ΨΕΥΔΕΊΣ ΑΝΤΙΛΉΨΕΙΣ, ΚΟΙΝΉ ΑΣΘΈΝΕΙΑ;

Μέσα στα ερείπια μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, βρέθηκε μια φιλοσοφική επιγραφή 25.000 λέξεων, της πιο μεγάλης επιγραφής του αρχαίου κόσμου. Το χειμώνα



Μέσα στα ερείπια μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, βρέθηκε μια φιλοσοφική επιγραφή 25.000 λέξεων, της πιο μεγάλης επιγραφής του αρχαίου κόσμου. Το χειμώνα του 1884, δύο νέοι Γάλλοι επιγραφολόγοι εξερευνούσαν μια αρχαία ελληνορωμαϊκή πόλη στη νοτιοδυτική Τουρκία και έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Διασκορπισμένα στα καλά διατηρημένα ερείπια στην κορυφή ενός λόφου καλυμμένα με κέδρους, βρήκαν 5 πέτρινα θραύσματα γραμμένα με γραπτά ενός άγνωστου τότε φιλοσόφου, του Διογένη των Οινοάνδων.

 Σε ένα από τα κομμάτια, ο Διογένης εξηγεί γιατί έγραψε τις σκέψεις του σε πέτρα: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων πάσχουν από μια κοινή ασθένεια, όπως σε μια πανούκλα, με τις ψευδείς αντιλήψεις τους για πράγματα και ο αριθμός τους αυξάνεται... ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτήν τη στοά για να διαφημίσω δημόσια τα [φάρμακα] που φέρνουν τη σωτηρία».

Τα Οινόανδα ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στη Λυκία, στην άνω κοιλάδα του ποταμού Ξάνθου.
Ο Διογένης χάραξε μια σύνοψη της φιλοσοφίας του Επίκουρου σε έναν τοίχο μιας στοάς, η οποία αρχικά είχε μήκος περίπου 80 μ. Η επιγραφή παρουσιάζει τη διδασκαλία του Επίκουρου στη φυσική, την επιστημολογία και την ηθική.

Αρχικά περιλάμβανε περίπου 25.000 λέξεις και καταλάμβανε 260 τετρ. μέτρα επιφάνειας του τοίχου. Η επιγραφή είναι του 117-138 μ.Χ.

Η στοά διαλύθηκε κατά το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. για να δημιουργηθεί χώρος για ένα αμυντικό τείχος.Φωτογραφία, M.Bachmann/archaeology

Γεωδίφης
Σχόλια