Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

Οι μετοχές εταιρειών που είχαν άμεση ανάμιξη στα της πανδημίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από πέρσι την άνοιξη. Η άνευ προηγουμένου άνοδος στις μετοχές


Γράφει η Όλγα Μαύρου

Οι μετοχές εταιρειών που είχαν άμεση ανάμιξη στα της πανδημίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από πέρσι την άνοιξη. Η άνευ προηγουμένου άνοδος στις μετοχές του κλάδου υγείας έβαλε πάνω από 40 άτομα στη λίστα των δισεκατομμυριούχων όπως αναφέρει το Forbes. Μάσκες, τεστ, ιδιωτικές κλινικές, πλατφόρμες και ψηφιακά προγράμματα εμβολιασμού, τεστ αντισωμάτων, οξύμετρα, πλατφόρμες ανίχνευσης επαφών (στην Κίνα…), εξαγωγείς φαρμακευτικών ουσιών και φυσικά παρασκευαστές εμβολίων, όλοι κάτι βγάλανε πέρσι.

Και σαν να μην έφτανε ότι η πανδημία μας φυλάκισε σε μια αντι-Forbes λίστα χαμηλών εισοδημάτων, το Forbes έχει σοκαριστεί από το ποσοστό των νεόπλουτων. Σχεδόν δυσανασχετεί (μάλλον όχι για τους ίδιους λόγους με εμάς) που μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν μάνι-μάνι από το πουθενά 660 νέοι δισεκατομμυριούχοι. “Αυτό δεν έχει ξαναγίνει“, γράφει. Μάλιστα επισημαίνει ότι οι 493 ήταν εντελώς νεοφερμένοι. “Ένας δισεκατομμυριούχος ανά 17 ώρες!” συμπεραίνει με τη διαίρεση.

Πάει, χάλασε ο κόσμος. Με αυτά και με αυτά ακόμα και το ΔΝΤ πρότεινε φέτος να φορολογηθούν εκτάκτως όσοι πλούτισαν ειδικά από την πανδημία, διαφορετικά οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα τιναχτούν στον αέρα. Το Forbes σημειώνει κιόλας ότι εκτός από τα “πρωτάκια” επανήλθαν δριμύτεροι και 250 που πέρσι είχαν ξεπέσει. Το 86% από αυτούς είναι πλουσιότερο από όσο ήταν το 2020. Και από τους νέους στο κλαμπ, οι 210 είναι από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Γιατί οι Κινέζοι

Πιο πολλοί δισεκατομμυριούχοι προέκυψαν από την Κίνα, όχι επειδή συνιστά το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κυρίως επειδή οι εκεί επιχειρηματίες αντιμετώπισαν τον ιό τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι παρακολουθούσαμε τις ειδήσεις και λέγαμε “για κοίτα τι τραβάνε εκεί στην Κίνα”. Είχαν δηλαδή ένα προβάδισμα.

Άλλοι Κινέζοι έγιναν αίφνης δισεκατομμυριούχοι επειδή συνεταιρίστηκαν με εμβόλια και φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης, άλλοι επειδή παρήγαγαν οξύμετρα (για μέτρηση επιπέδων οξυγόνου), άλλοι επειδή σχεδίασαν απλώς την πλατφόρμα για τα ραντεβού στους εμβολιασμούς στην Κίνα (όπως ο Chen Xiao Ying που ήταν ήδη συνέταιρος του διαδικτυακού “μαγαζιού” Alibaba) και άλλοι επειδή παρασκεύασαν τεστ που πήραν έγκριση από τον αμερικανικό FDA.


Άλλοι Κινέζοι πλούτισαν επειδή διοργάνωσαν το σύστημα διερεύνησης επαφών στην Κίνα (κάτι αρκετά δύσκολο), άλλοι όπως ο Rao Wei επειδή παρασκεύασε αποκλειστικά για την Κίνα διαγνωστικά τεστ (έβγαλε 2 δισ. δολάρια) και παράλληλα παρήγαγε σε μεγάλες ποσότητες και τις αντιικές ουσίες αρβιδόλη και ζαναμιβίρη. Ένας που πλούτισε εξαιρετικά είναι ο 50χρονος Li Jianquan, υπήκοος Χονγκ Κονγκ, που είχε την εταιρεία Li Jianquan & family, οικογενειακή επιχείρηση με γάζες και μάσκες και ιδρύθηκε το 1996. Αρχικά ήταν Winner group και πέρσι ως Winner Medical απέφερε στον ιδρυτή της μέσα στο 2020 το ποσό των 6,8 δισ.
Η Moderna

Ένας μεγαλομέτοχος της εταιρείας Moderna (η εταιρεία venture capital Flagship Pioneering, επικεφαλής της οποίας είναι ο συνιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ της Moderna, Noubar Afeyan) εξαργύρωσε την άνοδο της μετοχής, πουλώντας μετοχές αξίας άνω του 1,5 δισ. δολ. από τις 11 Μαρτίου του 2020, ημερομηνία που που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Ο Αρμένιος Afeyan, 58 ετών, δεν ήταν ο μόνος που εξαργύρωσε.
Πολλές μετοχές πούλησε ο Γάλλος επιχειρηματίας και μέτοχος επίσης της Moderna, o 48χρονος Stéphane Bancel. Ο Bancel, που σπούδασε χημικός μηχανικός και διοίκηση επιχειρήσεων, ξεκίνησε από πλασιέ φαρμάκων στην φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, όπου έγινε διευθυντής πωλήσεων και τελικά επικεφαλής της πολυεθνικής εταιρείας στο Βέλγιο.

Το 2007 έγινε διευθύνων σύμβουλος σε γαλλική εταιρεία διαγνωστικής και το 2011 πήγε στην αμερικανική Moderna. Περιγράφεται ως πολύ μυστικοπαθής, κλειστός, ιδιαίτερα απαιτητικός και ελάχιστα υπομονετικός με έρευνες που δεν απέδιδαν. Απέλυε ακαριαία και έβριζε ασυστόλως. Επί των ημερών του απολύθηκαν 12 επικεφαλής τμημάτων και παραιτήθηκαν άλλοι τόσοι. Το 2016 όλοι τον “κατηγορούσαν” ότι έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια αμφίβολη αγορά, εκείνην των εμβολίων και μάλιστα των mRNA…

Ο Stéphane Bancel πούλησε 1,7 εκατ. μετοχές (το 7% του μεριδίου του) έναντι συνολικού τιμήματος 161,2 εκατ. δολαρίων (προ φόρων) από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, εκμεταλλευόμενος τη ραγδαία άνοδο που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο επόμενος μεγαλύτερος πωλητής στην εταιρεία είναι ο συνεργάτης του Bancel και επικεφαλής του τμήματος ιατρικής της Moderna, Tal Zaks, που αποκόμισε 108,2 εκατ. δολάρια από πωλήσεις μετοχών της βιοτεχνολογικής εταιρείας.

Ο ιδρυτικός μέτοχος της Moderna Timothy Springer και ο συνιδρυτής της εταιρείας Robert Langer, καθηγητές στο Χάρβαρντ και στο MIT, αντίστοιχα, έγιναν επίσης δισεκατομμυριούχοι (στα χαρτιά, λόγω μετοχών) χάρη στις θέσεις που κατέχουν στην Moderna. Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν έχει πουλήσει ούτε μια μετοχή από την ίδρυση της εταιρείας το 2010 και κατά συνέπεια δεν ρευστοποίησαν τα κέρδη της πανδημίας.
Ο Τούρκος και ο Έλληνας

Ο τουρκικής καταγωγής αλλά Γερμανός υπήκοος Uğur Şahin της γερμανικής Biontech (συνεταίρου της Pfizer) έχει κερδίσει 4 δισ. δολάρια, αλλά πάει στη δουλειά με ποδήλατο και μένει στο ίδιο διαμέρισμα που είχε και όταν ζούσαν συντηρητικά με την σύζυγό του προ πανδημίας. Εντούτοις πρέπει να αναφερθεί ότι το ζευγάρι ήταν ήδη δισεκατομμυριούχοι και προ πανδημίας, καθώς είχε πάει πολύ καλά μια άλλη εταιρεία τους. Παρότι Τούρκοι, εκείνην την είχαν ονομάσει Γανυμίδη, είτε για το μυθικό νέο είτε από τον δορυφόρο του Δία. Ο Ganymides πωλήθηκε και τους απέφερε το 2016 το ποσό του 1,4 δισ.

Ο 54χρονος Şahin είναι διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της γερμανικής BioNTech, την οποία ξεκίνησε το 2008 μαζί με τη σύζυγό του, την επικεφαλής ερευνών Özlem Türeci, 52 ετών. Ο Şahin ήταν παιδί εργατών, ενώ η σύζυγος παιδί ενός χειρουργού και μίας βιολόγου. Εκείνη γεννήθηκε στη Γερμανία ενώ εκείνος στην Αλεξανδρέττα. Ο δάσκαλός του στην Κολωνία τον παρότρυνε να πάει σε τεχνικό λύκειο, αλλά η γειτονιά του (μετανάστες κι εκείνοι) τον βοήθησε να πάει σε προχωρημένο λύκειο για να έχει περισσότερες πιθανότητες για ακαδημαϊκή πορεία. Ήταν το πρώτο παιδί που έπαιρνε απολυτήριο από τέτοιο λύκειο χωρίς να είναι Γερμανός και το πρώτο που είχε γονείς εργάτες. Στην γειτονιά του έγινε γιορτή. Σπουδάζοντας εν συνεχεία στην ιατρική ανοσολογία, γνώρισε την Οζλέμ και παντρεύτηκαν. Απέκτησαν μια κόρη.
O Θεσσαλονικιός τρόπον τινά συνεταίρος του της Pfizer έγινε εκατομμυριούχος και όχι δισεκατομμυριούχος. Ο Άλεξ Μπουρλά πήρε από την εταιρεία του 2 εκατ. μπόνους και πούλησε το 60% των μετοχών του έναντι 5,6 εκατ. δολαρίων την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τον περασμένο Νοέμβρη. Η κίνηση σχολιάσθηκε δυσμενώς και έγιναν και αναφορές για “εσωτερική πληροφόρηση” και για το πόσο νόμιμο ήταν όλο αυτό. Εντούτοις ο Μπουρλά έκανε ό,τι και ο Γάλλος Μπανσέλ, απλώς πούλησε μεγαλύτερο μερίδιο και σε άκομψη στιγμή.

Η εταιρεία τον κάλυψε πλήρως, ανακοινώνοντας ότι τα στελέχη της έχουν συμφωνίες με τα χρηματιστήρια για προγραμματισμένες πωλήσεις σε καθορισμένους χρόνους, ώστε να αποκλείεται η “αξιοποίηση” της εσωτερικής πληροφόρησης. Εντούτοις, αν τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί με δυο μέρες διαφορά, ο Μπουρλά θα είχε χάσει 2 εκατ. δολάρια. Από την άλλη, αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα, δηλαδή αν δεν είχε ξεφορτωθεί τόσο άμεσα στην “προκαθορισμένη ημερομηνία” το 60% των μετοχών του, τώρα ο Μπουρλά θα είχε δισεκατομμύρια και όχι εκατομμύρια.
Μπουκαλάκια, τεστ, φάρμακα

O Ιταλός Sergio Stevanato έβγαλε 2 δισ. δολάρια κατασκευάζοντας γυάλινα φιαλίδια για εμβόλια καθώς και πλαστικά εξαρτήματα, ο Καναδός Carl Hansen έβγαλε επίσης 2 δισ. δολάρια γιατί συνεταιρίσθηκε με την Eli Lilly στον τομέα των τεχνητών αντισωμάτων. Κέρδισε το ποσό τον περασμένο Νοέμβριο όταν αυτά εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ. Τόσα κέρδισε και ο Ισπανός Juan López-Belmonte που διευθύνει την ισπανική φαρμακοβιομηχανία Rovi, που συμφώνησε με την Moderna τη συσκευασία δόσεων του εμβολίου. Ο Robert Langer που ήταν συνιδρυτής της Moderna έβγαλε 1,6 εκατ. (έχει το 3% της εταιρείας)

Ο Ινδός Arvind Lal έβγαλε 1,5 δισ., επειδή διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις διαγνωστικής αλυσίδας την διενέργεια τεστ σε όλη τη χώρα. Τόσα έβγαλε και ο συμπατριώτης του Prathap Reddy που έχει “άλυσο” κλινικών και διέθεσε 14 ιδιωτικά νοσηλευτήρια για αποκατάσταση όσων είχαν περάσει βαριά Covid. O Αμερικανός Αugust Troendle έβγαλε 1,5 δισ. δολάρια επειδή συνέδραμε στην διενέργεια κλινικών δοκιμών για φάρμακα για τον κορονοϊό αλλά παρείχε και διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Ο Ιάπωνας Itaru Tanimura κέρδισε 1,4 δισ. δολάρια, γιατί ως ιδρυτής της εταιρείας ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται διαδικτυακά M3, με την τεχνολογία του υψηλής ανάλυσης συνέδραμε στην εξ αποστάσεως διάγνωση της Covid-19. Ο Καναδός αλλά κινεζικής καταγωγής Mao Huihua έβγαλε 1 δισ. γιατί έχει μετοχές στην εταιρεία CanSino Biologics που έχει πάρει έγκριση για το εμβόλιό της στην Κίνα.

Ο Ινδός Premchand Godha έβγαλε 1,2 δισ. επειδή εξήγαγε το ανθελονοσιακό φάρμακο της υδροξυχλωροκίνης στις ΗΠΑ μέχρι τον Ιούλιο, οπότε οι Αμερικανοί το έκριναν μη αποτελεσματικό. Ο επίσης Ινδός M. Satyanarayana Reddy έβγαλε 1,1 δισ., παράγοντας ένα φθηνό αντιικό, την φανιπιραβίνη. Ο Αμερικανός Jack Schuler έβγαλε 1,1 δισ. δολάρια, παράγοντας τεστ για κορονοϊό αλλά και τεχνολογία για ανίχνευση του ιού στον αέρα (π.χ. σε ένα δωμάτιο ή στο σούπερ μάρκετ).

slpress

Σχόλια