση του είναι ένα τραπουλόχαρτο που ρίχνει στο τραπέζι. Η δουλειά σου είναι να πιάνεις όσα είναι χρήσιμα για τη στρατολόγηση και να τα χρησιμοποιείς.

Όταν είπε ότι είχε πρόβλημα με τη κόρη του, ήταν μία υποσυνείδητη προσφορά. Μπορεί να μη το σκέφτηκε συνειδητά, αλλά το ότι το ανέφερε σημαίνει ότι ήθελε να το γνωρίζεις γιατί ίσως να μπορείς να κάνεις κάτι για να τον βοηθήσεις. Έπρεπε να του πεις… Φυσικά και η οικογένεια είναι πάνω απ’όλα, άκουσα ότι ανέφερες προβλήματα με τη κόρη σου. Υπάρχει κάτι που μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει για τη κόρη σου;»


Πηγή: LiveAbout.com

Όπως ανέφερε η ίδια, στη πράξη μπορεί να περάσουν λεπτά, ώρες ή και ημέρες πριν εκμεταλλευτείς τις υποσυνείδητες προσφορές. Αλλά δε θα πρέπει ποτέ να τις αφήνεις να πάνε χαμένες, και για να το επιτύχεις αυτό πρέπει να ακούς προσεκτικά κάθε λέξη του συνομιλητή σου. Αυτό ήταν, κατά την ίδια ότι σημαντικότερο έμαθε από τη παραπάνω από δεκαετή εμπειρία της σε αυτή την εργασία. Από τη ψυχολογική πλευρά τώρα, ο στόχος νοιώθει ότι πραγματικά τον ακούς και ενδιαφέρεσαι, και δεν είσαι εκεί για να του πετάξεις ένα φάκελο με χρήματα και να εξαφανιστείς όταν σου δώσει τις πληροφορίες που ζήτησες. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να κάνει τον υποψήφιο ένα πολύ καλύτερο πράκτορα από κάποιον που κάνει ότι κάνει μόνο για τα χρήματα ή κάποιο άλλο ρηχό προσωπικό όφελος.


Πηγή: GeoPolitics.co

Αυτή ήταν η τεχνική των υποσυνείδητων προσφορών η οποία ασφαλώς δεν έχει εφαρμογή μόνο στο χώρο της κατασκοπείας, αλλά και στη καθημερινότητα κάθε ανθρώπου που θέλει να αναπτύξει σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μη διακόπτετε ποτέ κάποιον όταν μιλάει, αλλά να ακούτε προσεκτικά κάθε του φράση. Όταν ολοκληρώσει, χρησιμοποιήστε τις «προσφορές» που έριξε στο τραπέζι και σας εξυπηρετούν για να κτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας