Επανάσταση στις ειδικές & τακτικές επιχειρήσεις: 150 Βρετανοί πεζοναύτες με ειδικό εξοπλισμό και drone “νίκησαν” 1.500 Αμερικανούς

Η στρατιωτική άσκηση στην Καλιφόρνια «ανέτρεψε όλες τις αρχές του πολέμου που γνωρίζαμε έως τώρα», δήλωσε ο Βρετανός Α/ΓΕΣ στρατηγός Nick Carter, μετά


Διδάγματα για την Ελλάδα

Επανάσταση στις ειδικές και τακτικές επιχειρήσεις έφερε άσκηση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων με Αμερικανούς σε ειδικό πεδίο βολής στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας το που θα πρέπει να κινηθούν πλέον και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα επόμενα χρόνια σε σχέση με την απειλή του τουρκικού κινδύνου.

Τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σε αμερικανικό πεδίο βολής, στρατιωτική δύναμη από 150 Βρετανούς πεζοναύτες, «επικράτησε» σε άσκηση έναντι 1.500 Αμερικανών πεζοναυτών, προκαλώντας “σεισμό” στο αμερικανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον Peter Suciu, ειδικό αμυντικό αναλυτή συστημάτων με έδρα το Μίτσιγκαν, η στρατιωτική άσκηση που κόστισε 400 εκατομμύρια λίρες στο Λονδίνο, υλοποιήθηκε σε μυστική περιοχή του αμερικανικού στρατού στην Καλιφόρνια, σε πόλη κατασκευασμένη για αυτόν τον σκοπό.

Η βρετανική “νίκη” ήταν τόσο γρήγορη και απροσδόκητη, που η εφημερίδα Sun ανέφερε ότι προκάλεσε πάταγο στο Πεντάγωνο, αφού οι Βρετανοί έκαναν ευρεία χρήση επίγειων και εναέριων μη επανδρωμένων οχημάτων, λυγίζοντας μια δύναμη τεράστια για τα δεδομένα ενός τάγματος Βρετανών Πεζοναυτών.


Μιλάμε βασικά για άσκηση σε αστικό περιβάλλον, με τους Βρετανούς να επιτίθενται σε 1.500 οχυρωμένους και πολύ καλά εκπαιδευμένους Αμερικανούς στρατιώτες, κάνοντας χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων όλων των τύπων και ειδικών πυρομαχικών.

Ενεργώντας σε ομάδες των οκτώ και δώδεκα ατόμων, οι Βρετανοί Πεζοναύτες, ξεπέρασαν με επιτυχία τους αντιπάλους τους, ενώ τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ελικόπτερα και μικρά άρματα μάχης, παρείχαν τρομερές “διευκολύνσεις”, αφού εντόπισαν σε χρόνο ρεκόρ όλα τα αδύναμα σημεία της “άμυνας” των Αμερικανών, δίνοντας σε αυτούς τεράστιο πλεονέκτημα το που θα πρέπει να χτυπήσουν.

Η στρατιωτική άσκηση στην Καλιφόρνια «ανέτρεψε όλες τις αρχές του πολέμου που γνωρίζαμε έως τώρα», δήλωσε ο Βρετανός Α/ΓΕΣ στρατηγός Nick Carter, μετά τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα στην Καλιφόρνια.

«Η χρήση μαζικών δυνάμεων δεν δίνει πλέον το πλεονέκτημα που έδινε κάποτε. Εάν συγκεντρώσετε τη δύναμή σας σε συγκεκριμένα σημεία, θα είστε ευάλωτοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, απαιτείται η μέγιστη διασπορά για να προκαλέσετε στον αντίπαλό σας τη μέγιστη αμφιβολία. Στη συνέχεια, εφαρμόζετε τεχνολογία μίας χρήσης που δεν σας πειράζει να την χάσετε”, τόνισε ο ίδιος.

Το πεδίο ασκήσεων έγινε θέατρο μιας σκληρής και αποφασιστικής μάχης, στην οποία ουσιαστικά “ρομπότ”, κινήθηκαν από αέρος και εδάφους αποκαλύπτοντας τις εχθρικές θέσεις, ενώ άλλα μεγαλύτερα drone χτύπησαν με πυραύλους και παρείχαν πυρά στην τρομερά αιφνιδιαστική επίθεση των Βρετανών, που προκάλεσε σοκ στους Αμερικανούς επιτελείς.

Το βρετανικό υπουργείο άμυνας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα οχήματα όλων των τύπων για να καλύψει το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων του, υλοποιώντας όμως ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που απέδωσε τρομερά αποτελέσματα στην πράξη.

Πρόκειται για το βρετανικό σχέδιο, “κάνουμε περισσότερα και πιο φονικά πράγματα με λιγότερους άντρες”, κάτι που από την ιστορία έχει δείξει ότι οι Βρετανοί ξέρουν να κάνουν, αναφέρουν βρετανικές δημοσιογραφικές πηγές.

Μικρές ομάδες Βρετανών πεζοναυτών οπλισμένες με βαρύ εξοπλισμό και έχοντας δικτυοκεντρικές δυνατότητες, υποστηρίχθηκαν από πλειάδα μη επανδρωμένων χερσαίων και εναερίων μη επανδρωμένων οχημάτων, αλλάζοντας ουσιαστικά το ρου των στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως τις γνωρίζαμε έως σήμερα.

«Η άσκηση αυτή άλλαξε την παραδοσιακή σκέψη», εξήγησε ο Ταξίαρχος Dan Cheeseman, επικεφαλής της πτέρυγας υψηλής τεχνολογίας του Βασιλικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης πειραματιστεί στην ρίψη χειροβομβίδων, αντιαρματικών, και άλλων πυρομαχικών, τα οποία μπορούν να “αιωρούνται” γύρω από κτίρια, προτού οι Βρετανοί στρατιώτες πραγματοποιήσουν επικίνδυνες επιχειρήσεις εκκαθάρισης οικοδομικών τετραγώνων, ή άλλων χερσαίων στόχων.


Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζεται να σχηματιστεί μια νέα μονάδα των Βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SPN) για αυτό ακριβώς τον σκοπό.

Κατά τη διάρκεια της επερχόμενης μεταρρύθμισης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί ένα σύνταγμα Βρετανών Ranger περίπου 1000 ατόμων, με αυτές τις δυνατότητες.

Οργανωτικά, το σύνταγμα αυτό, θα αποτελείται από τέσσερα τάγματα των 250 στρατιωτών, με το πρώτο από αυτά να είναι έτοιμο να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία έως το τέλος του 2021.

Στο πλαίσιο της Βαθμίδας 2, το ειδικό Σύνταγμα Βρετανών Ranger θα εισέλθει στην σύσταση της νεοσυσταθείσας Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία θα πραγματοποιεί τις δικές της αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων.

Εκτός από τις εξειδικευμένες δυνάμεις πεζικού και αναγνώρισης, η ειδική ταξιαρχία των Ειδικών Δυνάμεων των Βρετανών, θα εμπεριέχει ειδικούς στον ηλεκτρονικό πόλεμο και επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το βρετανικό σύνταγμα θα συνεργάζεται με ειδική δύναμη «επιρροής και υποστήριξης», η οποία ειδικεύεται στα κοινωνικά δίκτυα και τις διαδικτυακές επικοινωνίες, με σκοπό την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον εχθρό και το πεδίο της μάχης.

Το παράδειγμα αυτό αποτελεί σαφέστατα πεδίο δόξης λαμπρό για τον ελληνικό στρατό, ο οποίος σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια, και ειδικούς επιστήμονες, οφείλει και πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό.

Μια μόνο ομάδα των 12 ανδρών με την χρήση εξοπλισμού αυτού του τύπου, (χερσαία-εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα, αιωρούμενα πυρομαχικά κά), σύμφωνα με τους Βρετανούς μπορεί να εξουδετερώσει πολλαπλάσια εχθρική δύναμη.

Το ίδιο ισχύει και για το πολεμικό ναυτικό με την χρήση εξοπλισμένων με πυραύλων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, τα οποία θα μεγαλώσουν τρομακτικά το “δραστικό βεληνεκές” των μονάδων επιφανείας μας.

Η δημιουργία ανάλογης μονάδας στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απαιτεί σαφώς κόπο, χρόνο, χρήμα, έρευνα, και κυρίως συνεργασία πολλών φορέων, αλλά εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα θα είναι τρομακτικά επιτυχές κατά των επίδοξων εχθρών μας, ειδικά αυτούς εξ Ανατολών που ονειρεύονται την Οθωμανική αυτοκρατορία. 


Σχόλια