ΗΠΑ – Στα 2,71 τρισ. δολ. το έλλειμμα

Για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 3 τρισ. δολ. Το δημοσιονομικό


 Για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 3 τρισ. δολ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 2,71 τρισεκατομμύρια δολάρια το 11μηνο μέχρι τον Αύγουστο, φλερτάροντας με το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας, μετά τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έριξε η κυβέρνηση στην οικονομία για την ανακούφιση από την πανδημία.

Στην μηνιαία έκθεσή του για τον προϋπολογισμό, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι το έλλειμμα για τους πρώτους 11 μήνες αυτού του οικονομικού έτους είναι κατά 9,9% μικρότερο από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Για ολόκληρο το οικονομικό έτος, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει έλλειμμα 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα είναι οριακά κάτω από το έλλειμμα ρεκόρ των 3,13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκε πέρυσι.

Το περυσινό έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2009 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς η κυβέρνηση ξόδευε πολλά για την καταπολέμηση της βαθιάς ύφεσης μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Για τους πρώτους 11 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, τα έσοδα της κυβέρνησης ανήλθαν σε 3,39 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σηματοδοτεί μια υγιή αύξηση 17,7% από πέρυσι, καθώς η οικονομική ανάκαμψη από την ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενισχύοντας τα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη.

Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν βραδύτερα κατά 4% στα 6,21 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι δαπάνες τόσο για φέτος όσο και για πέρυσι αντικατοπτρίζουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για να μην πέσει η οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση παρέχοντας ατομικές ενισχύσεις στήριξης, ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας και δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.

Σχόλια