Υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών εμπλέκονται στη διαμάχη Σόφιας – Σκοπίων

Το γεγονός ότι η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ДАНС- DANS ) συμμετέχει ενεργά στη διαμάχη μεταξύ Βόρειας Μακεδονί


Το γεγονός ότι η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ДАНС- DANS ) συμμετέχει ενεργά στη διαμάχη μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας επιβεβαιώθηκε από την ίδια την Υπηρεσία στην επίσημη ετήσια έκθεσή της.

Εκτός από την καταχώριση των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με τις πολιτικές της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο Κρατικός Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας ισχυρίζεται στην έκθεσή του ότι άλλες «ξένες ειδικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις ενέργειές τους για περιθωριοποίηση των θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας».

‘Αυτονόητη’ η δράση της βουλγαρικής υπηρεσίας πληροφοριών

Η έκθεση DANS, εκτός από την καταχώριση και την εξήγηση των δραστηριοτήτων της, παρέχει επίσης πληροφορίες ότι «άλλες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται σε δραστηριότητες για την υποστήριξη της πολιτικής αφομοίωσης έναντι των βουλγαρικών κοινοτήτων στο εξωτερικό, σύμφωνα με άλλα εθνικά δόγματα».

Προς το παρόν, το κοινό δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιοι είναι πραγματικά αυτές οι υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας που επισημαίνει η DANS που πραγματοποίησε τέτοιες δραστηριότητες και ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στη διαμάχη Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας.

Οι εμπειρογνώμονες και οι αναλυτές της ασφάλειας έχουν μια ενδιαφέρουσα θέση και ισχυρίζονται ότι «σίγουρα αυτή τη στιγμή πολλές παγκόσμιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία», ιδιαίτερα όταν λαμβάνει χώρα μια πολιτική διαδικασία που έχει καθυστερήσει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάβλε Τραϊάνοφ λέει ότι, όσο γνωρίζει, οι υπηρεσίες μας «με πλήρη δυναμική» προστατεύουν το συμφέρον του κράτους και το κάνουν αποτελεσματικά με «επιχειρήσεις για την περιθωριοποίηση των επιβλαβών συνεπειών των δράσεων ξένων πληροφοριών στη χώρα» σε κάθε επίπεδο.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει τη δική της ιστορία δράσης ξένων υπηρεσιών στο εσωτερικό.

Τέτοιες δραστηριότητες πιθανότατα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και τώρα, κατά τη διάρκεια της διαμάχης με τη Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται, ότι τέτοιες δραστηριότητες υπήρξαν κατά τη διάρκεια της Συμφωνίας Πρεσπών, την εφαρμογή συνταγματικών αλλαγών και το δημοψήφισμα, καθώς και στο παρελθόν, όπως κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ - λέει ο Τραϊάνοφ.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Αντόνοφ, λέει ότι δεν πρέπει να εκπλαγούμε από αυτές τις πληροφορίες από τους γείτονες, διότι είναι πραγματικότητα, η δράση των μυστικών πληροφοριών και η αντικατασκοπεία στον κόσμο και στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αξιωματικοί πληροφοριών συλλέγουν τώρα δεδομένα, τα ταξινομούν και τα υποβάλλουν στις αρχές, προκειμένου να αντιδράσουν εγκαίρως σε απόπειρες δυσφήμισης δημόσιων προσώπων, να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη κ.λπ. και όταν προσδιορίζεται αυτή η δραστηριότητα , στη συνέχεια είτε αντιδρούν δημοσίως καθώς πολιτικοί ή ξένοι πράκτορες εκδιώκονται από τη χώρα.

The Hellenic Information Team


Σχόλια