Είναι ώρα αποστολής μηνύματος για τις συνέπειες αφαίρεσης των Φρουρών Επανάστασης του Ιράν από τον κατάλογο τρομοκρατών

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ίνταν Ρολ κλήθηκε την Τρίτη, να εξηγήσει δημόσια την αντίθεση της κυβέρνησης στην αναφερόμενη πρόθεση των ΗΠΑ, να αφαιρέσουν τ

 


Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ίνταν Ρολ κλήθηκε την Τρίτη, να εξηγήσει δημόσια την αντίθεση της κυβέρνησης στην αναφερόμενη πρόθεση των ΗΠΑ, να αφαιρέσουν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική ομάδα, ως τελευταίο βήμα στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Ο Ρολ είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan ότι, η IRGC είναι μια τρομοκρατική οργάνωση με σημαντική εμβέλεια και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να την αντιμετωπίζει ως τέτοια, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αφού δεν απάντησε πραγματικά στην ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πιέστηκε και πάλι να εξηγήσει τις πρακτικές συνέπειες της κίνησης, δεδομένου ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση μέχρι τώρα είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να εκφραστεί τόσο δημόσια κατά των πολιτικών των ΗΠΑ.

"Δεν γνωρίζω. Δεν υπάρχει ακόμη εγχειρίδιο για αυτό. Πρέπει να δούμε πώς θα πάει», απάντησε ο Ρολ με ασυνήθιστη ειλικρίνεια.

«Η προσπάθεια διαγραφής του IRGC ως τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί προσβολή για τα θύματα και θα αγνοούσε την τεκμηριωμένη πραγματικότητα που υποστηρίζεται από αδιαμφισβήτητα στοιχεία». Ο Μπένετ και ο Λάπιντ ανέφεραν σε κοινή δήλωση.

Εμπειρογνώμονες που μίλησαν με τους Times of Israel πρότειναν ότι μέρος του λόγου πίσω από τον δισταγμό ή την αδυναμία των Ισραηλινών αξιωματούχων να εμβαθύνουν στις πρακτικές συνέπειες της διαγραφής του IRGC οφείλεται στο ότι η κίνηση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική.

Όσοι θέλουν να χαλιναγωγήσουν την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή συμφωνούν ότι, είναι μια κίνηση που θα προτιμούσαν να μην κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Αλλά όσοι είναι πεπεισμένοι ότι είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν την επιστροφή του Ιράν σε μια συμφωνία που αναστέλλει την πυρηνική του δραστηριότητα πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίψει την ιρανική ζήτηση.

"Δεν θα αλλάξει τίποτα"

Η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε να λέει το ίδιο όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει αναφορές ότι ήταν έτοιμη να διαγράψει το IRGC καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων στη Βιέννη φτάνουν στο σημείο κορύφωσής τους.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για να επαναφέρουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στα όρια του JCPOA», δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Times of Israel το Σάββατο, αποφεύγοντας να διαψεύσει τις εικασίες.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ενώ το IRGC αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, αυτή η απειλή είναι πολύ μεγαλύτερη όταν συνδυάζεται με ένα απεριόριστο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Σε κάθε επιστροφή στο JCPOA, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν και θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά τα ισχυρά μας εργαλεία… για να αντιμετωπίσουν το IRGC, σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σε μια προφανή αναφορά στις άλλες κυρώσεις κατά του IRGC που θα παραμείνει στη θέση του.

Αυτά περιλαμβάνουν τους χαρακτηρισμούς του IRGC το 2007 και το 2011 από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και έναν πρόσθετο χαρακτηρισμό τρομοκρατικής οντότητας που του επιβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το 2017. Μόλις το 2019 Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε το IRGC σε αυτό που θεωρείται ως η κορυφαία λίστα τρομοκρατών —το FTO— ως μέρος της εκστρατείας κυρώσεων «μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησής του.

timesofisrael.com
Σχόλια