Πως προστατεύει άτομα η Secret Service;

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει για το πως η «Secret Service» (Μυστική Υπηρεσία) των ΗΠΑ ασφαλίζει κλειστούς χώρους όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (ή άλλα

Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει για το πως η «Secret Service» (Μυστική Υπηρεσία) των ΗΠΑ ασφαλίζει κλειστούς χώρους όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (ή άλλα άτομα που προστατεύουν) θα βρεθούν (δείτε το άρθρο μας «Ασφάλιση Χώρου από τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ»). Η ασφάλεια του χώρου είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της υπηρεσίας, και εν τέλει, αν φτάσει κανείς τόσο κοντά έχουν αποτύχει πολλά άλλα επίπεδα. Εις το παρόν άρθρο θα σας προσφέρουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πως προστατεύονται άτομα τόσο υψηλού προφίλ από τη Secret Service των ΗΠΑ.

Πηγή: Twitter.com/secretservice

Το πρώτο που γνωρίζουν σχεδόν όλοι είναι οι συνοδοί ασφαλείας (σωματοφύλακες) της Secret Service που βρίσκονται κυριολεκτικά μερικά βήματα μακριά από το άτομο που προστατεύουν. Σε αντίθεση με πολλές ιδιωτικές εταιρείες, για τη Secret Service αυτά τα άτομα έχουν μόνο μία αποστολή. Εάν συμβεί κάτι να καλύψουν το άτομο που προστατεύουν και να το απομακρύνουν το ταχύτερο δυνατό. Γι’αυτό, κάποιοι εξ’αυτών μερικές φορές δεν οπλοφορούν καν καθώς η αποστολή τους περιορίζεται στο να μεταφέρουν με ασφάλεια το άτομο που προστατεύουν στο κοντινότερο ασφαλές σημείο.


Πηγή: YouTube.com/watch?v=T-lSH9V94rs

Σε διάφορα σημεία μέσα και γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται το άτομο που προστατεύεται υπάρχουν ομάδες CAT (Counter Assault Team, Ομάδα Αντιμετώπισης Επιθέσεως). Όταν είναι ένστολες, αυτές οι ομάδες φέρουν τα διακριτικά «Secret Service Police», ίδια με εκείνα των ομάδων υποστήριξης που περιγράφουμε στη συνέχεια. Οι CAT είναι βαριά οπλισμένα τακτικά τμήματα (είτε φανερά είτε υπό κάλυψη) οι οποίες σε περίπτωση ενός περιστατικού εκτελούν τρία βήματα αντίδρασης:
Αντιπερισπασμός: Με απλά λόγια δημιουργούν ένα ελεγχόμενο χάος για να κερδίσουν χρόνο οι συνοδοί ασφαλείας και ο επιτιθέμενος να μπερδευτεί.
Καταστολή: Το οποίο είναι να σταματήσουν την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εξουδετέρωση: Να εξουδετερώσουν την απειλή, ότι και αν είναι αυτή, χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο αθώους παρευρισκόμενους.


Πηγή: Reddit.com

Ειδικά για το τρίτο μέρος της αποστολής τους (εξουδετέρωση), οι ομάδες αυτές έχουν πάρα πολύ υψηλά όρια επιλογής και εκπαίδευσης καθώς, όπως λένε τα στελέχη της, πρέπει να πετύχεις έναν άνθρωποι ανάμεσα σε χιλιάδες πανικόβλητους άλλους. Γι’αυτό το λόγο πολύ συχνά στελέχη των CAT συνεκπαιδεύονται με τους καλύτερους πολεμιστές των ΗΠΑ όπως οι Delta Force και DEVGRU (παλαιότερα γνωστή ως SEAL Team 6).


Πηγή: Pinterest.com

Τόσο οι ομάδες συνοδών ασφαλείας όσο και οι CAT έχουν ένα δίκτυο ένστολων στελεχών της Secret Service με υποστηρικτικό ρόλο όπως ομάδες K9 που αναζητούν εκρηκτικούς μηχανισμούς στο πλήθος, ομάδες φρούρησης που είναι εκεί ως σκοποί/περίπολα, το τμήμα μεταφορών που αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους μηχανικούς οχημάτων και οδηγούς για όλα τα οχήματα της υπηρεσίας, ιατρικό προσωπικό με κινητό ιατρείο, μονάδα αντίδρασης σε ΡΒΧΠ επίθεση, κτλ.


Πηγή: ManzilNews.pk

Ωστόσο, από τα πιο σημαντικά ένστολα τμήματα της Secret Service είναι οι CST (Counter Sniper Team, Ομάδα Αντιμετώπισης Ελ. Σκοπευτών). Οι ομάδες αυτές είναι σε ελικόπτερα, ταράτσες κτηρίων και σε κεκαλυμμένες θέσεις παρατήρησης και έχουν διπλή αποστολή. Πρώτον, να παρατηρούν όλη τη περιοχή για ύποπτες κινήσεις και απειλές, και δεύτερον να εξουδετερώσουν την απειλή σε περίπτωση επίθεσης. Οι συνοδοί ασφαλείας, ομάδες CAT και CST είναι σε συνεχή επικοινωνία μέσω ασυρμάτων κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης για άμεση επίγνωση κατάστασης.


Πηγή: TheDrive.com

Το τελευταίο τμήμα κλειδί της Secret Service είναι το CIS (Cyber Intelligence Section, Τομέας Κυβερνο-Πληροφοριών) η οποία σαρώνει κάθε δευτερόλεπτο το διαδίκτυο και συνεργάζεται με τις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για να εντοπίζει άτομα που αποτελούν απειλή για τα άτομα που προστατεύει η υπηρεσία, και συνεργάζεται στενά με τις ομάδες κεκαλυμμένων παρακολουθήσεων της υπηρεσίας και του FBI που είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα τους. Για να τα βάλουμε όμως όλα σε μία σειρά, παραθέτουμε παρακάτω ένα υποθετικό σενάριο που εκτελείται σχεδόν καθημερινά εις τη Secret Service.


Πηγή: Wikipedia.org

Ας υποθέσουμε ότι ένας πολιτικός που προστατεύει η Secret Service θέλει να κάνει μία ομιλία κάπου στις ΗΠΑ. Εκπρόσωποι των παραπάνω ομάδων θα κάνουν το προφίλ ρισκού και σχεδιασμό. Μερικές εβδομάδες πριν καθώς και λίγες ώρες πριν την επίσκεψη ένστολες και κεκαλυμμένες ομάδες θα ελέγξουν το χώρο και θα κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και συμφωνίες με τις τοπικές υπηρεσίες και αρχές. Τώρα ας υποθέσουμε ότι όλοι έχουν τοποθετηθεί εις τας θέσεις τους, οι διαδρομές έχουν οριστεί (πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4 εναλλακτικές), και όλες οι ομάδες υποστήριξης είναι στη θέση τους.


Πηγή: AF.mil

Λίγες ημέρες πριν το γεγονός, η CIS εντοπίζει έναν άνθρωπο στο Facebook που γράφει ότι θέλει να βλάψει το άτομο που θα μιλήσει εκεί. Η CIS χρησιμοποιεί το μοντέλο που είχαμε παρουσιάσει εις το άρθρο μας «Τι είναι απειλή;» και ας υποθέσουμε ότι όντως αυτό το άτομο έχει τη πρόθεση, ικανότητα και ευκαιρία να κάνει πράξη όσα λέει. Άρα είναι απειλή. Η CIS στέλνει μία κεκαλυμμένη ομάδα παρακολουθήσεων του FBI η οποία τον παρακολουθεί στενά για να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις. Π.χ. αν η απειλή ήταν για βομβιστική επίθεση, τότε φαίνεται να προσπαθεί να προμηθευτεί υλικά κατασκευής βομβών; Αν η απειλή ήταν για απαγωγή, φαίνεται να προετοιμάζει κάποιο χώρο ή μέσα για κάτι τέτοιο, κτλ. Αν κριθεί ότι το άτομο είναι όντως επικίνδυνο η ομάδα παρακολούθησης ενημερώνει τις αστυνομικές αρχές για να τον συλλάβουν καθώς τον παρακολουθεί. Αν όχι, τότε συνεχίζει τη διακριτική παρακολούθηση.


Πηγή: BankInfoSecurity.com

Ας πούμε ότι είναι η ημέρα της ομιλίας και η ομάδα παρακολούθησης μέσω ασυρμάτου λέει, η τάδε απειλή έρχεται προς το χώρο. Τότε ο υπεύθυνος ομαδάρχης θα κρίνει την αντίδραση. Για παράδειγμα, μπορεί να πει στην ομάδα συνοδών και οδηγών να καθυστερήσουν για 10 λεπτά την άφιξη του πολιτικού ώστε να συλλάβουν τον ύποπτο με ασφάλεια, ή να πει στις ομάδες CST ότι θέλει συνεχώς έναν ελεύθερο σκοπευτή επάνω του, κτλ.



Πηγή: TheEpochTimes.com

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ομαδάρχης έχει ένα πολύ ευαίσθητο ρόλο διότι ότι και αν συμβεί θα αποτελέσει παγκόσμια είδηση και αν αυτό γίνει εκτός των ΗΠΑ ίσως ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο. Βλέπετε όμως και το πως να φτάσει κανείς τόσο κοντά σε μία σοβαρή επίθεση είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Secret Service σταματά απειλές όπως αυτή που δώσαμε σε αυτό το παράδειγμα σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνιση των ατόμων που προστατεύει σε όλο το κόσμο. Πέρα από αυτό, έχει την ίδια ευθύνη για τη προστασία όλων των προηγούμενων Προέδρων των ΗΠΑ, των οικογενειών τους, και πολλών ακόμα ατόμων από την ηγεσία των ΗΠΑ. Ελπίζουμε με αυτό το άρθρο μας να είναι πιο ξεκάθαρο το πως γίνεται μία τέτοιου επιπέδου προστασία ατόμων.

Σχόλια