Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου...


Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, καθώς περατώθηκα οι εργασίες στα Χανιά και την Νεάπολη Λακωνίας, ενώ πραγματοποιήθηκε επιτυχής δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν ο ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το μήκος του υποβρύχιου καλωδίου που ποντίστηκε μέχρι και σε... 1.000 μέτρα βάθος φθάνει τα 174 χιλιόμετρα, ενώ το έργο κόστισε συνολικά 397 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Η διασύνδεση συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας, καθώς θα καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες, ενώ ακολουθεί η μεγάλη διασύνδεση Ηράκλειο - Αττική που είναι υπό κατασκευή.

Το κόστος του έργου, 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς...

ethnos.gr
Σχόλια