Οι Βορειοϊρλανδοί θέλουν δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο Η.Β

Ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει την δημιουργία δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο


Ο λαός της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει την δημιουργία δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση ή όχι με την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Observer που δημοσίευσε ο Guardian, τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στη Βόρειο Ιρλανδία πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα, αλλά μόνο το 37% θέλει το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί εντός των επομένων 5 ετών.

Το 31% πιστεύει πως το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μετά το 2026, ενώ το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλειοψηφία της τάξης του 7% υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα το 49% επιθυμεί την παραμονή της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 42% τάσσεται υπέρ της ένωσης με την Ιρλανδία. Υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 9% που είναι αναποφάσιστο για το θέμα.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη στη Βόρειο Ιρλανδία μεταξύ 20 και 23 Αυγούστου σε δείγμα 2.403 ανθρώπων.

Σχόλια