Διπλωματικές κορώνες χωρίς εξελίξεις...


Διπλωματικός μαραθώνιος για τη Δύση χωρίς ουσιαστική πρόοδο με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και της G7 να επαναλαμβάνουν την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και να στέλνουν προειδοποιήσεις στον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς... να αποφασίζουν για κλιμάκωση δράσεων. Αλλεπάλληλες συζητήσεις στην Ε.Ε. για ενέργεια, κυρώσεις και ασφάλεια. 

Την ίδια ώρα οι βόμβες πέφτουν βροχή με το δράμα του ουκρανικού λαού να γιγαντώνεται, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι σημειώνει στρατιωτική πρόοδο και απαντά με τις δικές της προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Μπάιντεν και οι άλλοι

Πρωταγωνιστής της ημέρας ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε μπαράζ επαφών, συμμετείχε στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και των G7 και έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που έδωσε το «παρών» σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, ενώ στο ενδιάμεσο... ανακοίνωσε και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, προειδοποιώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά και το Πεκίνο να μην βοηθήσει έμπρακτα τη Μόσχα στην αντιπαράθεση. Ανάμεσα σε άλλα χαρακτήρισε θέμα της Ουκρανίας την ενδεχόμενη απόφαση παράδοσης εδαφών στη Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος.

Το ΝΑΤΟ στρίβει προσεκτικά προς Ανατολάς

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας αποφάσισαν την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα, ιδρύοντας τέσσερις νέες μάχιμες ομάδες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία, ανακοίνωσαν ότι θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά παρέμειναν σταθερή στη θέση μη στρατιωτικής εμπλοκής.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξήρε το θάρρος του ουκρανικού λαού και έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τη Μόσχα σχετικά με την φημολογία που συντηρεί η Δύση περί ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης με χημικά. 

Διχασμένοι για κυρώσεις, γρίφος τα ενεργειακά

Η Παρασκευή είναι κομβικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα τεθούν επί τάπητος τα ενεργειακά ζητήματα, με τους ηγέτες των κρατών-μελών να ψάχνουν κοινή γραμμή για αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Στο τραπέζι παραμένουν σχέδια για ανακούφιση των καταναλωτών, αλλά και για πιο οργανωμένη δράση με το βλέμμα στον επόμενο χειμώνα. Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ των Financial Times, αναφέρει ότι Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο συμφωνία-μαμούθ για την παροχή 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη μέσα στο 2022. Στόχος, φυσικά, η απεξάρτηση της Ένωσης από τη Ρωσική ενέργεια.

Η είδηση έρχεται την ώρα που η Μόσχα αποφασίζει «ντρίμπλα» στο ενεργειακό πεδίο, ζητώντας από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια τις παραγγελίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το αίτημα Πούτιν, προς το παρόν έχει απορριφθεί, με τον Γερμανό καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει το νόμισμα που αναφέρεται στα συμβόλαια.

Διχασμένη, πάντως, είναι η Ένωση στο ζήτημα επέκτασης των κυρώσεων, καθώς, οι περισσότεροι από τους αρχηγούς των κρατών-μελών, προσερχόμενοι στη σημερινή Σύνοδο απέρριψαν το ενδεχόμενο νέων οικονομικών μέτρων, με ορισμένους να τονίζουν ότι η «τιμωρία» προς τη Μόσχα μπορεί να αποδυναμώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τα νοικοκυριά. 

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Μετά από ημέρες στασιμότητας στο θέμα των διαβουλεύσεων, μια μικρή πρόοδος φαίνεται να σημειώνεται, τουλάχιστον στο ζήτημα της εκεχειρίας. Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρέι Γιερμάκ, ανέφερε σήμερα ότι σημειώθηκαν κάποια βήματα όσον αφορά στις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός. Ο Ουκρανός πολιτικός εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την πιθανότητα διπλωματικής προόδου που θα φέρει τέλος στον πόλεμο.

Νωρίτερα, πάντως, για τις διαπραγματεύσεις είχε μιλήσει και ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το Κίεβο και η Μόσχα συμφωνούν σε τεχνικά ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι οι πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε εδαφικά ζητήματα όπως η Κριμαία.

efsyn.gr
Σχόλια