Ιράν: Λήξη του ελέγχου των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τον Οργανισμό Ατομικής Ενέρεγειας.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν δήλωσε σήμερα πως η ισχύς μιας τρίμηνης συμφωνίας παρακολούθησης, που είχε συναφθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και την



Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν δήλωσε σήμερα πως η ισχύς μιας τρίμηνης συμφωνίας παρακολούθησης, που είχε συναφθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και την υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, εξέπνευσε χθες, Σάββατο, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση προσθέτοντας πως η εν λόγω υπηρεσία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε εικόνες από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα. Βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν για την παράταση της συμφωνίας παρακολούθησης με την Τεχεράνη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015, ανακοίνωσε η IAEA.

«Από τις 22 Μαΐου και με το τέλος της τρίμηνης συμφωνίας, ο οργανισμός δεν θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από κάμερες μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν άρχισε σταδιακά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε και πάλι κυρώσεις.

Η συμφωνία έχει στόχο να μην μπορέσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη υποστηρίζει πως ουδέποτε ήθελε να κάνει.

Το Φεβρουάριο, o IAEA και το Ιράν συμφώνησαν ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει «απαραίτητες» δραστηριότητες παρακολούθησης και επαλήθευσης στην Ισλαμική Δημοκρατία, αν και η Τεχεράνη θα περιορίσει τη συνεργασία της με τον οργανισμό — για παράδειγμα θα σταματήσουν οι αιφνίδιες επιθεωρήσεις.


Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ
onalert.gr

Σχόλια