FBI – Γιατί η πανδημία αύξησε κατακόρυφα τα εγκλήματα μίσους

Τα εγκλήματα μίσους που στοχοποιούσαν άτομα ασιατικής καταγωγής αυξήθηκαν κατά 70%


 Τα εγκλήματα μίσους που στοχοποιούσαν άτομα ασιατικής καταγωγής αυξήθηκαν κατά 70%

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφηκε το 2020 στις ΗΠΑ στα εγκλήματα μίσους εναντίον Ασιατών και μαύρων, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το FBI τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, τα εγκλήματα μίσους που στοχοποιούσαν άτομα ασιατικής καταγωγής αυξήθηκαν κατά 70% πέρυσι σε σύγκριση με τον αριθμό τέτοιων περιστατικών το 2019.

Αυτή η αύξηση συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το οποίο ορισμένοι ρατσιστές κατηγορούν τους Αμερικανούς Ασιάτες, με το αιτιολογικό της… κινεζικής προέλευσης του κορωνοϊού .

Η ρητορική της πρώην κυβέρνηση Τραμπ, που επιτίθεται στην κινεζική κυβέρνηση και τους συμμάχους του συνέβαλε ουσιαστικά στο αντιασιατικό αμερικανικό αίσθημα.

Ωστόσο, παρά την εκρηκτική αύξηση, ο πραγματικός αριθμός περιστατικών που αφορούσαν άτομα ασιατικής καταγωγής πέρυσι ήταν σχετικά μικρός, με 274 εγκλήματα, σε σύγκριση με τον αριθμό των περιστατικών που αφορούσαν μαύρους.

Το 2020, υπήρξαν 2.755 περιστατικά που στόχευαν μαύρους ή Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ – σχεδόν 40% αύξηση από το προηγούμενο έτος – καθιστώντας τους την πιο στοχευμένη φυλετική ομάδα με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με το FBI.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Απρίλιο τον Νόμο για τα εγκλήματα μίσους Covid-19, ο οποίος ψηφίστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει την αύξηση των εγκλημάτων κατά της ασιατών κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ο νόμος οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επισπεύσει την επανεξέταση των εγκλημάτων μίσους που σχετίζονται με την πανδημία και να προωθήσει την ευαισθητοποίηση για τα αντιασιατικά εγκλήματα. Ο νόμος υπεγράφη ένα μήνα μετά τη δολοφονία έξι γυναικών ασιατικής καταγωγής μαζί με άλλα δύο άτομα σε πυροβολισμούς σε δύο ιαματικά λουτρά στην περιοχή της Ατλάντα.

Μετά τα επεισόδια κατά των Μαύρων, οι μεγαλύτεροι στόχοι εγκλημάτων μίσους ήταν οι Λευκοί, με 773 αναφερόμενα περιστατικά και οι Εβραίοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε 676 περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Τα περιστατικά που αφορούσαν θύματα που ήταν ομοφυλόφιλοι ήταν το τέταρτο πιο συνηθισμένο είδος εγκλήματος μίσους.

Σχόλια