Κρίση & στα Βαλκάνια: ”Νεκρή” η συμφωνία των Βρυξελλών! – Σερβία: “Το Κόσοβο θέλει πόλεμο”

Ο Άλμπιν Κούρτι παραβίασε τη συμφωνία των Βρυξελλών, θέλει να καταστρέψει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο,” ανέφερε Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο


Ο Άλμπιν Κούρτι παραβίασε τη συμφωνία των Βρυξελλών, θέλει να καταστρέψει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο,” ανέφερε Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας μάλιστα είπε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι αποφάσισε να επιτεθεί στους Σέρβους.

“Μετά από αίτημα του Albin Kurti, η Biljana Stevanovic απομακρύνθηκε σήμερα από τα όργανα των Σέρβων δικαστών στο Κοσσυφοπέδιο. Η απόλυση όλων των Σέρβων διοικητών και αστυνομικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας προετοιμάστηκε για το πρωί”, δήλωσε ο Aleksandar Vucic.

“Ο Κούρτι παραβίασε τη συμφωνία των Βρυξελλών και σύμφωνα με τη θέλησή του και όσων τον προστατεύουν, η συμφωνία των Βρυξελλών δεν υπάρχει πλέον. Ο Κούρτι είναι αυτός που θέλει να καταστρέψει την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Με αυτές τις αποφάσεις, θέλει να επιτεθεί στον σερβικό λαό.”

Ο Βούτσιτς προειδοποίησε την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, το ΗΒ και τις ΗΠΑ, ότι η Σερβία θέλει να διατηρήσει την ειρήνη.

”Ό,τι και να κάνετε, η Σερβία θα είναι με τον λαό της”, είπε ο Βούτσιτς στο τέλος της έκτακτης ομιλίας του μέσω βίντεο στο Instagram.

Η συμφωνία των Βρυξελλών είναι νεκρή

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς επέκρινε επίσης το Κοσσυφοπέδιο σε δήλωση στο Twitter.

“Η βία κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια συνεχίζεται. Ο Κούρτι υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα με κάθε νέα απόφαση που παίρνει. Οι διεθνείς συμφωνίες παραβιάζονται. Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους αφαιρούνται. Συνεπώς, η Συμφωνία των Βρυξελλών είναι νεκρή”, είπε η Μπρνάμπιτς .

Το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις σερβικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Δικαστηρίου της Μιτρόβιτσα, σερβικής καταγωγής Ljiljana Stevanovic, παρευρέθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία στις 22 Μαρτίου και συνάντησε τον Vucic.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν το Κοσσυφοπέδιο επειδή δεν επέτρεψε σε Σέρβους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να ψηφίσουν στις εκλογές.

”Με αυτήν την απόφαση, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέτυχε να επιδείξει τη δέσμευσή της στην αρχή της προστασίας των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των μελών μειονοτικών ομάδων. Μια τέτοια στάση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου δεν συνάδει με τις αξίες και τις αρχές μας και θα υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες”, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησαν για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Η συνοδεία τεθωρακισμένων οχημάτων ROSU ξεκίνησε την Παρασκευή από την Πρίστινα προς τα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια.

Διαμαρτυρίες Σέρβων στη Gracanica στην Kosovska Mitrovica έχουν προγραμματιστεί λόγω της απόφασης του Kurti.

Σχόλια