50.000 φορτηγατζήδες με αντιεμβολιαστική εντολή "Freedom Convoy" διαδηλώνουν λίγες ημέρες αφότου απορρίφθηκαν ως μια "μικρή περιθωριακή μειονότητα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην πρωτεύουσα της χώρας, την Οτάβα, για να μεταβούν σε μυστ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην πρωτεύουσα της χώρας, την Οτάβα, για να μεταβούν σε μυστική τοποθεσία, καθώς έως και 50.000 φορτηγατζήδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της εντολής της χώρας για τα εμβόλια και τα λουκέτα στο Covid.
 


Εκατοντάδες φορτηγατζήδες οδήγησαν τα γιγαντιαία φορτηγά τους στην καναδική πρωτεύουσα Οτάβα το Σάββατο στο πλαίσιο μιας αυτοαποκαλούμενης "αυτοκινητοπομπής ελευθερίας", η οποία ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά των εντολών εμβολίων που απαιτούνται για τη διέλευση των συνόρων των ΗΠΑ.
 


Ημέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει τους φορτηγατζήδες που κατευθύνονταν προς την πόλη ως μια "μικρή περιθωριακή μειονότητα" πριν το κομβόι των εκατοντάδων οχημάτων φτάσει σε μήκος τα 45 μίλια καθώς κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα .
 


Το γραφείο του Τρουντό δεν έχει σχολιάσει την τοποθεσία του πρωθυπουργού για λόγους ασφαλείας και ο αρχιφύλακας του καναδικού κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να εμφανιστούν στα σπίτια των αξιωματούχων, μετέδωσε το CBC News.
 


Το γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε στον Ottawa Citizen ότι ο Τρουντό συνεχίζει να "απομονώνεται στην περιοχή της Εθνικής Πρωτεύουσας και να εργάζεται εξ αποστάσεως".
 


Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια, δεν υπήρξαν επεισόδια στη συγκέντρωση, ανέφερε η αστυνομία της Οτάβα σε ένα tweet.
 


Σηκώνοντας την καναδική σημαία, ανεμίζοντας πανό που ζητούσαν "Ελευθερία" και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, οι φορτηγατζήδες ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές που ήταν εξοργισμένοι όχι μόνο από τους περιορισμούς του Κόβιντ-19 αλλά και από την ευρύτερη δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση.



Υπήρξε μια τεράστια φασαρία καθώς εκατοντάδες μεγάλα φορτηγά, με τις μηχανές τους να βουίζουν, ηχούσαν ασταμάτητα τις κόρνες τους.
 


Πιο κοντά στο Κοινοβούλιο, οικογένειες διαδήλωναν ήρεμα σε μια πικρή κρύα μέρα, ενώ νέοι τραγουδούσαν και ηλικιωμένοι στο πλήθος χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας κάτω από τα παράθυρα του γραφείου του Τρουντό.
 


Τα καναδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν από το σπίτι τους και μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία στην πρωτεύουσα, ενώ μεγάλο μέρος της οργής των διαδηλωτών στράφηκε κατά του Τρουντό.

'Θέλω να σταματήσουν όλα αυτά -- αυτά τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα', δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο 31χρονος επιχειρηματίας Philippe Castonguay, έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Είχε οδηγήσει επτά ώρες από τη βόρεια επαρχία του Κεμπέκ για να κάνει γνωστά τα συναισθήματά του: "Οι απαιτήσεις εμβολιασμού μας οδηγούν προς μια νέα κοινωνία για την οποία δεν ψηφίσαμε ποτέ", είπε.
 


Ο Τρουντό δήλωσε την Παρασκευή ότι οι απόψεις των φορτηγατζήδων - τις οποίες χαρακτήρισε αντιεπιστημονικές, αντικυβερνητικές και αντικοινωνικές - αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους άλλους Καναδούς.



Μέχρι σήμερα, το 82% των Καναδών ηλικίας πέντε ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Μεταξύ των ενηλίκων, το ποσοστό είναι 90 τοις εκατό.



Η διαμαρτυρία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στον δυτικό Καναδά, όπου δεκάδες φορτηγατζήδες οργάνωσαν ένα κομβόι για να οδηγήσουν από το Βανκούβερ στην Οτάβα για να διαδηλώσουν κατά των περιορισμών που σχετίζονται με το Covid, ιδίως κατά της απαίτησης εμβολιασμού για τους οδηγούς φορτηγών.
 


Ενώ τα φορτηγά τους ήταν σταθμευμένα μπροστά από τα κοινοβουλευτικά κτίρια, οι διαδηλωτές διαδήλωσαν κρατώντας αντίγραφα του Χάρτη των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "Ο Θεός να κρατήσει τη χώρα μας ένδοξη και ελεύθερη", "Κάντε τον Καναδά μεγάλο ξανά" και "είμαστε εδώ για την ελευθερία μας", ανέφερε η Toronto Sun.
 


Η αστυνομία της Οτάβα βρισκόταν στη σκηνή και προειδοποιούσε τους φορτηγατζήδες ότι τυχόν οχήματα που μπλοκάρουν λωρίδες έκτακτης ανάγκης ή άλλες θέσεις που πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες για λόγους δημόσιας ασφάλειας θα ρυμουλκούνται.



Οι αστυνομικοί σχεδίαζαν να παραμείνουν στο κέντρο της πόλης μέχρι να διαλυθεί το πλήθος, αλλά εκατοντάδες ακόμη οχήματα από τον Δυτικό Καναδά, το Κεμπέκ και τις επαρχίες του Ατλαντικού αναμενόταν να φτάσουν την Κυριακή.

Από τις 15 Ιανουαρίου, όλοι οι Καναδοί οδηγοί φορτηγών που δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν τεστ COVID-19 και να βρίσκονται σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν επιτρέπεται η είσοδός τους στις ΗΠΑ αν δεν έχουν εμβολιαστεί, και οι Αμερικανοί οδηγοί δεν επιτρέπεται η είσοδός τους στον Καναδά αν δεν επιδείξουν την κάρτα εμβολιασμού τους.

dailymail.co.uk
Corfiatiko.blogspot.com
Σχόλια