Προαναγγελία «θερμού» Φθινοπώρου η διπλή Τουρκική υπερπτήση – Mirage και F-16 έδωσαν την πρώτη απάντηση

Για μια ακόμη φορά οι γείτονες είδαν μπροστά τους Ελληνικά Mirage 2000-5 τα οποία είχαν απογειωθεί από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα την ώρα που



Η πρώτη Τουρκική υπερπτήση πριν καν ολοκληρωθεί ο Αύγουστος και το καλοκαίρι έρχεται να «προσγειώσει» όσους ενδεχομένως πίστεψαν ότι οι γείτονες ίσως έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την προκλητικότητά τους.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά η Τουρκική πολεμική αεροπορία αποφάσισε να επανέλθει στις γνωστές προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά. Ήταν 5 Μαΐου όταν για τελευταία φορά F-16 της TuAF είχαν πετάξει πάνω από Οινούσσες και Παναγιά σε μια μέρα όπου η ένταση χτύπησε «κόκκινο» με 40 παραβιάσεις και 3 εμπλοκές με τα Ελληνικά μαχητικά. Από τότε έως και σήμερα οι γείτονες δεν είχαν πετάξει ξανά πάνω από Εθνικό έδαφος αν και σε κάποιες περιπτώσεις έδειξαν ακόμα και μέσα στην ‘’καρδιά’’ του καλοκαιριού διάθεση να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της HAF.

Το πρωί όμως και λίγο μετά τις 11 έθεσαν σε εφαρμογή το γνωστό σχέδιο με δύο ζεύγη οπλισμένων F-16 να εισβάλουν σχεδόν ταυτόχρονα από την περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι με ξεκάθαρη διάθεση να παραπλανήσουν τα Ελληνικά «γεράκια» αναχαίτισης και να προχωρήσουν σε υπερπτήση πάνω από νησιά στο κεντρικό Αιγαίο. Με το ένα ζευγάρι να κινείται χωρίς χρονοτριβή προς τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι κοντά στο Σύμπλεγμα των Φούρνων και το δεύτερο να λειτουργεί ως υποστήριξη με σκοπό να τραβήξει πάνω του τα Ελληνικά μαχητικά.

Για μια ακόμη φορά οι γείτονες είδαν μπροστά τους Ελληνικά Mirage 2000-5 τα οποία είχαν απογειωθεί από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα την ώρα που έσπευδε στην περιοχή και δεύτερο ζεύγος F-16 από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, μαχητικά της 337 Πολεμικής Μοίρας ‘’Φαντάσματα’’ τα οποία εκτελούσαν επιφυλακή. Η διαθεσιμότητα των Mirage έπειτα από τη συμφωνία υποστήριξης με ανταλλακτικά από τους κατασκευαστές Γάλλους αυξάνεται σταδιακά γεγονός που ήδη διαπιστώνουν και οι γείτονες. Οι αερομαχίες πλέον των Τουρκικών μαχητικών με τα ‘’Δελταπτέρυγα’’ της HAF είναι σαφώς πιο συχνές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού όλο περισσότερα Mirage μπαίνουν στα Readiness που σχεδιάζει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Τα Τουρκικά μαχητικά αρχικά πέταξαν χαμηλά στα 9.000 πόδια εκεί που τα ‘’Δελταπτέρυγα’’ έχουν σημαντικό πλεονέκτημα αλλά γρήγορα πήραν ύψος και πέρασαν πάνω από το Μακρονήσι στα 29.500 πόδια καταδιωκόμενα από τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’. Όπως συνηθίζουν οι γείτονες προσπάθησαν να αποφύγουν την εμπλοκή η οποία σχεδόν πάντα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και επέστρεψαν πίσω στη βάση τους έχοντας εκτελέσει τη διαταγή υπερπτήσης. Αμφισβήτησης δηλαδή των Ελληνικών κυριαρχικών ακόμα και πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Και πάντα στο γνωστό δόγμα της αποστρατικοποίησης το οποίο οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν σταμάτησαν όλο το καλοκαίρι να το επαναλαμβάνουν με πρώτο τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η πρώτη Τουρκική υπερπτήση πριν καν ολοκληρωθεί ο Αύγουστος και το καλοκαίρι έρχεται να ‘’προσγειώσει’’ όσους ενδεχομένως πίστεψαν ότι οι γείτονες ίσως έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την προκλητικότητά τους. Και ήρθε μάλιστα την ημέρα που την Αθήνα επισκέπτεται ο Αμερικανός Γερουσιαστής και επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπόμπ Μενέντεζ γνωστός για τις θέσεις του σχετικά με την Τουρκική αποσταθεροποιητική πολιτική. Ουσιαστικά η Άγκυρα με αυτόν τον τρόπο θέλησε να στείλει μήνυμα και στην Ουάσιγκτον ότι δεν εγκαταλείπει τις αξιώσεις της παρά την πίεση που δέχεται.

Newpost.gr

Σχόλια