Επίλεκτοι της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ αποδεκατίστηκαν στην προσπάθεια να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε τις ρωσικές μυστικές προθέσεις για συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η βρετανική κυβέρνηση συνέχισε, επίσης,


Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε τις ρωσικές μυστικές προθέσεις για συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η βρετανική κυβέρνηση συνέχισε, επίσης, να αποκαλύπτει μυστικές πληροφορίες που αποκτήθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της.

Στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Βάγκνερ [Wagner] «ανατέθηκε» η δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλυψε το υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών περιλάμβανε νέες κυρώσεις σε νέα πρόσωπα και οντότητες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου της ομάδας Βάγκνερ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Βρετανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για την ασφάλεια του Ζελένσκι καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αναφορά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για απόπειρες δολοφονίας κατά της ζωής του.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι βρετανικοί Times ανέφεραν ότι 400 Ρώσοι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ βρίσκονταν στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, με σκοπό να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι, προετοιμάζοντας την ανάληψη της εξουσίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία.


Η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι προσκείμενοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσαν στην ομάδα Βάγκνερ να εξαλείψει τον Ζελένσκι και 23 άλλα κυβερνητικά στελέχη για να επιτρέψει στη Μόσχα να αναλάβει την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal , η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στην ομάδα Βάγκνερ, την οποίο κατηγορεί ως υπεύθυνη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην ενδεχόμενη δολοφονία του ηγέτη της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την ομάδα.

Η ομάδα Βάγκνερ -Wagner Paramilitary Group- είναι μια ιδιωτική εταιρεία που απασχολεί μαχητές που συμμετέχουν στην καταπολέμηση των εμφύλιων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 2014 για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε συγκρούσεις εντός των αραβικών χωρών.

Πηγή που γνωρίζει τις δραστηριότητες της ομάδας Βάγκνερ είπε στους Times ότι από 2.000 έως 4.000 μισθοφόροι είχαν ήδη φτάσει στην Ουκρανία τον περασμένο Ιανουάριο, με ορισμένους να έχουν αναπτυχθεί στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ενώ άλλοι 400 εισήλθαν στη Λευκορωσία και πήραν το δρόμο για την πρωτεύουσα.


Μια ημέρα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν στους New York Times ότι Ρώσοι μισθοφόροι με εμπειρία στις μάχες στη Συρία και τη Λιβύη είχαν διεισδύσει κρυφά στις δύο αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου, οι Times ανέφεραν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επιζήσει από τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας.

Η εφημερίδα του Λονδίνου ανέφερε ότι η Μόσχα έστειλε δύο διαφορετικές ομάδες μισθοφόρων, την Βάγκνερ και τις ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας, για να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ στο Κίεβο υπέστησαν τόσο βαριές απώλειες κατά τις απόπειρες κατά της ζωής του Ζελένσκι που εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους από την ακρίβεια των πληροφοριών για τις κινήσεις τους από τους Ουκρανούς.

nziv.net
The Hellenic Information Team
Σχόλια