Ρωσία-κρυπτονομίσματα: Συναλλαγές μέσω των τραπεζών προτείνει το υπουργείο Οικονομικών

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διαφωνεί με το υπουργείο Οικονομικών στο φλέγον θέμα των κρυπτονομισμάτων, και ειδικά στο κομμάτι της έκδοσης, της εξόρυ

 



Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διαφωνεί με το υπουργείο Οικονομικών στο φλέγον θέμα των κρυπτονομισμάτων, και ειδικά στο κομμάτι της έκδοσης, της εξόρυξης και της κυκλοφορίας τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διαφωνεί με ορισμένες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών στο φλέγον ζήτημα της έκδοσης, της εξόρυξης και της κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων, την πλήρη απαγόρευση των οποίων είχε προτείνει με έκθεση της που παρουσίασε πρόσφατα, προκαλώντας την παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο τελευταίος μάλιστα συνέστησε στην Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε μια ενιαία άποψη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ρωσία διαθέτει πλεονεκτήματα στο τομέα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αλλά και αρκετά εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα αυτόν.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας για σχεδόν πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για τη ρύθμιση αυτής της αγοράς, στη ρωσική κυβέρνηση.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, να επιτραπεί η είσοδος κρυπτονομισμάτων στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ενέχει τεράστιο κίνδυνο για τη σταθερότητά του.
Τι λέει η Τράπεζα της Ρωσίας

Στις 21 Ιανουαρίου, η Τράπεζα της Ρωσίας δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Κρυπτονομίσματα: τάσεις, κίνδυνοι, μέτρα», στην οποία, προκειμένου να μειωθούν οι απειλές από την εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων, πρότεινε την απαγόρευση της έκδοσης, της εξόρυξης και της κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, όπως και των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Παράλληλα πρότεινε την θέσπιση μέτρων για παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης.

Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, όπως δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου ο Ιβάν Τσεμπεσκόφ, διευθυντής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του υπουργείου, προβλέπει ρυθμίσεις όσον αφορά την χρήση κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, αλλά όχι την απαγόρευσή τους. Η εφημερίδα RBC έγραψε σήμερα, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο και μια επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο, ότι μια από τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνονται όλες οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα μέσω των ρωσικών τραπεζών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι η αν δεν υπάρξουν ρυθμίσεις σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα ή αν απαγορευθούν, θα αποσταθεροποιήσει ο κλάδος, θα αυξήσει το μερίδιο της παραοικονομίας και θα αυξηθούν οι απάτες, ενώ οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά εγκληματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Νωρίτερα, η Rosfinmonitoring (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Εποπτείας) δήλωσε στο TASS ότι υποστηρίζει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών για τα κρυπτονομίσματα, ενώ χθες Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν θεωρεί σκόπιμη την πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία και ότι είναι απαραίτητο να μελετηθεί προσεκτικά η διεθνής εμπειρία της φορολογίας στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, και να γίνει η καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχόλια