Ελλάδας – Αιγύπτου με θέμα την τουρκική επιθετικότητα

Η στενή σχέση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του του Κυπρίου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Έλληνα Υπου
 
Η στενή σχέση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του του Κυπρίου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκου Δένδια και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρυ, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις για την τουρκική συμπεριφορά, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Βασικό θέμα στο τραπέζι ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρεται στις πρόσφατες παραβατικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός αναφέρθηκε στον δεύτερο γύρο επαφών μεταξύ Αιγυπτιακών και Τουρκικών Υπουργών Εξωτερικών και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως τόνισε, βασική προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης των υπουργών, έγινε αναφορά στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην τριμερή συνεργασία, στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμης γραμματείας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των αποφάσεων της στις συνόδους κορυφής.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, θα είναι η ένατη συνάντηση από το 2014, η οποία υποδεικνύει τις τακτικές και στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Εκτός από τα προγράμματα τριμερούς συνεργασίας, συζητήθηκε επίσης η στάση της Τουρκίας και ο ρόλο  της στη Λιβύη, καθώς επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ.


Σχόλια