Η Τουρκία πάλι αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα: οι δυνάμεις μας παραμένουν στη Λιβύη


Σε νέα δήλωση που δείχνει την αποχώρηση της Άγκυρας από τη διεθνή συναίνεση για τη Λιβύη, προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε ότι  δήλωσε ότι η παρουσία των δυνάμεών της Τουρκίας θα παραμείνουν στη Λιβύη και δεν θα αποχωρήσουν.

Οι γειτονικές χώρες της Λιβύης , οι περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, καθώς και ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων στη Λιβύη, απαιτούν επανειλημμένα την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα, καθώς προετοιμάζονται οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που προγραμματίσθηκαν για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 Ο Ακάρ σε αναφορά του στον Τύπο είπε ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη έρχεται στο πλαίσιο της «στρατιωτικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας» που παρέχει η χώρα του στην Τρίπολη, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των δύο πλευρών.

Ανέφερε σε δηλώσεις Τύπου ότι η χώρα του «παρέχει συμβουλές για την ασφάλεια και την εκπαίδευση και ότι αυτοί (οι Τούρκοι) δεν είναι ξένοι στη Λιβύη, αλλά συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εκεί μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης».

«Τουρκικό φέουδο η Τρίπολη»

Ο στρατηγικός αναλυτής της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Ταρχούνι, πιστεύει ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εμπίπτουν στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της χώρας του για τη δυτική περιοχή της Λιβύης ως «φέουδο της», ειδικά επειδή υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε στην Τρίπολη με αντάλλαγμα των χρημάτων του λιβυκού λαού που τέθηκαν στην υποστήριξη της οικονομίας της Άγκυρας.

Με τη σειρά του, ο Μαροκινός αλ-Κιλάνι, ένας Λίβυος πολιτικός αναλυτής, κατήγγειλε τις δηλώσεις του Ακάρ, ζητώντας την αρχή της αμοιβαιότητας με την Άγκυρα.

 «Εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν είναι ξένες, τότε οι Λίβυοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από την Άγκυρα να ανοίξει τις στρατιωτικές βάσεις της και να επανδρωθούν με Λίβυους αξιωματικούς που εκπαιδεύθηκαν στα καλύτερα στρατιωτικά κολέγια του αραβικού κόσμου, όπως αυτοί που σπούδασαν στην Αίγυπτο».


Ο Αλ Ταρχούνι ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ακάρ αποτελούν πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν θέλει να διεξαχθούν εκλογές επειδή θεωρεί  ότι θα έρθει το τέλος της παρουσίας του στη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που ο Λιβυκός λαός αποκάλεσε την Μουσουλμανική Αδελφότητα «το μπράτσο της Άγκυρας» με το οποίο θέλει να διατηρήσει την επεκτατική της πολιτική στην περιοχή.

Ο Αλ Ταρχούνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει σοβαρά βήματα προς αυτήν την τουρκική αλαζονεία.

Υπογράμμισε, μάλιστα,  ότι «η Λιβύη είναι η τελευταία χώρα που απέμεινε στο σχέδιο της  Μουσουλμανικής Αδελφότητας με επικεφαλής την Τουρκία, και ως εκ τούτου αυτές οι δηλώσεις και άλλες τουρκικές πρακτικές θεωρούνται ο« χορός του σφαγμένου κόκορα» , γιατί αν χάσει και τη Λιβύη μετά τη μεγάλη απώλεια που υπέστη η τρομοκρατική οργάνωση στην Αίγυπτο.

 Καθώς ως φαίνεται,  αυτό ακολουθείται στην Τυνησία και η φιλοδοξία των Τούρκων που επιδιώκουν να ελέγξουν την περιοχή θα τελειώσει.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

Σχόλια