Στρατηγικές διαχείρισης του θυμού σας

Η αποτυχία διαχείρισης του θυμού σας μπορεί να σας οδηγήσει στη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων, όπως το να λέτε πράγματα που μετανιώνετε, να φωνάζετε


Η αποτυχία διαχείρισης του θυμού σας μπορεί να σας οδηγήσει στη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων, όπως το να λέτε πράγματα που μετανιώνετε, να φωνάζετε στα παιδιά σας, να απειλείτε τους συναδέλφους σας, να στέλνετε emails που χαρακτηρίζονται από υψηλούς τόνους, να αναπτύσσετε προβλήματα υγείας ή ακόμη και να καταφεύγετε εσείς οι ίδιοι σε σωματική βία. Προφανώς όμως δεν είναι όλα τα ζητήματα θυμού τόσο σοβαρά. Αντ 'αυτού, ο θυμός σας μπορεί να σας οδηγήσει στην ανούσια σπατάλη χρόνου και αναστάτωσης που μόνο σκοπό έχει να επηρεάσει την ίδια σας την ψυχολογία.

Όμως η διαχείριση του θυμού σας δεν σημαίνει ότι δεν θα διακατέχεστε ποτέ από συναισθήματα θυμού. Αντ 'αυτού, περιλαμβάνει την εκμάθηση του τρόπου αναγνώρισης, αντιμετώπισης και έκφρασης του θυμού σας με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους. Η διαχείριση θυμού είναι μια ικανότητα που όλοι μπορούν να μάθουν. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε τον θυμό σας υπό έλεγχο, υπάρχει πάντα το περιθώριο βελτίωσης, είτε αναπτύσσοντας μόνοι σας τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, είτε με την πολύτιμη βοήθεια ενός κέντρου ψυχολογίας και αυτογνωσίας.

Τι είναι η διαχείριση του θυμού;

Δεδομένου ότι ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί συχνά να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά, η διαχείριση του θυμού χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να βοηθήσει ένα άτομο να αντιμετωπίσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές με έναν υγιή και πιο παραγωγικό τρόπο.

Γιατί να διαχειριστείτε το θυμό σας;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να κυμαίνεται από έναν ήπιο εκνευρισμό έως έντονη οργή. Ενώ πολλοί άνθρωποι κατηγοριοποιούν τον θυμό ως αποκλειστικά «αρνητικό συναίσθημα», μπορεί να αποδειχθεί θετικό. Τα οργισμένα συναισθήματα μπορεί να σας παρακινήσουν να υπερασπιστείτε κάποιον ή σε μια πιο ευρεία κλίμακα μπορεί να σας οδηγήσουν να δημιουργήσετε κοινωνική αλλαγή.


Ο θυμός γίνεται προβληματικός όταν εμφανίζεται πολύ συχνά ή πολύ έντονα ή όταν εκφράζεται με ανθυγιεινούς τρόπους, κάτι που μπορεί να επιφέρει σωματική, ψυχική και κοινωνική επιβάρυνση. Για αυτόν τον λόγο, οι στρατηγικές διαχείρισης θυμού μπορεί να είναι επωφελείς και μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε υγιείς τρόπους για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας.

Προσδιορίστε τα πράγματα που σας προκαλούν θυμό

Εάν έχετε συνηθίσει να χάνετε την ψυχραιμία σας πολύ εύκολα, λάβετε υπόψη τα πράγματα που προκαλούν το θυμό σας. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα σχολαστικά σχόλια ή η υπερβολική κόπωση είναι μερικά πράγματα που μπορεί να μειώσουν την υπομονή σας και να οδηγήσουν στην εμφάνιση του θυμού. Αν και δεν πρέπει να κατηγορείτε τους ανθρώπους ή τις εξωτερικές περιστάσεις για την αδυναμία σας να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, η κατανόηση των πραγμάτων που προκαλούν τον θυμό σας μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του θυμού.

Αξιολογήστε το θυμό σας

Πριν ξεκινήσετε τις ενέργειές σας για να ηρεμήσετε, αναρωτηθείτε αν ο θυμός σας είναι φίλος ή εχθρός. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ο θυμός μπορεί να σας προστατέψει και να σας παρακινήσει να υποστηρίξετε τα δικαιώματά σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο θυμός σας δίνει την ώθηση να φέρετε την αλλαγή που ειδάλλως δεν θα προσπαθούσατε. Μερικές φορές, ο θυμός σας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για μια δραστική αλλαγή στη ζωή σας - όπως μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση ή μια τοξική φιλία. Ωστόσο μην ξεχνάτε πως ο θυμός μπορεί να γίνει και εχθρός σας.

Αναγνωρίστε όλα τα προειδοποιητικά σημεία

Αν είστε σαν μερικούς ανθρώπους, μπορεί να αισθάνεστε ότι ο θυμός σας “χτυπά” στη στιγμή. Ότι μεταφέρεστε από την κατάσταση ηρεμίας στην οργή μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια όταν ο θυμός σας αυξάνεται. Η έγκαιρη αναγνώρισή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε δράση για να αποτρέψετε το θυμό σας να φτάσει σε καταστροφικό σημείο.
Σχόλια