Καναδάς-Κίνα: Ελεύθερη η οικονομική διευθύντρια της Huawei και δύο Καναδοί «κατάσκοποι»

Τερματίζοντας τη διαδικασία έκδοσής της στις ΗΠΑ, καναδικό δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερη να επιστρέψει στην Κίνα η οικονομική διευθύντρια το


Τερματίζοντας τη διαδικασία έκδοσής της στις ΗΠΑ, καναδικό δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερη να επιστρέψει στην Κίνα η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου. Ταυτόχρονα οι κινεζικές αρχές απελευθέρωσαν δύο Καναδούς πολίτες που είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2018 κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, προφανώς σε αντίποινα για τη σύλληψη της Μενγκ.

Η Μενγκ είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήθελε να την προσαγάγει σε δίκη για «τραπεζική απάτη», μεταξύ άλλων.

Η υπόθεση προκάλεσε μείζονα κρίση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στον Καναδά και την Κίνα.

Η ακροαματική διαδικασία χθες στο Βανκούβερ, παρούσης της κυρίας Μενγκ, ολοκληρώθηκε μερικές ώρες μετά τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Huawei που επιτρέπει στην οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή, που ζούσε σε κατ’ οίκον κράτηση στον Καναδά από τα τέλη του 2018, να γυρίσει στην Κίνα.

Το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η κυρία Μενγκ είναι ελεύθερη να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Λίγη ώρα μετά την επιβίβαση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei σε πτήση από το Βανκούβερ για τη Σεντζέν., ο Μάικλ Κόβριγκ και ο Μάικλ Σπέιβορ, δύο Καναδοί πολίτες που είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στην Κίνα από τα τέλη του 2018, αφέθηκαν ελεύθεροι και επιστρέφουν αεροπορικώς στην πατρίδα τους, ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό,

Την απόφαση της Κίνας χαιρέτισε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτοί οι δύο άνδρες έζησαν για πάνω από 1.000 ημέρες τρομερή δοκιμασία. Έδειξαν την αποφασιστικότητά τους, τη χάρη τους, την ανθεκτικότητά τους σε κάθε βήμα και μας ενέπνευσαν όλους», σχολίασε ο κ. Τριντό.

Καθώς πρόκειται για «επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θέλω να ευχαριστήσω τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο που επέδειξαν ακλόνητη αλληλεγγύη προς τον Καναδά και προς αυτούς τους δύο Καναδούς», συμπλήρωσε.

Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, βαθαίνοντας τη διπλωματική κρίση άνευ προηγουμένου ανάμεσα στην Οτάβα και στο Πεκίνο.

naftemporiki.gr


Σχόλια