Παρεμβολές στο σήμα δορυφορικής πλοήγησης- κίνδυνοι για την πολιτική αεροπορία


Η ευρωπαϊκή αρχή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια της αεροπορίας στην Ευρώπη δημοσίευσε μια προειδοποίηση για πιθανή παρεμβολή στο σήμα δορυφορικής πλοήγησης.
 Το δελτίο τύπου ανέφερε ξεκάθαρα ότι αυτό σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία που διαρκεί ένα μήνα. Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που οι προσπάθειες επηρεασμού του σήματος GPS/Galileo μπορεί να οδηγήσουν σε απειλή για την εναέρια κυκλοφορία ή ακόμη και αεροπορικό δυστύχημα.

 Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) εξέδωσε προειδοποίηση προς τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς και τις ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας την Πέμπτη 17 Μαρτίου σχετικά με πιθανή παρεμβολή, εμπλοκή και παραμόρφωση του σήματος των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης (GNSS) από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι πιλότοι μπορεί να δυσκολευτούν να προσδιορίσουν την ακριβή θέση του αεροσκάφους. Επιπλέον, η αδυναμία ορθού προσδιορισμού του ύψους του αεροσκάφους μπορεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, παρατηρήθηκε λανθασμένη λειτουργία του εποχούμενου εξοπλισμού.

 Η EASA εντόπισε μέρη όπου οι πιλότοι αντιμετώπισαν τα παραπάνω προβλήματα, που εμφανίστηκαν σε διαφορετικά στάδια της πτήσης. 

 Γίνεται λόγος για την Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, τη Μαύρη Θάλασσα, το ανατολικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας, τη Μεσόγειο Θάλασσα και την ανατολική Φινλανδία.

 Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών, η υπηρεσία συνέστησε τη συλλογή όλων των πληροφοριών σχετικά με ενοχλήσεις, την προετοιμασία διαδικασιών έκτακτης ανάγκης και την προετοιμασία για πιθανή χρήση παραδοσιακών μεθόδων πλοήγησης του αεροσκάφους, χωρίς να βασίζεται σε δορυφορικό σήμα.

 Παρόμοιο μήνυμα εξέδωσε και η αμερικανική πλευρά, δηλαδή το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας και ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA). 

 Η συνδυασμένη δήλωση αναφέρει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα καθώς και τις προσπάθειες να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης και διαχείρισης. 

 Τα παραπάνω ιδρύματα συνέστησαν στους φορείς εκμετάλλευσης υπηρεσιών να ελέγχουν την ασφάλεια της πρόσβασης σε αυτά τα εργαλεία και, στο μέτρο του δυνατού, να την ενισχύουν, π.χ. εισάγοντας την επαλήθευση σε δύο βήματα.

Οι προειδοποιήσεις συνδέονται στενά με την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία που συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου.

 Ο ρωσικός στρατός και οι χάκερ που συνδέονται με αυτόν προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά το δορυφορικό σήμα που αποστέλλεται στη Γη από την αρχή του πολέμου. 

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, ο Έλον Μασκ ανέφερε μια πιθανή διακοπή δεδομένων από τους δορυφόρους του αστερισμού Starlink, η οποία μπορεί να προκλήθηκε από τη λειτουργία στρατιωτικών «jammers» στις ζώνες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη. 

Ο πολυδισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα λύθηκε ανεβάζοντας μια ενημέρωση λογισμικού.

 Μια ελαφρώς ευρύτερη αστοχία επηρέασε το δορυφορικό δίκτυο επικοινωνίας Viasat. 

Τα προβλήματα επηρέασαν τόσο τους κατοίκους της Ουκρανίας και τις ένοπλες δυνάμεις τους που χρησιμοποιούν τους τερματικούς σταθμούς Viasat, καθώς και άλλους χρήστες, μεταξύ των οποίων από την Πολωνία και τη Γερμανία. 

«Η Viasat αντιμετωπίζει μερική αποτυχία δικτύου, η οποία έχει αντίκτυπο στις υπηρεσίες Διαδικτύου για χρήστες σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης στην Ουκρανία και αλλού στο ευρωπαϊκό μας δίκτυο KA-SAT», ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας μέσω του CNBC.

 Space 24

The Hellenic Information Team

Σχόλια