Τα 10 πιο περιζήτητα επιστημονικά και τεχνολογικά επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

Οι προσλήψεις στους τομείς των υπολογιστών και της τεχνολογίας των πληροφοριών εκτιμάται ότι θα έχουν ταχύτερη προβλεπόμενη ανάπτυξη μεταξύ 2020 και 2


 Οι προσλήψεις στους τομείς των υπολογιστών και της τεχνολογίας των πληροφοριών εκτιμάται ότι θα έχουν ταχύτερη προβλεπόμενη ανάπτυξη μεταξύ 2020 και 2030, σε σχέση με όλους τους άλλους εργασιακούς τομείς

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, αλλά άλλοι κατάφεραν και ευδοκίμησαν παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν επαγγέλματα από τους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, η ζήτηση για θέσεις εργασίας σχετιζόμενες με τα μαθηματικά, τις επιστήμες και την τεχνολογία θα συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη δεκαετία.

Οι προσλήψεις στους τομείς των υπολογιστών και της τεχνολογίας των πληροφοριών εκτιμάται ότι θα έχουν ταχύτερη προβλεπόμενη ανάπτυξη μεταξύ 2020 και 2030, σε σχέση με όλους τους άλλους εργασιακούς τομείς. Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας σημειώνει ότι η ζήτηση για αυτούς τους εργαζόμενους προέρχεται από τη «μεγαλύτερη έμφαση των εταιρειών στο cloud computing, τη συλλογή και αποθήκευση μεγάλων δεδομένων και την ασφάλεια των πληροφοριών».

Καταλύτης ο κορωνοϊός
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιταχύνει τη ζήτηση και για άλλες επιστημονικές και τεχνολογικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα οι επιδημιολόγοι και οι αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών. «Η επικράτηση της εξ αποστάσεως εργασίας έχει δημιουργήσει πρόσθετη ανάγκη για ασφάλεια δικτύων και υποστήριξη λειτουργιών», λέει στο CNBC η Μέγκαν Σλαμπίνσκι, περιφερειακός πρόεδρος στην εταιρεία πρόσληψης ταλέντων Robert Half, η οποία ειδικεύεται στην πρόσληψη στελεχών για θέσεις τεχνολογίας.

Ενώ η ζήτηση για τεχνολογικά ταλέντα είναι υψηλή σε όλους τους κλάδους, η Σλαμπίνσκι σημειώνει ότι η υγειονομική περίθαλψη, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η κυβέρνηση και η εκπαίδευση έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. «Έχουμε δει αυξημένο αριθμό προσλήψεων για τεχνολογικούς ρόλους σε αυτούς τους τρεις κλάδους ως αποτέλεσμα της πανδημίας», σημειώνει. «Είδαμε την εμφάνιση υπηρεσιών τηλε- υγείας και απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψη και με τους παραδοσιακούς χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας να κλείνουν ή να περιορίζουν τις ώρες

 

λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εταιρείες έπρεπε να σκεφτούν να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο και να ενισχύσουν την παρουσία τους στον ψηφιακό κόσμο. Η κυβέρνηση και οι εκπαιδευτικοί φορείς, επίσης, αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν την τεχνολογική τους υποδομή καθώς οι εργαζόμενοι και οι μαθητές έπρεπε να εργάζονται στο διαδίκτυο.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, υπήρχε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον μεταξύ των εταιρειών να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική εκμάθηση, την αυτοματοποίηση και άλλες τεχνολογίες, στις επιχειρηματικές τους πρακτικές. «Οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει τόση δύναμη στα δεδομένα και την τεχνολογία ώστε να μπορούν είτε να προσελκύουν νέους πελάτες είτε να κατανοούν τη συμπεριφορά των πελατών τους», εξηγεί η Σλαμπίνσκι. «Οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στη διατήρηση των εταιρειών στο προσκήνιο της αγοράς και στη δημιουργία περισσότερων εσόδων.»

Αν και ορισμένες θέσεις εργασίας όπως αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών και επιστήμονες δεδομένων απαιτούν συνήθως πτυχίο, υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις όπου αρκεί ένας τίτλος σπουδών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Σχόλια