BLACKROCK: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Την εκτίμηση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εκφράζει ο πρόεδρος κ


Την εκτίμηση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εκφράζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», αναφέρει ο Larry Fink στην επιστολή του προς τους μετόχους για το 2022. «Έχει κάνει πολλές κοινωνίες και ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και να κοιτάζουν προς το εσωτερικό των χωρών. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιδεινώσει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε ολόκληρη την κοινωνία σήμερα» συμπληρώνει.

Η επιστολή του Fink ήρθε ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία και παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται περισσότερα από 10 τρισ. δολ., είπε ότι οι χώρες και οι κυβερνήσεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και εξαπέλυσαν έναν «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η BlackRock έχει επίσης λάβει μέτρα για να αναστείλει την αγορά οποιωνδήποτε ρωσικών τίτλων στο ενεργό χαρτοφυλάκιό της.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, μίλησα με αμέτρητους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των πελατών και των υπαλλήλων μας, που όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η ανάπτυξη κεφαλαίων στη Ρωσία», είπε ο Fink.



Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο κόσμος βγήκε από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία έγινε ευπρόσδεκτη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της δόθηκε πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, αναφέρει ο Fink.

Η επέκταση της παγκοσμιοποίησης επιτάχυνε το διεθνές εμπόριο, μεγάλωσε τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και αύξησε την οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει ο ίδιος.

Ήταν ακριβώς τότε, πριν από 34 χρόνια, όταν ιδρύθηκε η BlackRock και η εταιρεία ωφελήθηκε πάρα πολύ από την άνοδο της παγκοσμιοποίησης και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών.

«Πιστεύω μακροπρόθεσμα στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και στη δύναμη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Η πρόσβαση στο παγκόσμιο κεφάλαιο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, στις χώρες να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη και σε περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν την οικονομική ευημερία», δήλωσε ο Fink.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι η BlackRock έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης και στοχεύει να κατανοήσει πώς να πλοηγηθεί σε αυτό το νέο επενδυτικό περιβάλλον.

radar.gr

Σχόλια