Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας περιορίζουν τη χρηματοδότηση για την αγορά ρωσικών εμπορευμάτων, λόγω Ουκρανίας

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας περιορίζουν τη χρηματοδότηση για την αγορά ρωσικών εμπορευμάτων, φοβούμενες δευτερογενείς κυρώσεις από τις ΗΠΑ



Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας περιορίζουν τη χρηματοδότηση για την αγορά ρωσικών εμπορευμάτων, φοβούμενες δευτερογενείς κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Τα μεγαλύτερα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας φέρονται να περιορίζουν τη χρηματοδότηση για την αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων από τη Ρωσία υπό την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το βήμα, το οποίο μπορεί να είναι μόνο προσωρινό, έγινε από τουλάχιστον δύο από τις μεγαλύτερες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της Κίνας, την ICBC και την Bank of China, οι οποίες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σήμερα Σάββατο 26/2, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η ICBC, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο από άποψη ενεργητικού και η Bank of China, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας για συναλλαγές νομισμάτων, ενδέχεται να χάσουν την πρόσβαση στο δολάριο, καθώς η χρηματοδότηση αγορών ρωσικών εμπορευμάτων μπορεί να θεωρηθεί ως υποστήριξη για τη Μόσχα.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικών εμπορευμάτων, με σχεδόν το 30% του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταναλώνεται επί του παρόντος από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τα δύο κράτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην προμήθεια φυσικού αερίου κατά την τελευταία επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η είδηση ​​έρχεται εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής αφότου η Ρωσία ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Ντονμπάς το πρωί της Πέμπτης, κατόπιν αιτήματος των πρόσφατα αναγνωρισμένων Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR) της περιοχής, δεσμευόμενοι να «αποστρατιωτικοποιήσουν» την Ουκρανία και να υπερασπιστούν ο λαός ενάντια στην «επιθετικότητα» του Κιέβου.
Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα συμμαχικά έθνη έχουν προχωρήσει με κυρώσεις σε διάφορους τομείς της ρωσικής οικονομίας, βάζοντας στη μαύρη λίστα αξιωματούχους και διακόπτοντας τις αεροπορικές υπηρεσίες από και προς τη Ρωσία.
Την Παρασκευή, η Κίνα απείχε από ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων, στο οποίο η Ρωσία άσκησε βέτο.

bankingnews.gr
Σχόλια