ΟΗΕ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν προσωρινή απαγόρευση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναγνώριση προσώπου και αυτοματοποιημένα συστήματα λήψης αποφάσε




Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν προσωρινή απαγόρευση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναγνώριση προσώπου και αυτοματοποιημένα συστήματα λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία εγγυήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάχρηση νέων τεχνολογιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) προειδοποιούν ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης όπως η αναγνώριση προσώπου μπορούν να αποτελέσουν τεράστια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΟΗΕ ζήτησε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί κατά των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν αρνητική και καταστροφική απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, διεξάγεται ενδελεχής έρευνα για τον εντοπισμό των κινδύνων που δημιουργούνται λόγω της υιοθέτησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που σχετίζονται με την ελευθερία κυκλοφορίας της έκφρασης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Η Michelle Bachelet, Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να έχουν αρνητικές, ακόμη και καταστροφικές συνέπειες εάν χρησιμοποιηθούν χωρίς επαρκή σημασία για το πώς επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων».

Η ακατάλληλη εφαρμογή των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε άδικη άρνηση πρόσβασης στους ανθρώπους σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης και έχει προκαλέσει χάος στο κοινό, με αθώους ανθρώπους να συλλαμβάνονται για ελαττωματικά συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Πρέπει να εφαρμοστούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για να αποφευχθεί η κατάχρηση νέων τεχνολογιών, δήλωσε η Bachelet.

Ο ΟΗΕ αποδέχεται τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη, αλλά εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις αυτοματοποιημένες τεχνολογίες λήψης αποφάσεων. Οι δηλώσεις του ΟΗΕ ήρθαν αμέσως μετά τη δημοσίευση έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στο δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιωτικότητα, την ελευθερία, την εκπαίδευση και την υγεία.

«Η πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος δεδομένων, οι αλγόριθμοι και τα μοντέλα που βασίζονται στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η σκόπιμη ιδιωτικότητα των κυβερνητικών και ιδιωτικών παραγόντων, είναι παράγοντες που υπονομεύουν τους ουσιαστικούς τρόπους για το κοινό να κατανοήσει τις επιπτώσεις των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στον άνθρωπο δικαιώματα και κοινωνία», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

Ένας αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κράτος δικαίου και δημοκρατίας, ο Tim Engelhardt, επεσήμανε επίσης τη σοβαρότητα του ζητήματος λέγοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε την τελευταία δεκαετία, καθώς ορισμένες χώρες δεν εξετάζουν τη δημόσια ασφάλεια πριν υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

igata.gr
Σχόλια