Αίγυπτος: η ανάπτυξη Τουρκικών drone στην Κύπρο είναι πρόκληση

Το Κάιρο κάλεσε τη Δύση να δώσει τέλος στις Τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βόρεια κ



Το Κάιρο κάλεσε τη Δύση να δώσει τέλος στις Τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο έχει εξοργίσει την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί την κίνηση αυτή «προκλητική» που μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Όμως, οι Αιγύπτιοι αναλυτές αποκλείουν Αιγυπτιακές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση με την Άγκυρα αυτή τη στιγμή, αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Arab Weekly.

Στις αρχές Αυγούστου, ο ηγέτης των αποσχισμένων Τουρκοκυπρίων, Έρσιν Τατάρ, καυχήθηκε στην τουρκική τηλεόραση, ότι τα Τουρκικά drone Bayraktar TB2 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση στο Gecitkale θα μπορούσαν να εμπλακούν πολύ πιο γρήγορα σε επιχειρήσεις επιτήρησης ως της ακτές της Αιγύπτου, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στις βάσεις της ηπειρωτικής Τουρκίας.

Οι σχέσεις Τουρίας - Αιγύπτου βρίσκονται σε αδιέξοδο παρά τις συνομιλίες που έγιναν για την εξομάλυνσή τους. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τότε που ανατράπηκε ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. Στη συνέχεια, μεγάλος αριθμός ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατέφυγε στην Τουρκία.

Η Κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως μέσο συνέχισης της «επεκτατικής ατζέντας» της Τουρκίας. Με χρήση στρατιωτικών μέσων, η Τουρκία επεκτείνει την εμβέλειά της και προσπαθεί να ελέγξει μια περιοχή που ενδεχομένως διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει βαριά όπλα και περισσότερους από 35.000 στρατιώτες στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο από το 1974, όταν οι Τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν ως απάντηση σε πραξικόπημα από υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο παρέχει στην Τουρκία μια ευρύτερη ικανότητα κρούσης που έχει αυξήσει την ανησυχία των γειτονικών χωρών.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος περιέγραψε την ανάπτυξη των Τουρκικών drone ως μέρος των «προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας» που απαιτεί «ισχυρή αντίδραση» από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.

«Η βάση, μαζί με άλλες κινήσεις στην Κύπρο, τη Λιβύη και τη Μεσόγειο, θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή. Είναι ανησυχητικό» δήλωσε Αιγύπτιος διπλωμάτης στο Associated Press υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Το τελευταίο (η βάση) ενισχύει την ιδέα ότι η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί μέσω δηλώσεων, αλλά χρειάζεται ενέργειες από τις σχετικές χώρες» πρόσθεσε.

Παρόλο που οι κινήσεις της Τουρκίας ανησυχούν την Αίγυπτο, οι αναλυτές αποκλείουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της Αιγύπτου προς την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι προς το παρόν παγωμένες και υπάρχει συμφωνία να αποφευχθούν εξάρσεις έως ότου επιτευχθεί επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι εκφράσεις ανησυχίας της Αιγύπτου προορίζονται να μεταφέρουν το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι οποιαδήποτε μελλοντική ανοχή προς την Τουρκία, θα την ενθαρρύνει στο να προβεί σε ακόμη πιο προκλητικές ενέργειες, με βάση την εκτίμηση της Άγκυρας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι σήμερα πολύ απασχολημένες με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Ιράν για να δώσουν προσοχή σε αυτό που κάνει η Τουρκία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι «η κίνηση της Άγκυρας στη βόρεια Κύπρο έχει ως στόχο να μειώσει την πίεση στην Τουρκία για την αποχώρηση των δυνάμεων και των μισθοφόρων της από τη Λιβύη, όπου οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν την παρουσία τους σε μη αναστρέψιμο τετελεσμένο γεγονός και μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής διεύρυνσης. αποτυπώματος στην ανατολική Μεσόγειο».

Η διεθνής κοινότητα, οι περιφερειακές δυνάμεις και ορισμένοι Λίβυοι κάλεσαν την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της και τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη, αλλά η Άγκυρα απέρριψε όλες τις εκκλήσεις.

Οι Τουρκικές κινήσεις θεωρούνται επίσης ως δοκιμή της σχέσης της Αιγύπτου με τις συμμάχους της Ελλάδα και Κύπρο, κάτι που θα φέρει τη μεσογειακή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών ξανά στο επίκεντρο. Φαίνεται πιθανό ότι η Αίγυπτος θα προσπαθήσει να ρίξει τη μπάλα στο γήπεδο των Ευρωπαίων, ενώ θα βρίσκεται με την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον της Τουρκίας στο θέμα της εξερεύνησης για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον Ιανουάριο του 2019, δημιουργήθηκε το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με έδρα το Κάιρο. Το φόρουμ στοχεύει στη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, στη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων και στην εξασφάλιση της προσφοράς και της ζήτησης μεταξύ των κρατών μελών.

Η συμφωνία για τη δημιουργία του φόρουμ επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής στην οποία συμμετείχαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Μονάδας Μελετών στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Al-Ahram, ο Ahmed Kandil, δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η ανάπτυξη των drone αντικατοπτρίζει την πρόθεση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματιστεί η περίοδος ηρεμίας που επικρατούσε στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Ο Ahmed Kandil πρόσθεσε ότι «η κλιμάκωση μπορεί να συνδέεται με τα άμεσα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και με την προσπάθεια της Άγκυρας να δείξει ότι δεν θα ανατρέψει τη θέση της σχετικά με την ένοπλη παρουσία της στη Λιβύη. Μπορεί επίσης να είναι μια έμμεση αντίδραση στις διακοπές των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου».

Επίσης εξήγησε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας «δεν βοηθούν τις προσπάθειες της Αιγύπτου να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός από το γεγονός ότι το Κάιρο διατηρεί στρατηγικές σχέσεις τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο και αυτό μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των τριών χωρών αφενός και την Τουρκία από την άλλη».

Επισήμανε επίσης ότι οι νέες εντάσεις στην περιοχή θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην εξερεύνηση της Ανατολικής Μεσογείου για φυσικούς πόρους, καθώς η τελευταία κίνηση της Τουρκίας είναι πιθανό να απομακρύνει τους επενδυτές και να εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη γειτονιά της Αιγύπτου. Τέτοια σενάρια δεν είναι προς το συμφέρον του Καΐρου, είπε.

Τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Gecitkale. Με εμβέλεια 200 χιλιομέτρων, ικανότητα πτήσης 27 ωρών και ανώτατο όριο πτήσης τα 6.100 μέτρα, τα drone μπορούν να μεταφέρουν όπλα και εξοπλισμό επιτήρησης ικανό να μεταφέρει εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε τουρκικά πλοία.

Λέγεται ότι η Τουρκία αναβαθμίζει τα συστήματα των Bayraktar για δορυφορική καθοδήγηση για να επεκτείνει περαιτέρω το εύρος των επιχειρήσεών τους. Λέγεται επίσης ότι η αεροπορική βάση αναβαθμίζεται για να αναπτυχθούν περισσότερα drone, αεροσκάφη επιτήρησης, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη.


Σχόλια